Política

Vodevil i a eleccions el 10-N

Sánchez força la repetició d’eleccions

El rol de Felip VI queda tocat i RTVE se li avança ideant el debat electoral

El cop d’efecte de Rivera amb l’abstenció s’esfuma en 24 hores pel no de Casado

  • 09:37 La ministra de Justícia critica a Cs que doni per suposat coses que encara no han passat. I els critica que crein un clima que no és l'ideal per a la deliberació del Tribunal Suprem sobre la sentència de l'1-O
  • 09:34 La ministra de justícia respon que el govern en funcions està compromés amb la Constitució i que no vol avançar esdeveniments
  • 09:33 Pregunta de Ciutadans a la ministra de justícia en funcions sobre si indultarà els presos polítics
  • 09:26 Carmen Calvo: "Entenem de manera diferent les institucions".
  • 09:24 Pregunta Unides Podem al Congrés dels Diputats: "Ens han demanat que els donem suport per a un govern en solitari. Ja ho vam fer, però va ser un model que va fracassar i van haver de convocar eleccions. Per què no apostar per un govern de coalició? Per què no poden governar amb coalició amb nosaltres?"
  • 09:12 Rufián: "La gent està fins als nassos de tots nosaltres". "Tornarem i tornarem més forts"
  • 09:10 Gabriel Rufián, d'ERC, pregunta a Pedro Sánchez sobre el projecte polític per a Catalunya. Sánchez respon que el mateix que té per a la resta del país. I sobretot Abandonar la crispació i apostar per la concòrdia i la convivència dins de la legalitat"
  • 09:08 Sánchez espera que a les eleccions del 10-N els ciutadans els atoriguin una "majoria més rotunda al PSOE perquè Casado, Rivera i Iglesias no tinguin capacitat per tornar a bloquejar la formació de govern"
  • 09:06 Pedro Sánchez retreu a Casado, Rivera i Iglesias el bloqueig per aconseguir una formació de govern i la falta de sentit d'estat
  • 09:04 Pablo Casado diu a Pedro Sánchez que si no és capaç de gestionar la seva investidura encara ho serà menys per gestionar el govern d'Espanya
  • 09:02 Inicia la sessió de control al govern espanyol

Visita d’Albert Rivera a les nou del matí al plató d’Ana Rosa Quintana per dir que, en ple segle XXI, ha enviat una carta com a via exprés de reunir-se amb Pedro Sánchez després de dos mesos evitant-lo. El president espanyol en funcions no diu si ha rebut la carta i anuncia tres trucades: a les onze a Pablo Iglesias, a les dotze a Pablo Casado i a dos quarts d’una al líder de Ciutadans. La trucada a Rivera deixa pas a una carta que allunya el PSOE i Cs, tot i que Sánchez té el detall de guixar un Senyor Rivera –escrit amb lletra d’ordinador– per escriure-hi al costat i de pròpia mà Estimat Albert, quan fa set dies li va dir “hipòcrita”. “Una presa de pèl”, rebat Rivera. I per últim la Casa del Rei filtra que Felip VI estudia ajornar uns dies la decisió de la investidura, per rectificar una hora després i dir que la roda en curs és la definitiva. I al final el rei no proposa cap candidat. Amb aquests girs de guió s’escrivia el vodevil final que abaixa el teló a cinc mesos d’inoperància i que porta Espanya a les quartes eleccions en quatre anys. Sánchez aposta al tot o res a la ruleta del 10 de novembre per elevar els 123 escons del 28 d’abril i obtenir la seva primera investidura. “Ho he intentat per tots els mitjans però ens ho han fet impossible”, va afirmar Sánchez a la nit assenyalant com a culpables tots els líders, tret d’ell.

El vodevil final amb tres escenaris madrilenys –La Zarzuela, La Moncloa i el Congrés– va deixar en una posició delicada Felip VI, que, d’acord amb el relat dels portaveus, va viure el dia d’ahir sense saber del cert si tenia en temps real tota la informació que l’havia de conduir a resoldre un dilema: proposar un altre cop Sánchez o no proposar-lo ni a ell ni a ningú i deixar passar els dies fins a la dissolució automàtica de les Corts dilluns. La portaveu de JxCat, Laura Borràs, admetia que mentre era amb ella a les deu del matí el monarca sentia que es perdia el minut i resultat de les trucades finals de Sánchez.

Els dubtes de Felip VI

La Casa del Rei s’adheria a la confusió a mig matí filtrant que Felip VI estudiava ajornar uns dies la decisió sobre la investidura per aclarir l’escenari i que la tanda de reunions en marxa podia no ser la definitiva i que es podia obrir una roda in extremis per via telefònica abans del cap de setmana. Una hora després, la mateixa Casa del Rei rectificava la seva pròpia filtració i mantenia que la roda que s’estava celebrant era la definitiva. El debilitament del rei vivia l’episodi final al vespre, quan en teoria ell encara rumiava la seva decisió –que podia evitar el 10-N– i RTVE ja negociava en obert amb els partits com fer el debat electoral de la campanya. “Sa Majestat (...) ha constatat que no existeix un candidat que compti amb els suports necessaris perquè el Congrés, en el seu cas, li atorgui la seva confiança”, va comunicar Felip VI en un comunicat a dos quarts de nou quan la boira electoral ja cobria Madrid.

En una coreografia planificada al detall, Sánchez va esperar a comparèixer a les nou –la reunió amb el rei era a les sis– i ser ell des de La Moncloa qui obrís els telenotícies del vespre.

Crida al vot a La Moncloa

Amb un posat accentuadament afligit, Sánchez va oferir el primer capítol del relat electoralista del PSOE i que, a excepció d’ell, culpa tothom del seu fracàs i sobretot en culpa el líder d’Unides Podem. “Iglesias és un cas únic a Europa i de rècord: ha impedit quatre vegades un govern progressista, dues el 2016 i dues més el 2019”, li va reprotxar Sánchez en un aperitiu del que serà la campanya del 10-N. Sense miraments pel fet de ser a La Moncloa, el president espanyol es va llançar a demanar el vot pel PSOE en prime time. “Demanarem als espanyols que ho diguin encara més alt el 10 de novembre perquè es respecti el resultat i no hi hagi bloquejos”, va solemnitzar Sánchez des de la seu oficial.

Tot i que el pacte del 2016 reivindicat ahir com a progressista era firmat per Sánchez amb Rivera –a qui actualment situa a la dreta– en el pacte d’El Abrazo, anomenat així pel fet de tenir el cèlebre quadre de Juan Genovés com a teló de fons, acte seguit no va tenir inconvenient a situar Cs a la dreta amb el PP. Perquè Sánchez no només no fa autocrítica, sinó que presenta el fracàs propi com un destí coral que el té com a observador del que no li han permès Iglesias, Casado i Rivera. “No hi ha una majoria i el país s’aboca a una repetició electoral el 10-N”, va dir. “Volia un govern i estable, no volia dos governs ni qualsevol govern”, sosté en el que prefigura el seu llançament a aglutinar el vot moderat. Tot i tenir un préstec de confiança d’ERC amb una abstenció a canvi de res, Sánchez va tornar a desdenyar l’independentisme assegurant que sempre el va guiar la fita de no dependre d’ells. “Si ERC fa aquest acte de generositat que fa, estem legitimats per demanar-los a ells també un acte de generositat”, insistia en va gabriel Rufián fins al final.

Casado desinfla Rivera

Després d’etiquetar Sánchez amb llenguatge de to criminal com “el líder de la banda”, Rivera va protagonitzar una pirueta en els minuts finals que contradiu la seva biografia i va oferir una abstenció de Cs si anava acompanyada d’una abstenció del PP per compartir riscos a canvi de recuperar Navarra i d’un 155 a Catalunya amb promesa de no indultar els presos polítics. El cop d’efecte a la desesperada de Rivera –segons la resta de partits, motivat per la sagnia que li auguren els sondejos el 10-N– es va esfumar en 24 hores. Tot i que Cs ho presentava com l’aventura compartida de Rivera i Casado, aquest el va desinflar deixant-lo sol, va guardar silenci i es va mantenir en el no. Si bé ahir no va fer sang amb la pirueta d’última hora de Rivera que per Vox aferma el clixé de “penell”, Casado sap que la impaciència del líder de Cs li ha regalat un as electoral per aglutinar el vot de la dreta el 10-N: ser l’únic dels dos líders que no s’ha mogut del no a Sánchez en contrast amb l’entrega improvisada de Rivera en l’últim minut. “Sánchez tenia quatre portes on trucar i el PP era la quarta porta, però és que no ha intentat l’acord amb ningú”, va denunciar el líder del PP. “La història d’un gran buit i d’un gran fracàs”, resumia.

Casado feia una crida als votants a fer pagar a Sánchez l’aposta de tornar a les urnes: “Ell és l’únic responsable d’anar a eleccions i espero que no li surti gratis”, va confiar.

“Error històric”

Confirmar que Sánchez prefereix tornar a llançar els daus abans que fer un govern de coalició va fer enfadar Iglesias. “Sánchez comet un error històric d’enormes dimensions forçant eleccions per acaparar un poder absolut que no li han donat els espanyols”, va indicar. Segons el líder de Podem, “l’arrogància i el menyspreu a les regles bàsiques de la democràcia parlamentària s’ha imposat sobre la sensatesa”. Iglesias va aprofitar l’oferta final de Rivera i el tractament epistolar d’Estimat Albert que li dedicava Sánchez per sembrar sospites de per on pot bufar el vent dels pactes a partir de l’11 de novembre. “Sánchez té dues propostes: una per a la dreta i una per a l’esquerra. I el lògic és decantar-se per una si vol ser president”, sintetitzava Iglesias. Com a protagonista d’un cop d’efecte final que li ha reportat text i paper en l’últim acte, Rivera va estirar l’oferta espanyolista –amb el 155 com a bandera– fins al final. “Ni accepta negociar amb els seus socis, ni accepta una solució d’estat amb Cs i el PP i amb condicions assumibles per a qualsevol constitucionalista”, constatava. Per Rivera, és una “presa de pèl” que Sánchez ja no parli del 155 i no pugui dir –abans de la sentència– que s’oposa a l’indult de qui no té condemna.

En funcions fins al 2020

L’aposta de Sánchez, que té en el guru electoral i cap de gabinet Iván Redondo el seu autor intel·lectual, suposa endinsar Espanya en una interinitat en funcions fins al 2020, perquè el desembre i el gener són mesos inhàbils com l’agost. I el pitjor és que el 10-N el PSOE, el PP, Cs i Unides Podem presentaran de nou els mateixos caps de llista que han protagonitzat el vodevil de la no investidura, així que res no prefigura un escenari de diàleg diferent al marcat ara per tensions personals. “El rei m’ha dit que després de les eleccions del 10 de novembre els temps de les negociacions no poden ser els mateixos. No pot ser que després del novembre anem una altra vegada a setmanes de no fer res i a mesos d’inactivitat”, va dir Iglesias imputant al rei una velada crítica a la gestió que ha fet Sánchez del calendari.

Sánchez va consumir 85 dies des de les eleccions del 28 d’abril abans d’explorar, en 48 hores, una investidura al juliol que es va frustrar en ple fallit del 25 de juliol pel desacord en les carteres a repartir en una coalició amb Podem. L’agost el va dedicar a citar col·lectius socials sense escó al Congrés i a fer el programa comú progressista de 370 punts que ara li servirà de programa del PSOE. El 10-N, l’èxit de Sánchez es dirimirà en el repte de superar els 123 escons i que les urnes el posin més a prop del que no ha sabut fer en cinc mesos a través del pacte.

LA XIFRA

7
dies i no quinze podria ser el període de durada de la campanya del 10 de novembre si ho pacten els partits.

LES FRASES

Iglesias és un cas únic a Europa i de rècord: ha impedit quatre vegades un govern progressista, dues el 2016 i dues més el 2019
Ho he intentat tot i per tots els mitjans, però ens ho han fet impossible
Pedro Sánchez
president espanyol en funcions
Sánchez tenia quatre portes on trucar i el PP era la quarta porta, però és que no ha intentat l’acord amb ningú
Si el president en funcions ens porta a eleccions espero que no li surti gratis, n’és l’únic responsable
Pablo Casado
president del PP
Sánchez comet un error històric d’enormes dimensions forçant eleccions per acaparar un poder absolut que no li han donat els espanyols
L’arrogància i el menyspreu a regles democràtiques s’ha imposat sobre la sensatesa
Pablo Iglesias
secretarui general de podem
Sánchez ni accepta negociar amb els seus socis, ni accepta una solució d’estat amb Cs i PP i amb condicions assumibles per a tot constitucionalista
És una presa de pèl dir que a Catalunya ja es compleix la Constitució i que no cal estudiar el 155
Albert Rivera
president de ciutadans
Sa Majestat ha constatat que no existeix un candidat que compti amb els suports necessaris
Comunicat de Casa del Rei


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona