Política

Les Marxes per la Llibertat sortiran dimecres al matí

Els participants recorreran a peu 100 quilòmetres en cinc etapes sortint de cinc punts diferents de Catalunya per confluir divendres a Barcelona

L’ANC i Òmnium animen a sortir a manifestar-se

Les Marxes per la Llibertat convocades per dimecres sortiran dels cinc punts anunciats dimecres al matí per acabar divendres a Barcelona. Aquesta era una de les accions unitàries previstes per les dues entitats sobiranistes, ANC i Òmnium, que van anunciar com a reacció a la sentència. Les marxes amb l’objectiu de mobilitzar gent de tot el territori sortiran de bon matí de les ciutats de Tàrrega, Tarragona, Berga, Vic i Girona per desfilar caminant fins a arribar divendres al matí a Barcelona coincidint amb la convocatòria de vaga anunciada.

Les marxes s’han organitzat de manera que tothom qui vulgui pugui participar-hi per etapes sense que hagi de completar tot el recorregut, ja que s’anirà passant per pobles. Durant els dos dies i mig en què es preveu fer els 100 quilòmetres s’han programat jornades per caminar matí i tarda i amb una hora de parada per dinar.

Cada etapa començarà i acabarà en poblacions on s’han organitzat per disposar d’allotjament suficient i gratuït per als participants i preveure els dinars i sopars dels qui facin tot el recorregut. Per participar en les marxes no s’han de fer inscripcions, però sí que els organitzadors recomanen entrar al web www.marxesperlallibertat.cat. per fer la reserva i fer previsions per a la logística, tant de gent que pernoctarà a cada poble com dels menjars.

El recorregut, dividit en cinc etapes, permetrà que les columnes de gent conflueixin a Barcelona divendres al migdia. En cada etapa es preveu avançar uns vint quilòmetres diaris.

Pobles units

Les marxes més matineres seran les de Tàrrega i Tarragona, que han previst les sortides dels participants abans de les vuit del matí. A partir d’aquesta hora està previst que arrenquin a caminar a Berga i Vic i per últim a Girona. El recorregut des de Girona baixarà fins al Maresme, on a partir de Malgrat de Mar recorrerà tots els pobles de la costa fins a entrar a Barcelona. També recorrerà la costa la columna que pujarà des de Tarragona per arribar fins a la capital catalana. Les dues columnes centrals que baixaran de l’interior del país confluiran a Sant Quirze del Vallès, on es farà una aturada i els participants passaran la segona nit.

Sortir al carrer

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va demanar ahir a la ciutadania que sortís a a manifestar-se els pròxims dies com a reacció a la sentència. “Participeu on vulgueu, dels molts actes que es faran aquests dies, però que no ens venci la sentència”, va dir Paluzie, que va insistir que la millor resposta és continuar lluitant per la independència. Ahir, les dues entitats van valorar la resposta a les penes que recull la sentència del Suprem i van convocar la ciutadania a les vuit del vespre a omplir les places davant dels ajuntaments.

Les cinc columnes que es formaran en tres dies de gent caminant estan inspirades en altres marxes pacífiques històriques. Segons els convocants, les anomenades Marxes per la Llibertat pretenen ser una resposta de país a favor de la llibertat de les preses i els presos polítics, els exiliats i les exiliades, en contra de la repressió i per reivindicar el dret a l’autodeterminació. La coordinadora nacional dels CDR va anunciar ja fa dies que preveu sumar-se a les marxes i va fer una crida a la gent perquè participés en alguns dels trams més propers al seu territori.

Metges de Catalunya diu que és la pitjor notícia

El sindicat manifestava ahir la seva consternació per les “dures i irreparables conseqüències” de la sentència, que qualificava d’“injusta i desproporcionada” i hi afegia que és un “obstacle insalvable” per recuperar la normalitat democràtica i la concòrdia.

El tercer sector entén que es “fractura la societat”

Les entitats socials consideren que la sentència contribueix a la “fractura social” i s’allunya del que reclama la majoria de la societat catalana. Consideren les penes imposades “desproporcionades i injustes” i defensen el diàleg i la negociació” com a única sortida. La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya feien ahir una crida a la ciutadania a mobilitzar-se cívicament “com ha fet sempre”. Assenyalaven que “ni la via judicial ni la policial ni la repressiva podran resoldre-ho”, i per això reclamaven una negociació política entre Catalunya i l’Estat. També el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya es pronunciava en aquest sentit i es mostrava en desacord amb judicialitzar conflictes polítics i privar de llibertats els condemnats. “És inadmissible que es privi de llibertat persones per motius polítics”, indicaven.

L’Església demana l’excarceració dels condemnats

Entitats cristianes van denunciar en un comunicat conjunt les penes d’una “gran crueltat“ per als condemnats i van fer una crida a les institucions polítiques de l’Estat a buscar una solució jurídica que permeti l’excarceració dels condemnats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia