Política

Vox pacta amb el PP i Ciutadans els pressupostos andalusos de 2020

PSOE-A i Endavant Andalusia han registrat esmenes a la totalitat que no prosperaran perquè amb l’acord aconseguit entre el govern andalús i Vox tenen majoria absoluta

El govern andalús del PP i Ciutadans ha arribat aquest dijous a un acord amb Vox sobre els pressupostos de la Junta d’Andalusia per a 2020, el segon pacte pressupostari entre totes dues parts que garanteix que el projecte superarà el debat de totalitat previst per als dies 23 i 24 d’octubre.

Passades les 12.00 hores, quan va acabar el termini per a la presentació de les esmenes a la totalitat en el Parlament d’Andalusia, l’equip negociador de l’Executiu andalús ha arribat a un acord amb l’extrema dreta de Vox sobre els últims serrells que quedaven pendents, han indicat a Efe fonts de la negociació.

Tant el PSOE-A com Endavant Andalusia han registrat esmenes a la totalitat, que no prosperaran per l’acord entre el Govern andalús i Vox, en tenir aquest partit al costat del PP i Ciutadans la majoria en la Cambra. Es tracta del segon pacte pressupostari entre el Govern andalús i Vox, després del subscrit amb 34 punts al juny per als pressupostos de 2019, uns acords que garanteixen a l’Executiu de Juanma Moreno l’estabilitat per al que resta de legislatura. Vox va fer també possible a principis del mandat amb el seu suport la investidura de Moreno i és clau per a la governabilitat.

L’acord serà presentat el dimarts o el dimecres pròxims per les tres parteixes —PP, Ciutadans i Vox—, segons el portaveu parlamentari de la formació d’extrema dreta, Alejandro Hernández, que ha preferit parlar de “preacord” a l’espera que es tanquin els serrells.

El president andalús, Juanma Moreno, ha agraït a Vox la seva “altura de mires” per a avançar en els pressupostos de 2020 i que hagi donat “aquesta primera part de la seva confiança” en el tràmit parlamentari, a pesar que ha assegurat que les negociacions han estat “complexes i sempre dures”.

L’acord, al qual li queden “serrells” de caràcter tècnic, part dels 34 punts pactats en el pressupost de 2019, encara que aquests s’amplien a més de 60 que incideixen en el seu desenvolupament i compliment.

El PSOE argumenta en la seva esmena a la totalitat en què els comptes “ataquen l’interès general” i suposen “un perill per a un dels sistemes de cobertura socials més importants d’Espanya i Europa”.

Per part seva, la portaveu adjunta d’Endavant Andalusia, Ángela Aguilera, ha denunciat que el Govern andalús “sucumbeix al xantatge de l’extrema dreta” amb els pressupostos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona