Política

Els comuns retreuen a Sánchez que vingui a Catalunya “sense cap proposta” més enllà del “codi penal”

Jaume Asens considera que tant el president del govern espanyol com el català “estan desconnectats de la societat”

Augura que no hi haurà diàleg fins després del 10-N

El cap de llista d’En Comú Podem (ECP) a les eleccions del 10-N, Jaume Asens, ha retret al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que vingui a Catalunya “sense cap proposta i només amb el codi penal”. “Ni federalisme, ni plurinacionalitat, ni diàleg, ni indults; només codi penal i unes eleccions a les que ens ha convocat de manera irresponsable”, ha lamentat Asens coincidint amb la visita de Sánchez a Barcelona. També ha criticat el president català, Quim Torra, i ha retret als dos caps d’executiu “estar desconnectats de la majoria de la societat”.

Durant una atenció als mitjans abans d’una reunió extraordinària amb els càrrecs electes de la formació, Asens ha criticat que Sánchez hagi vingut de visita a Catalunya a veure els policies ferits per les protestes; la delegada del govern, Teresa Cunillera, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i no hagi portat “cap proposta” ni s’hagi reunit amb Torra. El líder d’ECP ha recordat que a Catalunya no hi ha un problema d’ordre públic, sinó polític, i ha reivindicat, en conseqüència, una solució política.

A parer seu, aquesta solució passa necessàriament pel diàleg i l’alliberament dels presos, tot i que ha reconegut que ara mateix “no es donen les condicions” perquè els dirigents seguin a la taula a parlar. Segons el cap de llista, els dos governs “estan més pendents d’enquestes i eleccions” que de resoldre el “problema de fons”. És per això que creu que caldrà esperar a després dels comicis per “refer els ponts trencats”. En relació als lligams entre executius, ha lamentat que la fractura sigui “a tots els nivells polítics”, fet que ha considerat “molt més preocupant”.

Pel que fa als intents de Torra de posar-se en contacte amb Sánchez, Asens ha insistit, com ja ha fet Colau, que “el telèfon sempre s’ha d’agafar” i ha demanat “un esforç” d’“empatia” entre dirigents. “El diàleg democràtic passa per això, per posar-nos al lloc de l’altre i reconèixer les seves raons; això no vol dir estar-hi d’acord ni apreciar-les, només reconèixer la legitimitat de l’altre”, ha explicat. Asens ha insistit a demanar que els dos caps d’executiu es puguin reunir o parlar per telèfon més enllà de les cartes que s’han enviat.

Els aldarulls “no representen el conjunt del moviment independentista”

En relació amb les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem (TS), que han acabat en diversos aldarulls, Asens s’ha reafirmat en la seva condemna de la violència. Tot i això, ha defensat que els responsables són “una minoria de l’independentisme” que no representen tot el moviment. Al mateix temps, ha criticat les actuacions policials per “l’ús excessiu de la força” i ha retret a Sánchez que vulgui “negar la realitat”. “Les imatges hi són i són clares, no crec que la millor fórmula per sortir del conflicte sigui negar la realitat”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona