Política

Johnson desvela els seus plans per després del ‘Brexit’ tot i estar en minoria

La reina Elisabet II llegeix el programa de govern per quan surtin de la UE

L’oposició laborista el qualifica de “farsa” i diu que és una estratègia electoral

Boris Johnson va presentar un controvertit programa de govern per quan el país surti de al Unió Europea el 31 d’octubre sense tenir en compte que la llei prohibeix marxar sense acord i que està amb minoria al Parlament i no pot aprovar el programa de cap manera. “La prioritat del meu govern sempre ha estat assegurar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea el 31 d’octubre –va exposar Elisabet II llegint el programa de govern de Johnson–. El meu govern té la intenció de treballar per una nova associació amb la UE basada en el lliure comerç i la cooperació amable.”

Jeremy Corbyn, el líder de l’oposició laborista, va definir el discurs com “la farsa d’un govern que té una majoria de menys 45 diputats i ha perdut totes les votacions que s’han fet fins ara” i com un exercici “d’acrobàcia cínica”. I va acusar Johnson de tornar a fer servir a Elisabet II amb finalitats partidistes.

La cerimònia va incloure tota la pompa i circumstància britànica. La monarca, de 93 anys, es va desplaçar del palau de Buckingham al Parlament de Westminster en carruatge, acompanyada del seu fill, el príncep Carles, l’hereu. La cambra baixa, com mana la tradició, va tancar la porta als morros a la uixera reial, portadora del bastó negre, en un símbol de la separació de poders. La uixera, que per primer cop és una dona, va demanar als 650 diputats que assistissin a la cambra alta, la dels lords, per escoltar el discurs.

El govern va anunciar fins a 26 lleis noves que inclouen des de penes més llargues per als criminals, sentències més dures per als infractors estrangers i més protecció per a les víctimes de violència domèstica fins a inversió en infraestructures i en sanitat i 20.000 nous policies, que és el nombre d’agents que s’han retallat en 9 anys d’austeritat de governs conservadors.

El programa serà debatut durant sis dies, fins dimarts, quan serà votat. Johnson no té cap possibilitat d’aconseguir que el Parlament aprovi el seu programa perquè està en minoria. Seria el primer cop que un govern perdés aquesta votació des del 1924.

Molt probablement no arribaran a la votació de dimarts 22 d’octubre perquè abans hi ha la data límit del dissabte 19 que va imposar a Johnson el Parlament per decidir el Brexit. Dijous i divendres és la cimera europea del Brexit i dissabte hi ha una sessió parlamentària extraordinària per votar l’acord de Johnson, si l’aconsegueix, o perquè demani la pròrroga la UE, si no l’aconsegueix. Aleshores l’oposició acceptarà anar a eleccions. Per tant, s’ha d’entendre aquest discurs com la presentació del programa electoral de Johnson.

El govern manté que està a punt de tancar un acord amb la UE. Brussel·les creu que encara estan lluny. El cap negociador europeu, Michel Barnier, ha dit que el Regne Unit ha retirat el vet del govern nord-irlandès que havia introduït en la seva proposta i que estan pendents que els presenti una nova alternativa. Tota la setmana, fins a l’últim minut, continuaran les converses.

LES FRASES

La prioritat del meu govern sempre ha estat assegurar la sortida de la UE el 31 d’octubre
Elisabet II
Reina d’Anglaterra, llegint el programa del govern
Queden poques setmanes per al discurs de la reina del meu programa de govern
Jeremy Corbyn
Líder laborista


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona