Política

Vox pacta amb el PP i Ciutadans els pressupostos andalusos de 2020

PSOE-A i Endavant Andalusia han registrat esmenes a la totalitat que no prosperaran perquè amb l’acord aconseguit entre el govern andalús i Vox tenen majoria absoluta

El govern andalús del PP i Ciutadans ha arribat aquest dijous a un acord amb Vox sobre els pressupostos de la Junta d’Andalusia per a 2020, el segon pacte pressupostari entre totes dues parts que garanteix que el projecte superarà el debat de totalitat previst per als dies 23 i 24 d’octubre.

Passades les 12.00 hores, quan va acabar el termini per a la presentació de les esmenes a la totalitat en el Parlament d’Andalusia, l’equip negociador de l’Executiu andalús ha arribat a un acord amb l’extrema dreta de Vox sobre els últims serrells que quedaven pendents, han indicat a Efe fonts de la negociació.

Tant el PSOE-A com Endavant Andalusia han registrat esmenes a la totalitat, que no prosperaran per l’acord entre el Govern andalús i Vox, en tenir aquest partit al costat del PP i Ciutadans la majoria en la Cambra. Es tracta del segon pacte pressupostari entre el Govern andalús i Vox, després del subscrit amb 34 punts al juny per als pressupostos de 2019, uns acords que garanteixen a l’Executiu de Juanma Moreno l’estabilitat per al que resta de legislatura. Vox va fer també possible a principis del mandat amb el seu suport la investidura de Moreno i és clau per a la governabilitat.

L’acord serà presentat el dimarts o el dimecres pròxims per les tres parteixes —PP, Ciutadans i Vox—, segons el portaveu parlamentari de la formació d’extrema dreta, Alejandro Hernández, que ha preferit parlar de “preacord” a l’espera que es tanquin els serrells.

El president andalús, Juanma Moreno, ha agraït a Vox la seva “altura de mires” per a avançar en els pressupostos de 2020 i que hagi donat “aquesta primera part de la seva confiança” en el tràmit parlamentari, a pesar que ha assegurat que les negociacions han estat “complexes i sempre dures”.

L’acord, al qual li queden “serrells” de caràcter tècnic, part dels 34 punts pactats en el pressupost de 2019, encara que aquests s’amplien a més de 60 que incideixen en el seu desenvolupament i compliment.

El PSOE argumenta en la seva esmena a la totalitat en què els comptes “ataquen l’interès general” i suposen “un perill per a un dels sistemes de cobertura socials més importants d’Espanya i Europa”.

Per part seva, la portaveu adjunta d’Endavant Andalusia, Ángela Aguilera, ha denunciat que el Govern andalús “sucumbeix al xantatge de l’extrema dreta” amb els pressupostos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona