Política

Govern i comuns fixen les bases per tenir pressupost

JxCat, ERC i el PSC aproven la proposta de Catalunya en Comú per un document que afronti la desigualtat i una fiscalitat progressiva

El govern guanya totes les propostes conjuntes dels socis

El govern de JxCat i ERC i Catalunya en Comú van fer ahir el primer pas per acordar el pressupost de la Generalitat per al 2020 amb l’aprovació d’una proposta de resolució dels comuns que estableix les bases de consens en despesa pública i fiscalitat, i que també va votar a favor el grup parlamentari del PSC. El text de Catalunya en Comú aposta per un pressupost que tingui com a prioritats reduir la desigualtat, la lluita contra l’emergència climàtica i pels drets de les dones. Així, el text insta el govern a prioritzar l’atenció primària sanitària, l’escola bressol i l’escola inclusiva, reduir les taxes universitàries, garantir l’accés a l’habitatge, enfortir la renda garantida de ciutadania i augmentar els recursos per a les polítiques de gènere i per al transport públic.

Però aquest consens inicial per abordar el pressupost per l’any vinent també inclou genèricament algun dels cavalls de batalla en fiscalitat que han dificultat l’acord els últims dos anys i que han obligat a prorrogar per dos exercicis el pressupost del 2017. Així, el text aposta per una reforma fiscal progressiva en l’impost de la renda i de successions, a més de posar en marxa la fiscalitat verda amb l’impost als vehicles contaminants, a les activitats econòmiques que generen més gasos d’efecte hivernacle i un impost també per a les emissions portuàries de grans vaixells i creuers turístics.

Durant el debat plenari d’ahir, la portaveu de Catalunya en Comú, Susanna Segovia, va recordar al govern en minoria de JxCat i ERC, però també al president en funcions espanyol, Pedro Sánchez, que “quan no es té una majoria absoluta per governar, negociar és una obligació”.

Predisposició dels comuns

Com ja havia dit la vigília la presidenta del grup, Jéssica Albiach, els comuns volen fer un esforç per possibilitar un pressupost per “responsabilitat” a pesar de les seves diferències amb el govern català. Segovia va demanar al president Torra que presenti una proposta de pressupost. El seu grup, va indicar, farà propostes “honestes, bàsiques, responsables” amb l’objectiu que el document inclogui “polítiques fiscals justes i redistributives”, però va advertir a JxCat i ERC que “no demanin xecs en blanc”.

Suport al sector agrari

Els dos grups de govern i Catalunya en Comú també van acordar l’enfortiment del sector agrari amb mesures com ara les de territorialitzar els plans estratègics de la política agrària comuna o prioritzar les inversions en regadius però amb una gestió “transparent, sostenible” de l’aigua. La proposta també preveu reforçar el control i la sanció de l’entrada de raïm, most o vi de fora de les denominacions d’origen, afavorir la venda de proximitat i reforçar la diversificació econòmica del territori.

Pobresa energètica

Amb el PSC, els dos partits de govern pactaven i aprovaven una proposta sobre pobresa energètica perquè totes les institucions elaborin un protocol i un reglament per desplegar la llei, gestionar el deute de les famílies vulnerables i garantir que no se’ls talli el subministrament. També planteja la condonació del deute històric de manera que no hi hagin de fer front ni les famílies ni els ajuntaments. Aquesta condonació, però, es faria per mitjà d’una solució de consens entre administracions i empreses subministradores d’energia.

Més anglès a les aules

Per unanimitat s’aprovava la proposta del PSC per augmentar el nombre d’assignatures no lingüístiques que s’ensenyen en anglès en escoles i instituts. El text demana també, entre altres mesures, reforçar la formació del professorat en aquesta llengua i augmentar plantilles de professors d’anglès.

Tot i aquesta predisposició inicial amb el pressupost del PSC i l’acord en pobresa energètica amb el govern, en la majoria de votacions es va escenificar la distància entre els socialistes i el govern. Moltes propostes del PSC van ser aprovades per la cambra amb el vot en contra de JxCat i ERC. Per contra, els dos partits de govern van guanyar totes les propostes que van presentar conjuntament.

LA FRASE

Farem propostes honestes, bàsiques i responsables perquè hi hagi polítiques fiscals justes
Susanna Segovia
portaveu del grup parlamentari de catalunya en comú


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia