Política

El Síndic demana al futur govern espanyol que explori “la via més ràpida” per posar en llibertat els condemnats per l’1-O

Ribó defensa que l’alliberament dels presos és element clau per facilitar “el diàleg polític”

Assegura que l’actual situació és fruit de la “reiterada manca de diàleg institucional”

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat al futur govern espanyol i a les Corts Generals que surtin de les eleccions del 10-N que explorin “la via més ràpida” per posar en llibertat els polítics independentistes condemnats.

Ribó considera que es tracta d’un element clau per facilitar “el diàleg polític” necessari per avançar en el conflicte entre Catalunya i Espanya. “Si ens trobem en aquesta greu situació és principalment per la reiterada manca de diàleg institucional des de fa com a mínim 15 anys per tractar de resoldre problemàtiques històriques i de caràcter eminentment polític”, ha recordat el Síndic des del Parlament.

Ribó ha evitat valorar directament la sentència del procés, “a l’espera d’una anàlisi més profunda”, però ha volgut deixar clar que considerar els fets de la tardor del 2017 com a sedició és “manifestament desproporcionat”.

En paral·lel, el Síndic ha alertat del possible impacte futur d’una sentència com la d’avui en “la interpretació de l’abast dels drets i les llibertats fonamentals”. “Properament presentaré un informe sobre aquesta qüestió”, ha avançat.

Ribó ha recordat que l’abril del 2017 ja va exposar al Parament un informe titulat Regressió de drets i llibertats al Regne d’Espanya, on ja advertia “de la partidització de la justícia i de la judicialització de política”. “En qualsevol cas, ni la sentència del TS ni el procés electoral en què estem immersos haurien d’impedir l’immediat inici d’un diàleg constructiu, obert i omnicomprensiu per aconseguir una solució política al conflicte”, ha reflexionat en veu alta. Segons ell, aquest diàleg no només s’ha de cenyir a l’àmbit polític i institucional “sinó també entre les societats civils de Catalunya i la resta de l’Estat”. “I, en aquest marc, totes les parts haurien de tenir el coratge de reconèixer els errors comesos al llarg d’aquest procés”, ha afegit.

Finalment, el Síndic ha comunicat que aquesta declaració s’elevarà a la comissària europea de Drets Humans del Consell d’Europa, al president de l’Assemblea Parlamentària de la mateixa organització, a l’alta comissionada pels Drets Humans de les Nacions Unides i a la comunitat internacional i estatal de defensors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia