Política

Putin avisa Erdogan

El líder rus insta Ankara a retirar les tropes del nord-est sirià i defensa “restaurar la integritat territorial” del país àrab

Els kurds ja no prioritzen la vigilància de presos gihadistes

Desenes de morts civils en l’ofensiva

Rússia, principal aliat del règim del president Baixar al-Assad, va llançar ahir una advertència a Turquia després de la invasió iniciada aquesta setmana al nord de Síria i va tornar a defensar la integritat territorial d’aquest país. “Tots els [exèrcits] que estiguin il·legalment en el territori de qualsevol estat, en aquest cas Síria, han d’abandonar aquestes zones. I això val per a tots els països”, va declarar el president rus, Vladímir Putin, en una entrevista amb els canals de televisió RT, Arabik Sky News i Al Arabiya. El cap del Kremlin va assegurar que, “per descomptat”, Moscou també es retirarà de Síria “si el futur govern legítim de Damasc decideix que no necessita més la presència de les forces armades russes”.

“És una cosa que dic obertament als nostres col·legues: el territori de Síria ha de ser alliberat de la presència militar estrangera, i la integritat territorial siriana ha de ser restaurada”, hi va afegir Putin. Rússia va iniciar el setembre del 2015 una operació militar a Síria a petició de Damasc i va fer dues retirades parcials del seu contingent militar, el març del 2016 i l’abril del 2017. Per la seva banda, el president francès, Emmanuel Macron, va reiterar a Donald Trump la urgència de frenar l’ofensiva turca “com més aviat millor”. En la conversa telefònica amb el president dels Estats Units, Macron va defensar la necessitat d’impedir tot ressorgiment d’Estat Islàmic a la zona. Precisament, aquest perill es va fer més gran ahir després que les milícies kurdes anunciessin que continuar vigilant els presoners gihadistes ja no és la seva “prioritat”. “La defensa del nostre territori passarà al davant si els militars turcs continuen els seus atacs”, va advertir un comandant de les FDS (la coalició de forces liderades per les milícies kurdes a Síria). Confirmava, així, que els guardians dels gihadistes seran enviats aviat a la línia de front.

Mentrestant, els combats continuaven ahir, en el quart dia de l’ofensiva turca contra milicians kurds al nord-est de Síria. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, insisteix que l’ofensiva pretén apartar les forces liderades pels kurds de la zona fronterera amb Turquia. Allà té previst crear una “zona segura” per retornar-hi els milions de refugiats sirians que són ara a Turquia.

Soldats turcs, acompanyats de les milícies rebels sirianes de l’anomenat Exèrcit Nacional Sirià (ENS), es van apoderar ahir del centre de la localitat de Ras al-Ayn, un important punt d’entrada per a l’ofensiva contra la guerrilla kurda. Amb tot, les Forces Democràtiques Sirianes (FDS, coalició liderada per les milícies kurdes de l’YPG) neguen la caiguda de la localitat.

L’exèrcit turc també s’atribueix el control de part d’una carretera de 480 quilòmetres que recorre la frontera amb Síria i via d’aprovisionament de les milícies kurdes. Quant al balanç de víctimes, la Mitja Lluna Roja kurda ha comptat almenys 18 civils morts i 42 ferits fins divendres, però altres fonts parlen d’uns 50 morts civils a banda i banda de la frontera i de més de 100.000 desplaçats.

“Ens heu venut, ens heu exposat a ser massacrats”

Redacció

Les milícies kurdosirianes que han combatut amb Washington contra Estat Islàmic van retreure ahir als EUA la seva retirada del nord de Síria. “Ens heu entregat. Ens exposeu a ser massacrats”, va acusar el general Mazloum Kobani Abdi en una conversa amb William Roebuck, un alt responsable nord-americà de la coalició internacional per derrotar Estat Islàmic, segons un document intern dels EUA a què va tenir accés la cadena CNN. Abdi també es va queixar de l’oposició dels EUA al fet que els kurds demanin ara protecció a Rússia. “Ens heu venut, això és immoral”, hi va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona