Política

la crònica

Socis a contracor i molt allunyats

L’alcaldessa (Junts) decideix prescindir del tècnic de Cultura sense parlar-ne amb l’edil de l’àrea (ERC)

L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners va viure el dissabte 15 de juny una jornada esperpèntica. El que havia de ser la investidura de Susagna Riera (Junts per Catalunya) com a alcaldessa gràcies al suport del PSC i d’Independents per Santa Coloma (IdS) va derivar en la suspensió del ple, en incidents i en una segona part nocturna. El ple va acabar al cap de deu hores i, entremig, el pacte va convertir en socis Junts i ERC –rivals històrics– i els esmentats Independents. El PSC en va quedar fora.

Contrincants en les eleccions del 26 de maig, ERC, amb l’alcalde sortint, Joan Martí, al capdavant, i Junts, amb Susagna Riera, es van haver d’entendre. Hi va intervenir el president de la Generalitat, Quim Torra, que va instar les dues forces independentistes a no pactar amb el PSC. Torra, amb forts lligams familiars a Santa Coloma, va demanar que Junts i ERC fossin socis. Ho són, a contracor i amb diferències palpables, potser irreconciliables.

El ple ordinari de dilluns passat va demostrar la magnitud de la situació: ERC, amb sis edils, i Junts, amb cinc –IdS en té dos–. Riera va anunciar que havien decidit no renovar el tècnic municipal de Cultura, incorporat fa tres anys. El contracte s’esgota a finals de mes, però Riera busca “un canvi de perfil” en l’àrea, va detallar a preguntes de Sylvia Barragán (CUP).

Però això no va ser el més greu. De manera insospitada la decisió de prescindir de l’empleat no havia estat consensuada amb la regidora de Cultura, Mireia Mitjavila (ERC). L’edil va llegir un discurs contundent. Va expressar una “oposició enèrgica” al fet que l’Ajuntament prescindeixi del tècnic. “Ha estat una decisió que no ha estat consultada i en què jo no he participat. Jo no l’hauria presa mai.”

La regidora, l’única debutant a les files d’ERC, va lamentar que la decisió fa retrocedir Santa Coloma en cultura, i va esmentar els avenços del 2015 al 2019, primer amb Jordi Armengol de regidor i després amb Martí. Mitjavila va esmentar la gestió de la Casa de la Paraula, amb una sala d’exposició d’art contemporani, l’Auditori i la biblioteca Joan Vinyoli. “Hi ha una bona gestió tècnica”, va dir. Però el tècnic no ha estat renovat i l’equip de govern –o l’alcaldessa– haurà de decidir si la plaça quedarà extingida.

El ple de dilluns va incloure un altre capítol de les desavinences entre socis de govern (o contrincants?). L’aprovació de l’acta del ple del 15 de juny va disgustar la regidora d’ERC Carme Dilmé. Segons el text inicial, Dilmé havia acusat altres regidores, però la protagonista va demanar que es retirés la frase. Riera va intervenir per defensar el redactat inicial de l’acta, que va explicar que havia fet l’anterior secretari. Bea Ventura (PSC), que ara és a l’oposició, també va defensar el text. Al final, la redacció va ser modificada.

Queda clar, doncs, que l’aprovació de les retribucions i les dedicacions dels regidors de l’Ajuntament, al juliol, va ser només una treva. A Santa Coloma, ERC hauria de prendre el relleu a Junts en l’alcaldia el juny del 2021, segons l’acord de govern. Falten 21 mesos, que es podrien fer molt llargs. “Hi ha tres grups, moltes visions i punts de vista. La nostra feina és desencallar el problema”, havia assenyalat Pep Prat (IdSelva) mentre es debatia la no renovació del tècnic cultural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona