Política

L’Iran proposa als veïns del Golf fer front als EUA

El president Rohani presentarà a l’ONU un pla de cooperació regional per garantir la seguretat a la zona

Critica l’anunciat desplegament de tropes nord-americanes

Adverteix a les forces estrangeres que es quedin fora del Golf

L’Iran no permetrà que ningú violi les seves fronteres, va dir el president Hassan Rohani, ahir a Teheran, en una cerimònia commemorativa de l’aniversari de l’inici de la guerra amb l’Iraq (1980-1988), durant la qual va exhibir múscul militar. Enmig d’una gran fanfàrria, el règim va mostrar el sistema de defensa antiaèria Khordad-3, que el juny passat va abatre un dron nord-americà i va presentar un míssil de mitjana distància que pot recórrer fins a 2.000 quilòmetres, la qual cosa deixa dins del seu abast Israel, i les bases nord-americanes de la regió.

Els Estats Units van anunciar la setmana passada l’enviament de més tropes a l’Aràbia Saudita i als Emirats Àrabs Units (EAU) després dels atacs contra dues plantes petrolieres saudites, dels quals Washington responsabilitza Teheran, que hi nega qualsevol implicació.

Davant d’aquest enviament de tropes, Rohani va reiterar que la seguretat de la regió ha de ser garantida pels països de la zona per evitar una escalada, i per aquest mateix motiu el president iranià va fer una crida als estats del golf Pèrsic per fer un front comú contra la “inseguretat” que els Estats Units i Israel representen per a la regió. Adreçant-se a veïns com l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, amb els quals manté relacions particularment tenses, Rohani es va mostrar disposat a “oblidar els seus errors del passat”. “Oferim la mà de l’amistat i la fraternitat als països veïns, i fins i tot estem disposats a oblidar els seus errors del passat perquè la situació actual fa que els enemics de l’islam i de la regió, és a dir els Estats Units i el sionisme [Israel], vulguin aprofitar-se de la divisió entre nosaltres.”

En aquest context, el president iranià va anunciar que presentarà a l’Assemblea General de les Nacions Unides, que començarà demà, dimarts, a Nova York, un pla de cooperació regional per garantir la seguretat a la zona anomenat Coalició l’Esperança i Pau a Ormuz, l’estratègic estret escenari de tensions entre l’Iran i la comunitat internacional.

“La seguretat del golf Pèrsic, de l’estret d’Ormuz i del mar d’Oman és endògena; les forces estrangeres poden crear problemes i inseguretat per a la nostra nació i la nostra regió”, va advertir el president iranià en una al·locució en directe emesa per la televisió del país. “Si realment busquen la seguretat de la regió, que no enviïn tantes armes, avions i bombes (…), que no converteixin la nostra regió en una carrera armamentista”, va dir el president iranià, que va afegir que la presència de forces estrangeres al Golf sempre ha estat “desastrosa”, ha aportat “dolor i misèria” i causa inseguretat a la regió i a la indústria petroliera.

Aquesta crida a la cooperació regional es produeix l’endemà que el ministre d’Afers Estrangers saudita, Adel al-Jubeir, s’hagués mostrat d’acord amb el desplegament de tropes per part de Washington, que el Pentàgon va assegurar que se centraran en “la defensa aèria i de míssils”. Aquest any s’ha vist una tensió continuada entre els EUA i l’Iran, després que el president nord-americà, Donald Trump, va retirar de manera unilateral el seu país de l’històric acord subscrit per la comunitat internacional amb Teheran que tenia com a objectiu limitar l’activitat nuclear de Teheran a canvi d’una rebaixa de les sancions. El darrer punt de fricció va ser l’atac llançat amb drons i míssils contra instal·lacions petrolieres saudites a Abqaiq i Khurais el dia 14 d’aquest mes de setembre.

Els rebels iemenites houthis, que tenen el suport de l’Iran, van reivindicar l’acció, però els Estats Units i el seu aliat l’Aràbia Saudita, el principal rival regional iranià, van dir que l’Iran era darrere de l’atac, la qual cosa Teheran nega.

LES DATES

14.09.19
Una dotzena
de drons van causar incendis en dues refineries de la companyia estatal saudita Aramco, a l’est del país.
24.09.19
Comença
l’Assemblea General de l’ONU, en un context de crisi, des del canvi climàtic fins a la incertesa econòmica.

Amb la mirada posada a Nova York

El president dels EUA, Donald Trump, i el seu homòleg iranià, Hassan Rohani, coincidiran dimarts a Nova York, en el marc de l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU). La possibilitat d’una hipotètica reunió entre els dos mandataris, però, es va allunyar ahir, quan Trump va assegurar que no té la intenció de reunir-se amb el dirigent iranià, tot i que tampoc va tancar la porta a una trobada. “Res està descartat, però no tinc la intenció de reunir-me amb el govern de l’Iran”, va dir el president dels EUA en declaracions als periodistes a la Casa Blanca abans de la seva arribada a Nova York per a la reunió de líders mundials. Les renovades tensions entre els EUA i l’Iran irrompran a l’Assemblea General de l’ONU eclipsant altres qüestions de l’Orient Mitjà, com les guerres a Síria i al Iemen, i deixant en un tercer pla el cada cop més desdibuixat pla nord-americà per a Israel i Palestina. D’altra banda, 60 líders mundials participaran, avui, a Nova York també, en la Cimera del Clima organitzada per l’ONU amb l’objectiu d’impulsar compromisos nous i concrets contra el canvi climàtic, en una reunió que tindrà com a gran absent el president nord-americà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona