Política

Almenys 25 detinguts pels aldarulls a les protestes d’aquesta passada nit a tota Catalunya

Càrregues policials a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Sabadell

Alguns manifestants han fet barreres de foc al Passeig de Gràcia

Segon dia de protestes després de fer-se pública la sentència del judici de l’1-O. 40.000 persones s’han concentrat aquest dimarts al vespre a la delegació del govern espanyol a Barcelona que es trobava envoltada per tanques de 2 metres d’alçada i fort desplegament policial dels Mossos d’Esquadra i de la Policia espanyola.

En aquest cas hi havia una doble convocatòria. D’una banda, ANC i Òmnium han convocat un acte en el qual s’ha llegit cartes dels presos polítics i també ha intervingut el cantautor i expolític independentista Lluís Llach. L’altra convocatòria l’havien fet els CDR. En aquesta és on s’hi han produït els incidents que han acabat provocant les càrregues policials.

Les càrregues s’han produït a la zona del carrer Mallorca, a prop del Passeig de Gràcia, on han arribat columnes de manifestants des de la plaça Universitat i des de Jardinets de Gràcia. Aquí, la policia ha actuat per evitar que els concentrats superessin l’àrea restringida formada per tanques. Al darrere d’aquest perímetre de seguretat, dos cordons policials, un de Mossos d’Esquadra, el més pròxim als manifestants, i un altre de Policia Nacional, més a prop de la seu de l’administració espanyola.

Des de tres quarts de vuit del vespre es produeix aquest compàs d’espera tensa entre policia d’una banda i concentrats de l’altra, durant el qual s’han llençat objectes contra el cordó policial com ara llaunes, ampolles o papers. Els Mossos han disposat tanques per fer una barrera de separació, així com les furgonetes policials travessades al carrer.

El cordó policial és de gran abast i, d’una banda, baixa pel carrer Pau Claris fins a les cruïlles amb els de Provença i València, mentre que de l’altra baixa per Roger de Llúria fins a les cruïlles amb els mateixos carrers. D’aquesta manera, el blindatge policial de la delegació del govern espanyol és completa.

Els Bombers de Barcelona treballen per apagar els focs, que en algun cas afecten mobiliari urbà com contenidors.

Sanitaris per la República han anunciat a través de les xarxes socials que només a Barcelona han comptabilitzat un mínim de 60 intervencions.

L’avinguda de la Meridiana, en sentit d’entrada a la ciutat, comença a tenir problemes de trànsit segons han informat fonts de la Guàrdia Urbana.

D’altra banda, a Girona, unes 7.000 persones s’han concentrat davant la delegació del govern espanyol. També aquí s’han acabat produint moments de tensió amb llançament d’objectes capa a la zona on es troben les unitats policials. Al final han arribat furgons amb efectius de reforç i la policia ha carregat contra els manifestants.

Els Mossos d’Esquadra i la Policia espanyola han carregat aquest dimarts contra alguns manifestants davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona per protestar per la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O. Els agents han actuat després que alguns manifestants els hagin llançat objectes, com ara llambordes. Uns llançaments que s’han produït un cop ha acabat la seguda convocada davant de la delegació.

Després de la càrrega, Mossos i Policia Nacional han mantingut posicions davant de l’edifici de la subdelegació, separats uns 30 metres dels manifestants, en una situació de calma tensa. Durant la càrrega, els agents han disparat projectils de foam. Segons fonts policials, han actuat davant d’un grup d’unes 500 persones amb “actitud molt agressiva” i argumenten que han intervingut “per garantir la seguretat i guanyar espai”. Una de les persones que hauria estat agredida a Tarragona pels Mossos és Eusebi Campdepadrós, secretari primer de la mesa del parlament.

A Lleida un grup de manifestants intentava trencar el perímetre de seguretat a la delegació del govern espanyol i els cossos policials comencen a preparar-se per si cal fer una càrrega per allunyar els manifestants.

Sabadell també ha estat objecte de càrregues policials. En aquest cas els manifestants estaven cantant i els Mossos han carregat sense motiu.

Segons l’últim balanç fet per la policia catalana, s’han fet almenys 25 detencions a diferents ciutats a Catalunya pels aldarulls que hi ha hagut en el marc de les protestes per la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O. La població on fins al moment hi ha hagut més detencions és Tarragona, amb 13, seguida de Lleida, on s’han fet 8 arrestos. Pel que fa a Barcelona, els Mossos informen de 3 detencions, mentre que n’hi ha hagut un altre a Sabadell, on hi ha hagut una batalla campal al final d’una concentració davant de la comissaria de la Policia Nacional. La xifra de detinguts és provisional i els Mossos no descarten que n’hi hagi més en les pròximes hores.

Segons la policia catalana, les detencions s’han fet per motius diversos, com ara desordres públics o atemptat contra agents de l’autoritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia