Política

Per la llibertat de Dolors Bassa

Companys de la UGT en reivindiquen la trajectòria sindical i humana, així com el compromís de lluita

Es demana unitat en defensa dels drets

“A la presó continuo fent allò que vaig aprendre de vosaltres: reivindicar els drets. A Madrid vam aconseguir una tovallola gran, i aquí, a Puig de les Basses, en el mòdul de les dones, anem obtenint també millores. De moment hem aconseguit tenir les mateixes tres hores de piscina a la setmana que tenen els homes i comprar crema cosmètica un cop al mes; semblen bajanades, però són petites satisfaccions que, quan et falta tot, representen grans conquestes. Aquí m’he adonat que és amb vosaltres que vaig forjar la fermesa de cercar allò que és just en el bé col·lectiu.” La docent de la Universitat de Girona i delegada sindical Eulàlia Guiu va escollir aquest fragment, que la va “tocar molt”, d’una carta de Dolors Bassa, en l’acte organitzat ahir a la tarda per la comissió d’ugetistes per la llibertat de Dolors Bassa a l’Auditori Irla de Girona.

S’hi va reivindicar la trajectòria sindical i personal de Dolors Bassa en un acte “emotiu, senzill i en present”, segons va assenyalar Xavier Casas , secretari general de la UGT a les comarques gironines. “Nou companyes i dos companys la glossaran i faran que la Dolors passi per aquesta porta i estigui amb nosaltres”, va destacar Xavier Casas davant d’un auditori ple. A la pantalla es projectaven fotografies de Bassa amb companys de la UGT i en diversos moments vitals.

Fil roig i violeta

Entre d’altres, es van llegir cartes de Bassa des de la presó, però també articles i discursos de la seva etapa com a secretària general de la UGT a la demarcació en què expressava no només l’ideari de llibertat, “un fil roig i feminista”, sinó també la lluita pels drets i les polítiques socials. Així, la secretària general de la FETE-UGT, Roser Font, va recordar que, per Dolors Bassa, la justícia social no s’aconsegueix sense els drets nacionals; “els uns s’aconsegueixen amb els altres”, va assenyalar. També hi va haver moments per als records personals i el perfil humà de Dolors Bassa. El seu fill petit, Pau, va llegir un escrit que li va fer arribar la seva mare per a l’acte organitzat ahir. “Després de 576 dies de presó preventiva, continuo amb les mateixes idees”, assenyala Bassa. I, amb relació a la sentència, recorda: “És una qüestió de drets i de democràcia; avui soc jo, però qui diu que demà no serà un company?”

En presència de l’ estament polític gironí, amb l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el delegat del govern, Pere Vila, i molts alcaldes i polítics gironins d’ ERC , el responsable de la UGT a la demarcació, Xavier Casas, va glossar el sindicalisme de classe de Dolors Bassa i el manteniment de la lluita: “No ens cansarem d’exigir la teva llibertat, perquè la teva llibertat és la nostra.”

El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros , va demanar retornar als moments clau de país, com el 3 d’octubre i el 20 de setembre. “Al final, si tots estem d’acord que no han d’estar a la presó per una qüestió humanitària de drets, o perquè mentre hi estan no hi ha solució política, treballem per aquí; tots hem de ser generosos i sortir del nostre espai de confort.” Davant l’auditori, Ros va reflexionar sobre si és més important la llibertat individual o la col·lectiva. “La resposta a la sentència ha de ser un moment de trobada en defensa dels drets, es voti el que es voti.” Quant a la dimensió humana de Bassa, Ros va assenyalar que “la Dolors és un exemple, capaç de reunir l’espectre plural que ha reunit aquí; és un exemple de la seva feina a Girona i com a consellera”.

LES FRASES

Avui soc jo, però qui diu que demà no serà un company? Això va de drets i democràcia
Dolors Bassa
fragment de la carta llegida pel seu fill pau
La lluita de classes l’exercia amb molta classe, un exemple de sindicalisme total. La Dolors és present
Xavier Casas
secretari general de la UGT a les comarques gironines
La resposta a la sentència ha de ser un moment de trobada en defensa dels drets
Camil Ros
secretari general de la UGT a catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona