Política

Irlanda i el Regne Unit veuen ara més a prop un acord pel ‘brexit’

Els primers ministres britànic i d’Irlanda del Nord s’han reunit avui per espai de tres hores al nord d’Anglaterra

Les expectatives que es tanqui un nou acord del brexit abans de la data límit del 31 d’octubre s’han revifat aquest dijous després d’una reunió de prop de tres hores entre el primer ministre britànic, Boris Johnson, i el seu homòleg irlandès, Leo Varadkar.

El cap de Govern de la República d’Irlanda, que havia subratllat en els últims dies l’enorme dificultat d’acostar postures amb Londres, ha assegurat després d’aquesta trobada que ara, en canvi, veu perfectament “possible” acordar els termes de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) en les pròximes setmanes. Varadkar no ha volgut explicar “qui està fent concessions” ni ha ofert detalls sobre la seva trobada amb Johnson, però ha subratllat que veu factible pactar una fórmula que permeti mantenir oberta la frontera amb Irlanda del Nord després del brexit, el principal objectiu de Dublín en les negociacions.

Tots dos caps de govern s’han trobat avui en una finca del nord d’Anglaterra, on han mantingut primer una llarga conversa privada i després s’han reunit amb el personal tècnic dels seus equips. Encara que no s’havien programat declaracions als mitjans, Varadkar va convocar una roda de premsa improvisada en el pròxim aeroport John Lennon de Liverpool poc després de la trobada. “És possible arribar a un acord, que hi hagi un tractat que permeti al Regne Unit abandonar la Unió Europea d’una manera ordenada i que això ocorri abans que acabi octubre”, va declarar Varadkar.

El seu inesperat optimisme respecte a un pacte va impulsar la lliura esterlina, que feia dies que cotitzava a la baixa davant el temor a un brexit dur.

La postura de Johnson s’ha conegut a través d’un comunicat conjunt que Londres i Dublín han fet públic després de la reunió bilateral. En aquesta nota, tots dos governs reiteren que existeix un “camí” cap a un “possible acord” i que la conversa sobre els principals punts de fricció va ser “detallada” i “constructiva”.

El ministre britànic del Gabinet, Michael Gove, encarregat dels preparatius per a un eventual brexit sense acord, també ha expressat la seva confiança que hi hagi avanços en les negociacions.

La renovada confiança sobre la possibilitat d’un acord contrasten amb la fredor que havien mostrat fins ara tant Dublín com la Unió Europea sobre els plans que Johnson va fer públics la setmana passada.

El següent pas en les negociacions es produirà aquest divendres a Brussel·les, on tenen previst reunir-se el ministre britànic per al brexit, Stephen Barclay, i el negociador cap de la UE, Michel Barnier.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia