Política

L’exhumació de Franco serà abans del 25 d’octubre

L’executiu espanyol comunicarà amb 48 hores d’antelació el dia exacte a la família Franco

Es tancarà el Valle de los Caídos aquest dissabte per preparar l’exhumació

Les restes del dictador Francisco Franco seran exhumats del Valle de los Caídos abans del 25 d’octubre, segons ha anunciat en la roda de premsa posterior al consell de ministres la vicepresidenta, Carmen Calvo.

El Consell de Ministres d’aquest divendres ha aprovat establir un “espai de temps” que va des d’aquest divendres fins al 25 d’octubre per culminar el procés de l’exhumació i traslladar les restes del dictador al cementiri del Pardo. L’executiu espanyol ha explicat que avisarà la família del dictador de la data i l’hora exacta amb 48 hores d’antelació.

En roda de premsa a Moncloa, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha assegurat que el trasllat es farà amb “absolut respecte” i amb la “major discreció”. La vicepresidenta no ha descartat que el trasllat es faci en helicòpter i ha explicat que encara han d’estudiar quina és la millor opció, si fer-ho per mitjans aeris o terrestres.Els mitjans de comunicació no podran estar presents durant l’exhumació ni l’inhumació a l’interior dels recintes.

La vicepresidenta ha dit que no volen “arribar més enllà del límit del dia 25” perquè l’exhumació no coincideixi amb la campanya electoral del 10-N. Calvo ha afirmat que l’executiu té una “satisfacció extraordinària” perquè l’exhumació “suposa tancar amb dignitat allò que no era digne”.

Tancament del Valle de los Caídos aquest dissabte

El govern espanyol tancarà el Valle de los Caídos aquest dissabte per preparar l’exhumació de Francisco Franco, segons han explicat fonts de Moncloa

L’anunci de Calvo arriba després que aquest mateix dijous el Tribunal Suprem donés llum verda definitiva a l’exhumació. El Suprem ja havia avalat el decret de l’executiu espanyol del 15 de març que aprova el trasllat de Franco al Pardo en una sentència emesa el 30 de setembre en la qual la secció quarta de la sala contenciosa-administrativa va desestimar la totalitat del recurs de la família del dictador, que vol impedir-ho. Aquest dijous, el Suprem va donar llum verda definitivament al trasllat, a petició de l’Advocacia de l’Estat, en aixecar la suspensió cautelar que encara pesava sobre l’exhumació pels recursos pendents de resoldre de la Fundació Francisco Franco, l’Associació de la Defensa del Valle de los Caídos i la comunitat benedictina.

A més, aquesta setmana l’alt tribunal també ha determinat que el prior del Valle de los Caídos no pot impedir l’exhumació per molt que reiterés per carta la seva negativa a deixar entrar a la basílica per exhumar el dictador apel·lant a la “inviolabilitat” de l’espai religiós. El Suprem també va defensar que només l’alt tribunal pot paralitzar el trasllat de les restes independentment de la causa pendent sobre la llicència d’obres al jutjat contenciós-administratiu 3 de Madrid. A banda, el Suprem ja havia determinat a la sentència que no calia llicència municipal per exhumar-lo, ja que és una obra menor.

Així doncs, l’executiu espanyol inhumarà Franco al panteó familiar del cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, on està enterrada la seva dona, Carmen Polo. El panteó és de titularitat pública. Els néts de Franco volien que se l’inhumés a la cripta de la catedral de l’Almudena, on hi ha les restes de la seva filla, Carmen Franco Polo. El govern espanyol ho va rebutjar per motius de seguretat, ja que l’Almudena està a ple centre de Madrid, i perquè permetria la seva “exaltació” en un espai públic.

El Suprem va donar la raó al govern espanyol, ja que sosté que l’exhumació no és discriminatòria contra Franco donada la singularitat de la seva figura i no vulnera el dret a la intimitat de la família. L’alt tribunal considera que el dret a elegir el destí de les restes mortals dels familiars no és “un dret absolut i pot ser limitat per raons d’interès públic”, com és el cas, ja que no és una inhumació de caràcter privat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona