Política

JxCat i Cordon defensen els incentius fiscals a Torroella

Els dos grups anuncien al·legacions a les taxes de 2020 per recuperar bonificacions rebaixades, algunes de caràcter ambiental

El govern defensa que tenen poc impacte i la negociació continua

El debat dels canvis en les ordenances fiscals de Torroella i l’Estartit per al 2020 s’ha escalfat arran del darrer ple, amb les crítiques de JxCat i Compromís amb Torroella i l’Estartit per la supressió o rebaixa d’un seguit de bonificacions previstes, fins ara, en els tributs. Molts dels incentius tenen un caràcter ambiental, com ara el rebut d’escombraries –per als particulars que usessin la deixalleria municipal–, l’IBI –la bonificació per instal·lar plaques solars passa de 5 a 4 anys– i l’impost de circulació –per als vehicles amb emissions baixes, híbrids o alimentats amb gas natural.

Els dos grups també coincideixen en altres aspectes, com ara l’augment de la tarifa de zona blava a Torroella. Sandra Bartomeus (JxCat) demana que “abans de pujar preus al veïns, facin complir el servei i les condicions que estableix la plica”. I Jordi Cordon (CambTE) reivindica que es preservin avantatges per als residents, com ara dues hores gratuïtes diàries per fraccions de 15 minuts i una tarifa homogènia tot l’any i també a cala Montgó, on el govern (UPM i ERC) en preveu una de més dura.

Bartomeus i Cordon es van queixar en el ple que l’alcalde, Jordi Colomí, tallés el debat amb l’argument que era l’aprovació inicial. Ara, han anunciat que cada grup presentarà un plec d’al·legacions amb les esmenes per fer possible la discussió en la sessió del desembre. El regidor d’Hisenda, Josep Martinoy, defensa que les converses amb tots els grups de l’oposició avançaven fora del marc del ple, que ja havien acceptat propostes i que hi ha marge per polir alguns detalls, que lamenta que els dos grups hagin esbombat públicament.

En minimitza l’abast

L’executiu minimitza l’impacte de les modificacions. Martinoy argumenta, per exemple, que les bonificacions a vehicles poc contaminants es reduiran, per exemple, del 75% al 65% per als híbrids. Però que ara les aplicaran als titulars de manera automàtica, sense que hagin de fer instància, i beneficiaran més gent, que no ho feia per desconeixement. També diu que amplien la bonificació d’obres a qui posi ascensors o suprimeixi barreres i advoca per més progressivitat en el descompte de l’IBI en instal·lacions solars, perquè hi ha qui fa petites millores en finques amb valors cadastrals elevats i el pes de la rebaixa del tribut pot ser superior, fins i tot, al de l’obra feta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona