Política

Mireia Vehí serà la candidata de la CUP al Congrés el 10-N

Albert Botrán i Eulàlia Reguant ocuparan el segon i tercer lloc de la llista per Barcelona

L’exdiputada assegura que la formació va Madrid per “portar el conflicte al Congrés” i no per a ser “la clau de la governabilitat”

L’exdiputada de la CUP al Parlament Mireia Vehí serà la cap de llista per Barcelona per aquesat formació a les eleccions espanyoles del 10 de novembre.

Tal i com ha pogut saber l’ACN, a falta de la ratificació que les bases de la formació han de fer des d’aquesta tarda, Vehí liderarà la candidatura al Congrés en la primera vegada que la CUP concorre a uns comicis espanyols.

El seu nom i els altres deu primers han estat escollit pel grup de diputats i dirigents de la CUP per ocupar el número 1 de la candidatura i ara les bases de la formació poden dir-hi la seva. Des de les quatre de la tarda la militància té a la seva disposició la proposta completa per poder avalar-la telemàticament.

El segon i tercer lloc de la llista per Barcelona l’ocupen els també exdiputats Albert Botran i Eulàlia Reguant i el número quatre és l’exalcalde de Capellades, Aleix Auber. Completen els primers deu noms Esther De Alcázar al número cinc, Maties Serracant al sis, Pilar Castillejo al set, Julià de Jòdar al vuit, Eva Fernández al nou i Ignasi Bea al deu.

D’altra banda, la llista per Girona inclou dos noms, Non Casadevall i Maria Besora. També hi ha dos noms a Lleida, Francesc Gabarrell i Julià Carbonell, i dos més a Tarragona, Mariona Quadrada i Sergi Saladié.

Esmena a la totalitat del règim del 78

En declaracions a l’ACN, Vehí ha dit, després de saber que l’han triat per liderar la llista, que els anticapitalistes van a Madrid “a portar el conflicte al Congrés”. “Nosaltres no anem a ser la clau de la governabilitat a l’Estat; no anem a intentar fer un pacte; ni a fer de bons diputats. Anem a portar el conflicte al Congrés. I el conflicte es diu autodeterminació, amnistia i drets de les classes populars. Ni vendrem fum ni parlarem de solucions màgiques al conflicte”, ha dit.

La virtual candidata ha descartat que contribueixin mantenir “un règim estable, garantint la governabilitat a Madrid ni fent política electoralista”. “Anem a Madrid a fer política de l’agitació, a fer discurs”, ha insistit.

L’exdiputada cupaire ha puntualitzat que això no treu que els seus escons serveixin per donar suport també a fórmules en favor de l’autodeterminació o les mesures que consideren favorables a les classes populars. “Si es dona la possibilitat de derogar la reforma laboral, garantir el dret a l’autodeterminació, o la nacionalització de la llum i l’aigua, evidentment ho votarem”. “Però no és la nostra prioritat perquè hi ha un Estat i l’esquerra espanyola que no estan en aquests termes”, ha apuntat.

“Si no hi ha dret a l’autodeterminació, amnistia i conquesta dels drets per a les classes populars, ni el Principat de Catalunya, ni els Països Catalans, ni l’Estat seran governables”, ha avisat Vehí. “Som una esmena a la totalitat al règim del 78, a la monarquia, a l’íbex35 i a totes les partes de l’Estat i dels poders fàctics responsables de cada desnonament, de cada persona que mor al mar i de cada misèria que fa que la gent no pugui tenir una vida digna”, ha afegit.

Nascuda a Vilafant l’any 1985 i sociòloga de formació, Vehí i va aterrar a la primera línia de la política catalana de la mà de la CUP com a diputada al Parlament del gener del 2016 al gener del 2018. Durant aquesta etapa que va ser una de les cares visibles dels anticapitalistes, tant a la cambra catalana com a les mobilitzacions que organitzava o de les que participava la formació al carrer. Des d’aleshores Vehí ha continuat amb l’activitat política i és membre del Secretariat Nacional de la CUP, l’òrgan que regeix, junt al grup parlamentari, el dia a dia de l’orientació política del partit.

Albert Botran (Molins de Rei, 1984) és historiador i ha estat regidor del seu municipi natal. Va ser diputat al Parlament de 2015 a 2017, coincidint amb el mandat de Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat. Al setembre de 2017 la fiscalia el va demandar per presumpte enaltiment del terrorisme per la seva participació en un acte per recordar el trentè aniversari de la mort de Julià Babia, vinculat al Moviment de Defensa de la Terra.

Reguant (1979), matemàtica i sindicalista, va compartir bancada amb Botran durant la mateixa legislatura del Parlament, però va deixar l’escó de la CUP per substituir Josep Garganté com a regidora a l’Ajuntament de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA