Política

Els presos es refermen després de la sentència

Reaccionen a través de la xarxes socials a la decisió del tribunal

El president d’ERC, Oriol Junqueras, fa una crida a persistir en una carta

La reacció de part dels presos polítics a la sentència no s’ha fet esperar a través de diferents piulades a Twitter i el president d’ERC, Oriol Junqueras, també ha fet pública una carta.

En concret, Junqueras ha fet una crida a “persistir” després de conèixer la sentència del Tribunal Suprem que el condemna a 13 anys de presó. En una carta dirigida a la militància, reivindica : “Tornarem i tornarem més forts. Som la generació que hem nascut per guanyar. Som la llavor de totes les victòries. No en tingueu cap dubte, tornarem i guanyarem. Persistiu, catalans, persistiu, perquè si ho fem, guanyarem!”. Junqueras afirma que, amb la sentència, l’Estat vol “destrossar vides, escapçar partits i lideratges, aturar i acabar amb un moviment democràtic i silenciar a tot un poble que es vol expressar a les urnes”. Davant això, el líder republicà assegura que això demostra que els catalans no tenen alternativa i que no hi ha cap altra opció que construir un nou estat “per fugir d’aquest que persegueix demòcrates, prohibeix votar i protestar i empresona per idees polítiques”. “Us ben juro que no descansaré fins a aconseguir-ho”, promet.

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha afirmat, just després de conèixer que ha estat condemnat a 9 anys de presó, que “la resposta a la sentència” és la “reincidència”. “Ho tornarem a fer”, ha dit, i demana “amnistia, democràcia i autodeterminació”, des del seu compte de Twitter. Cuixart també ha enviat un missatge de veu a la Junta Nacional de l’entitat.

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha afirmat just després de conèixer que ha estat condemnada a 11 anys i mig de presó que “la injustícia s’ha consumat”. “El lliure debat parlamentari no és delicte, és un dret exercir-lo i un deure defensar-lo. No ens cansarem de dir-ho allà on faci falta”, ha afegit des del seu compte de Twitter . Tot i afirmar que avui la democràcia viu un dia “fosc”, ha afegit que “ni en moments així el derrotisme ens ha de vèncer”. I acaba el missatge: “Ens en sortirem!”.

“Si haguessin jutjat els fets, ens haurien absolt. Com que han jutjat les idees, ens han condemnat”. Així ha valorat Josep Rull la sentència del Tribunal Suprem (TS), que l’ha condemnat a 10 anys i sis mesos de presó. A través d’una piulada a les xarxes socials, Rull ha assegurat que condemnant-los “han condemnat als 2,5 milions de catalans que van votar l’1-O en un dels exercicis més extraordinaris de democràcia que ha viscut Europa el segle XXI”. “Ens mantindrem...poble”, ha finalitzat.

El missatge més breu ha estat el de Jordi Turull: “Visca Catalunya Lliure!” .

Raül Romeva també ha reaccionat a la sentència .Ha assegurat que “utilitzen els presos polítics per cronificar problemes polítics” i ha lamentat que “volen sentenciar tot un moviment”. La sentència del Tribunal Suprem (TS) el condemna a 12 anys de presó. Ha afegit que “fa mesos” que havien estat “sentenciats preventivament”. “Tan clar tenim que el camí i la mirada seran llargs, com que la seva por som nosaltres. Dempeus, combatius, dignes”, ha afirmat. A més, ha dit que la “presó injusta” és una eina política que combinada amb la fermesa de la ciutadania els ha de determinar encara més en la lluita pels drets col·lectius.

“No deixarem d’insistir, d’anar-hi, d’aprendre”, ha assegurat.

Jordi Sànchez, exlíder de l’Assemblea Nacional Catalana també s’ha referit a la sentència . “9 anys de presó no acabaran amb el meu optimisme. Catalunya serà independent si persistim”, ha dit.

L’exconseller Joaquim Forn ha agraït el suport després de conèixer-se la sentència del Tribunal Suprem (TS), que el condemna a 10 anys i mig de presó per l’1-O. “Gràcies pel vostre suport. Gràcies perquè sabem que sempre hi sou. No defallim”, ha afirmat a través de les xarxes socials. “Visca Catalunya lliure!” , ha finalitzat l’exconseller.

Carles Mundó ha afirmat que la sentència del Tribunal Suprem (TS) és un “error gravíssim que pesarà com una llosa sobre la història d’Espanya”. En una piulada a les xarxes socials, Mundó s’ha mostrat en “estat de xoc” per la “duresa” de les penes i ha afegit que de 13 a 9 anys “quan no hi ha hagut violència i per malversació quan no hi ha hagut despesa és una profunda i dolorosa injustícia”. “Tots els meus pensaments són pels presos polítics i per les seves famílies”, ha afirmat. També ha indicat que encara no li han notificat la sentència que s’ha fet pública a primera hora del matí i que el condemna a 60.000 euros de multa per desobediència.

L’exconseller Santi Vila ha qualificat les penes de fins a 13 anys de presó que han rebut els seus companys de “terribles molt dures i absolutament desproporcionades”. Ho ha dit en una entrevista a Rac 1 aquest dilluns al matí, després de conèixer-se la sentència del Tribunal Suprem que, a ell, el condemna per un delicte de desobediència a una multa de 60.000 euros i 1 any i 8 mesos d’inhabilitació. Vila ha dit que tot plegat confirma que ni el codi penal ni els tribunals eren ni són instruments per arreglar el conflicte i confia que la política pugui acabar amb aquest dolor col·lectiu i especialment personal dels presos. Assegura que els polítics “pensin com pensin”, “segur que no comparteixen que hi hagi gent privada de llibertat”.

Sant Vila ha explicat que de persones disposades a trobar solucions hi havia en tots els espais polítics però que en moments extrems van prevaldre “els que no havien de prevaldre”. És conscient però que, ara en campanya, tothom “sobregesticularà i sobreactuarà una mica”, però espera que passada la campanya hi hagi “sentit d’estat i de responsabilitat” per posar fi tots junts a aquest “dolor” de les persones condemnades i “al dolor col·lectiu de tots aquells que ho viuen com si tinguessin un fill a la presó i ho senten en carn pròpia”, ha dit.

L’exconseller entén que “som una societat massa moderna i massa avançada com per viure aquesta situació tan impròpia del segle XXI”. És per això que espera que el “col·lapse” duri algunes setmanes perquè recorda que la “urgència” és treballar per la “reconciliació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia