Política

la crònica

Girona dona pistes del seu pla

El govern de Marta Madrenas encara no ha fet públics tots els punts del seu projecte de govern de Girona per al mandat 2019-2023, però els moviments que ha fet durant aquests primers 100 dies donen moltes pistes dels objectius que es marca. Per una banda, l’equip de JxCat, que governa en minoria amb nou dels 27 regidors, ha decidit prémer l’accelerador pel que fa a l’habitatge. Un tema de debat recurrent per a tots els partits durant la campanya electoral i una tasca que tocava afrontar davant l’escalada de la polèmica sobre els pisos turístics i la manca d’habitatges públics per a emergències socials. Per ara, l’alcaldessa, Marta Madrenas, ja ha menat la pressa perquè en un mes s’enllesteixi l’estudi sobre l’estat de l’habitatge a la ciutat, que fa un any que s’hauria d’haver acabat, però les dificultats tècniques per elaborar-lo, a causa del gran volum d’informació de què es disposa, han fet que el text final es retardi. La diagnosi de la situació de l’habitatge a Girona és el punt de partida per a la definició del pacte local d’habitatge 2019-2029 que tant reclamen els partits des de l’oposició. Segons fonts municipals, aquesta diagnosi s’entregarà a les formacions polítiques i als actors implicats, i es farà pública a mitjans d’octubre. Si tot va segons el termini, d’aquí a menys de mig any podria estar enllestit el pacte local d’habitatge, segons un compromís de ple que va arrencar Guanyem Girona al govern municipal el juliol passat.

Durant aquests 100 primers dies de govern municipal també s’ha arrencat un doble compromís de l’Ajuntament de Girona per desencallar les principals zones verdes urbanes de la ciutat. A petició dels grups municipals d’ERC i el PSC, el consistori va aprovar dues mocions per redefinir el futur del parc de la Devesa, i marca com a data límit el 2021. Es tracta d’un altre dels punts sensibles i debatuts de la ciutat, ja que la Devesa es considera encara “el parc dels mals endreços”. El mandat passat, el govern de Madrenas va guardar en un calaix el pla especial de la Devesa que havia arrencat el seu antecessor a l’alcaldia, Carles Puigdemont. No sembla que el govern de JxCat li tregui la pols, sinó que en crearà un de nou i que en cap cas es dirà pla especial o pla d’usos. En tot cas, els primers passos d’aquest mandat vaticinen que algun moviment destacat hi haurà.

La seguretat és un altre pal de paller en què l’equip de govern també ha fet moviments durant aquests primers 100 dies. Per una banda, l’Ajuntament de Girona preveu que l’estiu que ve tindrà en plantilla la nova fornada de policies municipals. Concretament, el govern municipal té previst que el juny del 2020 s’incorporin 19 efectius més a la Policia Municipal de Girona. Així doncs, la plantilla global, que ha experimentat una retallada a conseqüència de les prejubilacions, passarà dels 133 efectius actuals als 152, l’estiu vinent. En matèria de seguretat, fa poc més d’un mes el govern va formalitzar la compravenda de la masia de Can Burrassó, al parc de Núria Terés, que s’adequarà per instal·lar-hi la futura comissaria de barri, que podria estar en marxa també l’estiu del 2020. La comissaria donarà servei als barris de Santa Eugènia, Sant Narcís i Can Gibert del Pla.

L’altre front obert a la ciutat de Girona són els continus talls de llum al barri de la Font de la Pólvora. És un aspecte que s’ha de solucionar tant en la vessant social com de seguretat. En aquest sentit, l’Ajuntament ha fet públic durant aquests primers 100 dies de govern un pla per preservar les instal·lacions elèctriques en aquest barri, ja que per culpa del frau i el desfasat estat de la xarxa elèctrica s’han produït diversos incendis en blocs de pisos del barri. Aquest pla s’emmiralla en el model que s’ha desenvolupat al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs, on les instal·lacions elèctriques s’han protegit amb portes metàl·liques i alarmes. La solució no és fàcil, però l’Ajuntament assegura que s’hi està treballant per trobar una solució a curt termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA