Política

L’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans denuncia “situacions alarmants” en el dret a la defensa dels CDR

L’entitat afirma que dos dels detinguts van estar declarant entre set i vuit hores ininterrompudes de matinada

L’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona ha denunciat “situacions alarmants” pel que fa al dret de la defensa dels nou CDR detinguts per la Guàrdia Civil.

L’entitat, formada per professorat, estudiants i professionals del dret vinculats a la universitat, ha mostrat en un comunicat la “profunda preocupació” per la situació que li han traslladat els advocats d’Alerta Solidària que assisteixen els detinguts, relacionada amb els escorcolls, la designació de lletrats o l’assistència dels juristes. Qüestions, afirma l’entitat, que “posen de manifest una clara i preocupant tendència” de la Guàrdia Civil cap a una “vulneració del dret de defensa” dels detinguts.

Segons ha explicat en un comunicat l’Observatori, “totes les entrades i escorcolls tret de dues” es van fer “sense la presència d’advocats”, tot i que algunes de les persones detingudes ja havien designat en aquell moment el lletrat particular que volia que l’assistís.

L’entitat també ha assegurat que, en el moment de fer públic el comunicat, els advocats designats pels detinguts portaven “més de 48 hores” sense tenir informació concreta sobre les acusacions. A més, afegeix que a un dels advocats “li han restringit l’assistència lletrada” als dos detinguts que l’havien designat. A tots dos, segons l’entitat, se’ls hauria assignat un advocat d’ofici.

Pel que fa als detinguts que haurien declarat, l’Observatori afirma que aquestes dues declaracions, s’haurien dut a terme “en unes condicions preocupants”, amb declaracions de més de set hores al llarg de la matinada del 24 al 25 de setembre, “sense poder gaudir del descans mínim necessari”.

Segons l’Observatori, l’autoritat policial va dir als advocats d’Alerta Solidària que s’havia designat d’ofici advocats del Col·legi de Sabadell, però afegeix que l’entitat va trucar al col·legi i que allà els van negar haver rebut cap comunicació de la Guàrdia Civil. Per això l’Observatori alerta que en les detencions de Sabadell, la Guàrdia Civil “hauria d’haver posat en coneixement” d’aquest col·legi la designa d’advocats dels detinguts, en cas d’haver-n’hi hagut.

Totes aquestes qüestions, afirma l’entitat, “posen de manifest una clara i preocupant tendència” cap a una “vulneració del dret de defensa” dels detinguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia