Política

Turquia desafia les crítiques creixents

Els Estats Units retiren totes les tropes i anuncien que preparen sancions

Erdogan etziba: “No ens aturaran”

En el cinquè dia d’intensos combats al Kurdistan sirià, el govern turc no fa cas de les creixents crítiques de bona part de la comunitat internacional. Ben al contrari: l’exèrcit turc ha intensificat els bombardejos i el foc d’artilleria en una lluita per controlar algunes de les poblacions més importants de la zona, com Ras al-Ayn i Tell Abyad.

Des que va començar, la invasió turca ja ha forçat la marxa d’uns 130.000 civils, segons l’ONU, mentre que 400.000 més necessitaran aliments i ajut humanitari els propers dies. Les forces kurdes xifren en “centenars” els morts i els ferits, mentre que el Ministeri de Defensa turc assegura que ha matat 440 combatents i ha fet 26 presoners, mentre que reconeix la mort de cinc soldats turcs. Entre les víctimes mortals, un periodista d’una agència kurda i set més de ferits en l’atac a un comboi de premsa. També Hevrin Khalaf, la secretària general del Partit del Futur Sirià. Aquesta política i líder kurda de 35 anys va ser assassinada a sang freda amb el seu xofer en ser interceptats per un grup de rebels sirians, que combaten amb Turquia.

El Pentàgon es va afegir ahir a les denúncies que assenyalen que a Turquia “alguns actes semblen crims de guerra”. Enmig de la pluja de crítiques, també internes i del seu partit, el president Donald Trump va ordenar la retirada total dels soldats que quedaven a la zona, i va continuar el gir verbal per atenuar l’impacte que suposa l’abandonament dels kurds assegurant que ja negocia amb el Congrés “sobre la imposició de poderoses sancions a Turquia”. I hi va afegir: “El Tresor està preparat. Hi ha un gran consens.” França es va afegir a Alemanya i a Noruega en la imposició d’un embargament en la venda d’armes a Turquia. Però Erdogan, al capdavant del segon exèrcit més poderós de l’OTAN, no sembla disposat ni tan sols a frenar l’agressió fins que hagi envaït almenys el Kurdistan des del riu Eufrates fins a l’Iraq, que s’ha afanyat a reforçar la frontera. Amb to desafiador, Erdogan els va respondre: “Les amenaces de sancions no ens aturaran. Ho vaig dir dissabte a Boris Johnson i avui a Merkel.” La cancellera li va demanar que parés “immediatament” la massacre i el turc va etzibar: “Estem junts amb l’OTAN o estàs amb les organitzacions terroristes?”

“No vigilarem EI mentre assassinen els nostres fills”

Prop de 800 gihadistes estrangers van fugir ahir del centre de reclusió d’Ayn Issa, vigilat pels kurds, que van assegurar que els rebels sirians –que s’han unit a Turquia–, amb el suport de l’aviació turca, en van atacar els guardes i en van obrir les portes. Durant la guerra de Síria, la coalició kurda i nord-americana contra Estat Islàmic (EI) va detenir uns 12.000 gihadistes i 70.000 familiars. La guerra desfermada per Turquia ha obligat els kurds a reduir la vigilància dels centres, i el ressorgiment d’Estat Islàmic, derrotat fins fa pocs mesos, sembla ja un fet. “Si el món considera seriosament Estat Islàmic una amenaça –fet del qual no estic segur al cent per cent–, ara té una oportunitat per provar-ho. Si no, tots en patiran molt aviat les conseqüències, però aquest cop pot ser que no hi hagi ningú que faci la feina per ells”, va dir ahir el portaveu de les forces kurdes, Mustafa Bali. I hi va afegir: “No hauríeu d’esperar que vigilem els vostres terroristes presos, quan no teniu cap problema a veure els nostres fills assassinats, el nostre poble desplaçat i la nostra terra netejada ètnicament.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona