Política

S’aprova per decret quan i com liquidar l’impost de les begudes ensucrades

Aragonès diu que la llei era vigent, tot i que el TSJC declarés nul el reglament, i que ara omplen el buit normatiu per establir els mecanismes de pagament

Els 74 vots favorables de JxCat, ERC, CatECP i la CUP van permetre ahir tirar endavant el buit normatiu per aplicar la llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic en relació amb l’impost de les begudes ensucrades envasades. I ho va fer validant el decret llei del 10 de setembre que explicita les regles d’autoliquidació necessàries del tribut. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar el juliol d’aquest any, arran del recurs que van interposar les grans cadenes de distribució, supermercats i fabricants de begudes, el reglament per un defecte formal en la seva tramitació en considerar que s’havia prescindit dels tràmits de consulta, audiència i informació públiques. Ja aleshores el vicepresident i titular d’Economia del govern català, Pere Aragonès, va advertir que recorrerien contra la sentència.

Ahir, Aragonès va reiterar que “continua existint un tribut vigent i obligatori aprovat per llei” i que els distribuïdors havien de continuar liquidant l’impost i repercutint-lo als establiments i aquests, als consumidors. El problema fins ara era que, sense el reglament, no podien efectuar l’ingrés perquè faltaven aspectes tècnics, com ara el període de liquidació a l’Agència Tributària regulats amb una norma jurídica, un fet que provocava “una manifesta inseguretat jurídica”. Desmarcant-se dels que acusen el govern d’afany recaptatori, com van dir la socialista Alicia Romero –es van abstenir– i el popular Santi Rodríguez –hi van votar en contra–, Aragonès va assegurar que l’objectiu del tribut era només millorar la salut de les persones.

Amb el decret, que copia els articles del reglament anul·lat, entre altres qüestions, es fixa el període d’ingrés, que s’haurà de liquidar trimestralment a l’Agència Tributària de Catalunya per via telemàtica. S’haurà de fer entre els dies 1 i 20 del mes següent a la finalització del període de liquidació.

Cs, tot i acabar abstenint-se, va acusar el govern de fer un nyap i tenir “al·lèrgia a la transparència i a consultar els interessats”, en boca del diputat Antonio Espinosa, que també va posar en dubte la seva eficàcia a l’hora de provocar canvis d’hàbits més saludables. Per la seva banda, Marta Ribas, dels comuns, va demanar més mesures contra els greixos saturats i la sal en els aliments. Maria Sirvent, de la CUP, va acusar el TSJC de practicar una “justícia de classes” per no haver-se pronunciat contra altres casos sobre vulneració de tràmits d’exposició pública com el cas Castor.

LA FRASE

Continua existint un tribut vigent i obligatori que està aprovat per llei
Pere Aragonès
VICEPRESIDENT DEL GOVERN I CONSELLER D’ECONOMIA

LA XIFRA

42
milions
d’euros es van recaptar el 2018 amb l’impost de begudes ensucrades ara tombat pel TSJC.

Drets dels discapacitats sensorials

Les persones amb discapacitat sensorial tindran els mateixos drets a atorgar un testament davant de notari. Segons la modificació que es va aprovar ahir per unanimitat del llibre quart del Codi Civil català, i també podran intervenir “en qualitat de testimoni en l’acte d’atorgament del testament per una altra persona”. Així s’eliminen les restriccions per pertànyer a col·lectius de sords, cecs i muts, paraules que també s’eliminen del Codi Civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia