Política

El govern demana que facin cessar el cap de la Guàrdia Civil

La portaveu, Meritxell Budó, fa la petició per carta a la vicepresidenta Carmen Calvo per les “desafortunades” declaracions de Garrido

Diu que “soscava la relació de col·laboració” entre cossos

La consellera de Presidència i portaveu del govern de la Generalitat, Meritxell Budó, va sol·licitar per carta ahir a la vicepresidenta de l’executiu espanyol en funcions, Carmen Calvo, “el cessament immediat de l’actual responsable de la Guàrdia Civil” a Catalunya, Pedro Garrido. L’executiu català considera que les manifestacions que va fer dimecres avalant la violència utilitzada durant el referèndum de l’1-O i amenaçant amb un “ho tornarem a fer” si les protestes independentistes pretenen “trencar l’ordre constitucional”, “han estat una provocació tenint en compte el moment especialment tens que viu la relació entre Catalunya i Espanya”.

Al matí, el vicepresident, Pere Aragonès, ja havia mostrat la seva “indignació” qualificant de “vergonya” que la Junta Electoral Central (JEC) demani neutralitat a les administracions, institucions i a uns governs escollits per la ciutadania “sobre la base d’uns programes polítics” i, en canvi, “calla davant d’uns comandants de la Guàrdia Civil que prenen partit a favor d’una determinada ideologia”. En la missiva de Budó, el govern mostra l’“absolut rebuig” per les paraules de Garrido per posar en dubte l’actuació dels Mossos l’1-O, fet que consideren una “ofensa a tot el poble català”, i perquè, a més de fer declaracions de contingut polític, tampoc va respectar “escrupolosament la presumpció d’innocència” dels processos judicials oberts. La consellera també adverteix que l’actuació “tindrà efectes a llarg termini i soscava la relació de col·laboració” entre els cossos de seguretat.

Els ministres en funcions que van ser interpel·lats al matí per les declaracions de Garrido van optar per tirar pilotes fora. Tant la candidata per Barcelona i fins ara presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a TV3, com el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a RAC 1, i el de Foment, José Luis Ábalos, van esquivar posar-hi cap qualificatiu, i curiosament es van limitar a destacar la relació de “confiança, cooperació i coordinació” entre totes les policies, malgrat que els dirigents dels Mossos d’Esquadra van marxar ofesos de l’acte de dimecres. El vespre del mateix dia, la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, es reunia amb la cúpula dels Mossos i de la conselleria per suavitzar la polèmica. Una trobada que la candidata del PP per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo, va qualificar d’“insòlita” perquè eren els Mossos qui “haurien d’explicar per què es van absentar”. Ábalos sí que va respondre a Aragonès dient-li que no es preocupés per la presa de posició de la JEC, sinó perquè “la institucionalitat funcioni”. I va advertir que no “acceptarà cap tipus de desobediència” que vingui de l’executiu o de la societat civil.

Comparèixer al Congrés

Els grups parlamentaris d’ERC i EH Bildu van demanar ahir la compareixença de Grande-Marlaska a la diputació permanent del Congrés perquè doni explicacions de les mesures disciplinàries que prendrà pels pronunciaments públics dels caps de la Guàrdia Civil.

Comissari Suanzes: “Sempre estarem aquí”

“Sempre estarem aquí, estarem sempre on se’ns necessiti per servir els ciutadans, encara que en alguna ocasió trobem incomprensió o fins i tot menyspreu.” És el missatge del comissari provincial de Girona, Luis César Suanzes, en el seu discurs dels actes de la festa patronal de la Policía Nacional. Paraules que no les va pronunciar Suanzes sinó el comissari d’operacions, Leo Martínez, per delegació expressa de Suanzes, que temporalment té dificultats per parlar a causa d’una malaltia. “Ser policia és més que un treball, és vocació. El lema de la policia és viure per servir i servir fins a morir”, va remarcar Suanzes davant de l’auditori. En el seu torn per cloure els actes, el subdelegat del govern a Girona, Albert Bramon, es va referir a la futura sentència del procés, dient que, tot i que sap que no importa a ningú el que ell pensi, no li agradaria que fos intimidatòria però tampoc que provoqués impunitat. Bramon, que va introduir el “visca Catalunya” davant dels tradicionals “viva España i viva el rey”, va apel·lar a “la normalitat” dels actes com el d’ahir i a la col·laboració entre policies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona