Política

La sentència del procés enfronta els diputats britànics

El govern de Johnson refusa demanar a la UE sancions contra Espanya, i Flandes aprova una condemna

La sentència del Suprem contra els presos polítics catalans també ha provocat un intens debat al Parlament britànic. Diputats nacionalistes gal·lesos, liderats per Hyzell Williams i secundats pels nacionalistes escocesos, van demanar al govern de Boris Johnson que sol·licités a les institucions europees pertinents “l’obertura d’un procediment contra l’Estat espanyol fent valer l’article 7 del Tractat de la Unió Europea per l’actuació en la crisi catalana”. Consideren que l’Estat espanyol ha trencat “els valors de respecte, democràcia, justícia i drets humans continguts en l’article 2 del tractat europeu”.

El secretari d’estat per a Europa, Christopher Pincher, en representació del govern, va respondre que “es tracta d’un tema d’Espanya” i que “el Regne Unit dona suport a l’estat de dret i deixa clar que els líders polítics, com qualsevol altra persona, tenen l’obligació d’actuar d’acord amb la llei”.

“Imposar penes criminals no és la manera de fer front a un problema polític”, va reclamar Hyzell. Pincher li va recordar que els condemnats “tenen dret a apel·lar al Tribunal Constitucional espanyol i al Tribunal Europeu de Drets Humans, que són els que han de decidir”.

“És cert que és un tema espanyol, però és horrible perquè recorda un antic règim”, li va etzibar el conservador Desmond Swayne. “La justícia espanyola és transparent i robusta”, va replicar Pincher. Per la seva banda, la laborista Emily Thornberry va lamentar que “el que vam veure [dilluns] és l’equivalent judicial a l’actuació policial de l’1-O, innecessari, duríssim i totalment contraproduent”.

Thornberry també va preguntar al president del Parlament, John Bercow, si Carles Puigdemont podria viatjar al Regne Unit sense ser arrestat per ser extradit. “Serà benvingut”, va dir Bercow.

La sentència del judici contra el procés ha estat molt criticada al Regne Unit per mitjans de referència. En un editorial, el Financial Times va denunciar que “les penes de presó no poden solucionar la crisi de Catalunya” i va advertir que podria “radicalitzar l’opinió secessionista i amplificar la reacció espanyola en contra”. Mentre que un article d’opinió de Bloomberg assegurava que “les sentències no són europees”.

Flandes

D’altra banda, segons l’ACN, el Parlament flamenc va aprovar ahir per unanimitat una resolució que “condemna” la sentència de l’1-O contra els líders independentistes i dona suport a l’alliberament dels presos. Amb el suport de tots els membres de la cambra presents, el text exigeix al govern flamenc que convoqui l’ambaixador espanyol per traslladar “la inquietud” sobre els fets. La resolució, impulsada pels nacionalistes flamencs, els democratacristians i els liberals, també reclama un “paper mediador” de la Comissió Europea i fa una crida al diàleg entre Madrid i Barcelona. La resolució demana al govern flamenc que insti el govern i l’executiu espanyol a mantenir un “diàleg polític” per trobar “una solució pacífica i sostenible”.

El partit d’extrema dreta Vlaams Belang també va presentar una resolució que proposava estudiar “sancions” contra Espanya si els presos no són alliberats, però que va ser tombada per la majoria de la cambra.

LA FRASE

És cert que és un tema espanyol, però és horrible perquè recorda un antic règim
Desmond Swayne
Diputat conservador


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia