Política

Torra insta per carta Sánchez i Felip VI a encarar el conflicte com ho fan les democràcies

El president de la Generalitat constata que la sentència “allunya” una solució

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha escrit una carta al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i al rei Felip VI per demanar-los una reunió urgent tenint en compte la “gravetat de la situació” després de la sentència. En l’escrit, el president català assegura que la resolució judicial “empitjora” la situació i “allunya” una solució i una sortida que, segons ha dit, des de Catalunya no s’ha deixat mai de perseguir. “Hem estat sempre disposats a parlar i dialogar sobre aquest conflicte polític que cal resoldre, avui més que mai, políticament”, ha afegit. I en aquest context, els demana una trobada “urgent” per encarar el conflicte com ho fan les democràcies: “parlant i donant la veu a la ciutadania”.

“Avui es condemna el poble de Catalunya i el seu dret a l’autodeterminació. La democràcia espanyola perd amb aquesta sentència dels Tribunal Suprem tota la seva credibilitat”. Amb aquestes paraules encapçala Torra la carta que aquest dilluns ha dirigit a Sánchez i Felip VI just després de fer-se pública la sentència que condemna els líders independentistes a penes de presó d’entre 9 i 13 anys.

En la carta, Torra recorda l’1 d’octubre com un “dia molt important per a la història de Catalunya i en què més de dos milions de ciutadans van exercir el seu dret a vot contra l’amenaça i l’estratègia de la por i la violència d’un Estat que no va saber entomar un desafiament democràtic en ple segle XXI”. També es refereix a la “violència policíaca absolutament impròpia d’una democràcia europea” i conclou que avui qui hauria de rebre sentència són “els agressors” d’aquella jornada. “Qui hauria de ser condemnat és qui va ordenar l’agressió indiscriminada de ciutadans de pau que no cometien cap delicte amb una papereta a les mans als centres de votació”, ha reblat.

I és que, segons el president català, no hi pot haver cap principi superior, ni la unitat d’Espanya ni la independència de Catalunya poden servir com a excusa per vulnerar els drets de la població ni dels seus representants polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona