Política

Els primers cent dies del nou curs polític als ajuntaments

Els nous consistoris sorgits del 26-M afronten els reptes per als pròxims quatre anys amb limitacions pressupostàries

Majoria d’alcaldies independentistes a les comarques gironines liderades per Junts i ERC

El municipalisme a la demarcació s’ha alineat amb el procés

Cent dies després de la constitució dels ajuntaments –el dissabte 15 de juny–, comença el curs polític per als ajuntaments dels 221 municipis de la demarcació. Acabat el denominat període de gràcia, un temps que es dona de marge als alcaldes i regidors, sobretot els nous equips de govern, per familiaritzar-se amb el funcionament de l’administració i la gestió municipal, és hora d’afrontar els reptes per als pròxims quatre anys. Els plans de govern municipals d’ara fins al 2020 inclouen des de planificacions urbanístiques, actualitzar el POUM, equipaments i serveis, fins a idear models de ciutat i resoldre les qüestions del dia a dia que afecten tant consistoris grans com els de municipis petits.

Finançament

Per cobrir les necessitats veïnals el finançament és clau i amb els pressupostos del govern de la Generalitat prorrogats des del 2017 s’ha creat una situació de paràlisi amb moltes partides i les arques municipals han d’assumir despeses que els suposen un gran cost. En aquest sentit, la Generalitat va presentar fa una setmana la nova convocatòria del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) per al període 2020-2024, que preveu destinar un total de 250 milions d’euros al món local. El govern recupera així una de les principals fonts de finançament per als municipis en relació amb infraestructures ja que l’últim PUOSC és de l’any 2012, amb un import total de 575 milions d’euros. Els ajuntaments tenen fins al 15 de novembre per presentar els seus projectes en relació amb actuacions d’obres i serveis. El concurs es resoldrà el maig del 2020. Una de les novetats del pla és que per primera vegada s’implanta una línia de subvencions per a poblacions de menys de 5.000 habitants, amb un pressupost total de 90 milions d’euros. En el cas de les comarques gironines, en aquesta línia de subvenció s’hi inclouen 219 municipis, set consells comarcals i una entitat municipal.

Després de la sentència

El mapa municipal de la demarcació sorgit de les urnes del 26-M és majoritàriament independentista. Junts i ERC lideren la majoria d’alcaldies: Junts ha esdevingut la primera força i governa amb majoria absoluta en 80 municipis. Pel que fa als republicans, tenen 66 majories absolutes. El PSC s’ha situat com a tercera força i ha estat clau per governar en municipis on ha calgut arribar a un pacte. La CUP és la quarta força.

El municipalisme a la demarcació s’ha alineat amb el procés amb el lideratge actiu de diferents alcaldesses i alcaldes.

Després de l’1-O i amb els presos i exiliats, els càrrecs electes locals van dur a terme una acció molt activa en relació amb les aspiracions independentistes. No només han marcat perfil propi en manifestacions, concentracions i en les aturades de país, encapçalant la mobilització ciutadana, sinó que també han impulsat actes amb càrrega simbòlica com el bateig de places amb el nom d’1 d’Octubre. Des de la constitució dels nous ajuntaments –s’han fet governs amb aliances amb socis com el PSC sense que el context nacional hi influís–, el municipalisme s’ha mantingut menys actiu a l’expectativa de les directives dels partits en l’àmbit nacional. Caldrà veure la resposta, també en l’àmbit local, que es dona arran de la sentència del judici i amb el nou tomb que prengui el procés.

LA DATA

26.05.19
és el diumenge
que es van fer les eleccions municipals.

LA DATA

15.06.19
és el dissabte
que es van constituir els ajuntaments.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia