Política

Trump reacciona als atacs als saudites amb sancions al banc central iranià

Assegura que tallarà “totes les fonts de finançament” del règim de Teheran

Descarta de moment la guerra però analitza accions militars quirúrgiques

Dos dies després d’ordenar al Departament de Tresor que apliqués un “increment substancial” de les sancions contra l’Iran, el president Donald Trump va anunciar ahir l’objectiu de les noves mesures punitives: el banc central i el banc de desenvolupament del règim iranià, “directament al punt més alt” del cercle de poder de Teheran.

“Són les sancions més grans mai abans imposades a un país”, va assegurar Trump, amb el seu característic to hiperbòlic, confiat que les sancions “funcionen”. Segons el secretari del Tresor, Steve Mnuchin, l’acció, “molt important”, vol “tallar” totes les fonts i mecanismes de finançament que “el règim iranià utilitza per donar suport a la seva xarxa terrorista (…) que desestabilitza la regió”.

Per Trump, la resposta en forma de sancions als atacs a les refineries saudites de la setmana passada, que el secretari d’Estat, Mike Pompeo, va descriure com un “acte de guerra”, és una mesura “continguda”, però no és una mostra de debilitat, tot al contrari. Anar a la guerra, com alguns assessors i consellers l’estan demanant que faci, seria “molt senzill”. “Crec que la contenció és una cosa bona”, va justificar-se, assegurant que mostra als iranians la “força” dels EUA. “Tenim molt de temps”, va etzibar, i va afegir que utilitzar l’exèrcit seria “una forma dura de guanyar”.

Hores abans, el ministre d’Afers Estrangers iranià, Javad Zarif, havia advertit que un atac militar dels EUA comportaria una “guerra total”. Trump tenia previst ahir reunir-se amb el seu equip de seguretat nacional i defensa per analitzar possibles accions militars, encara no descartades i que serien de caràcter quirúrgic a instal·lacions des d’on l’Iran llança drons i míssils. Al tancament d’aquesta edició, encara no s’havia pres cap decisió.

En els últims dies es donava per impossible una trobada entre Trump i els líders iranians, però la setmana que ve coincidiran a les Nacions Unides. Teheran va informar que el president, Hassan Rouhani, i el ministre Zarif havien rebut els visats i assistiran a l’assemblea general de l’ONU a Nova York, que comença dimarts.

Alerta per una “promesa”

Una queixa interna d’un informant anònim va advertir els serveis d’intel·ligència dels EUA d’una conversa de Trump amb un líder estranger a qui li hauria “promès” alguna cosa indeterminada. Segons diversos mitjans, el cas està relacionat amb Ucraïna i podria tenir a veure amb la pressió perquè investiguessin per una presumpta trama de corrupció Joe Biden, l’exvicepresident que es perfila com el rival de Trump en les presidencials de 2020. Trump ho va considerar “ridícul” perquè totes les seves converses són “adequades”. No obstant, la Casa Blanca es nega a fer pública la transcripció de la conversa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia