Política

La Moncloa menysté Torra i manté un fil obert amb Aragonès

Sánchez visita Barcelona d’esquena del president de la Generalitat, que torna a intentar infructuosament reunir-s’hi

Calvo considera el vicepresident un “interlocutor vàlid”

El dirigent d’ERC li va demanar diàleg, seure i negociar

Pedro Sánchez va visitar fugaçment ahir Barcelona d’esquena de la primera autoritat del país, Quim Torra, a qui va tornar a menystenir obviant les seves trucades que cercaven reunir-s’hi aprofitant que el president espanyol era a Catalunya. Paral·lelament, per afegir zitzània entre els socis i intentar pronunciar la divisió, La Moncloa va fer públic que la setmana passada la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, i el seu homòleg català, Pere Aragonès, sí que es van intercanviar missatges, diverses vegades.

Fonts pròximes al dirigent d’ERC van remarcar que la interlocució va ser “mínima” i que Aragonès li va traslladar que cal dialogar, seure i negociar, res que no fes amb altres dirigents polítics espanyols com el líder de Podem, Pablo Iglesias, i els agents econòmics i socials del país, i igual que ha fet el conjunt del govern des del primer dia. “Sit and talk”, resumien les fonts, el mateix lema que Tsunami Democràtic va demanar ahir d’emprar per rebre Sánchez a la capital.

Calvo sí que parla amb Aragonès perquè el considera un “interlocutor vàlid”, venint a dir que Torra no ho és, fet que va suscitar la indignació del president exiliat, Carles Puigdemont, que va piular: “Els interlocutors vàlids els decideixen els ciutadans i els parlaments. És un escàndol que un govern no reconegui el president escollit per un Parlament democràtic. Ara el PSOE expedeix carnets d’interlocutor vàlid?”

Amb converses o sense converses entre vicepresidents, el cas és que Sánchez no cedeix. Va per llarg. El president espanyol va respondre finalment a primera hora la darrera carta de Torra per enumerar-li les tres obligacions de tot responsable públic: “Condemnar la violència de forma rotunda; emparar les forces de seguretat que la combaten, i evitar la discòrdia civil.”

El president li va respondre al cap de poca estona que aprofitant que s’havia assabentat, a través dels mitjans de comunicació, de la seva visita a Catalunya, es posava a disposició per tenir una reunió ahir mateix i ja li anunciava que es tornaria a posar en contacte amb ell telefònicament per reiterar l’oferta d’un diàleg sense condicions.

Aleshores l’equip del president va trucar al cap de gabinet de Sánchez, Iván Redondo, però no s’hi va posar. Tot seguit li va enviar un missatge, però ni el va respondre. També ho va intentar la secretaria del president, igualment de forma infructuosa. I Sánchez se’n va tornar a Madrid.

Durant la breu estada a Catalunya va visitar la prefectura de la policia espanyola a la Via Laietana, acompanyat del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i de la seva delegada a Catalunya, Teresa Cunillera, i es va reunir amb la cúpula del cos. El líder del PSOE –i candidat a les eleccions del 10-N– va lloar la policia espanyola com a “exemple de professionalitat i de vocació de servei públic” i va fer una crida a “garantir la moderació que representen” els cossos policials per “assegurar la convivència”. Cap menció a cap abús policial.

A la sortida va sentir alguns crits de “llibertat presos polítics”, però res comparat amb l’escridassada que va rebre a l’hospital de Sant Pau, on va anar a visitar exclusivament un policia ferit.

Sánchez utilitza Colau

D’altra banda, Sánchez també va utilitzar l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per mirar de minar la presidència de la Generalitat, amb una trucada a primera hora. La líder dels comuns li va observar que “s’ha d’agafar el telèfon” per parlar fins i tot a partir del desacord. “Pots agafar-lo per criticar i discrepar”, va constatar a Catalunya Ràdio. “Acabo de conversar amb l’alcaldessa Colau per traslladar tot el nostre suport i solidaritat a la ciutadania”, va piular més tard Sánchez.

D’altra banda, tres dels presos polítics condemnats van oferir ahir entrevistes. L’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, que compleix 13 anys de presó, va qualificar a TV3 les institucions estatals i els seus portaveus de “piròmans” que han contribuït a escalar el conflicte polític. El també president d’ERC va instar l’Estat a seure d’una vegada a la taula de negociació. “Tothom sap que s’acabarà amb urnes”, va predir. En aquest sentit, i en resposta a la proposta de Torra d’exercir el dret a l’autodeterminació abans que acabi la legislatura, Junqueras va demanar “fer-ho més bé, amb plenitud i amb capacitat d’implementar el resultat”, a diferència del 2017. “Ho farem tan aviat com estiguem en condicions, quan sigui possible”, va subratllar. Sobre la manca d’una resposta institucional a la sentència, va admetre que hi ha “diferents visions estratègiques” que l’han dificultat, però creu que “acabarà arribant”.

A la mateixa televisió, l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, que desconeixia la proposta que llançaria Torra en la seva compareixença al Parlament, va avisar que l’Estat “surt reforçat” si l’independentisme “es confon amb la violència”, i va apostar per combinar mobilització social i acció institucional per mantenir les institucions i preservar-les del 155, continuar projectant a l’exterior el conflicte, buscar vies que ajudin a la solució i cercar una àmplia unitat sobiranista a partir de la demanda de drets i llibertats, amnistia i referèndum. Sánchez ha estat condemnat a nou anys de presó per sedició.

I l’expresidenta del Parlament i de l’ANC, Carme Forcadell, empresonada a Mas d’Enric, va explicar a Catalunya Ràdio que quan li van notificar la pena, d’onze anys i mig, va pensar que el judici “no havia servit per a res” i que “no feia falta”: “Jo no soc culpable de ser presidenta del Parlament, sinó d’haver muntat les manifestacions independentistes dels anys 2012, 2013 i 2014, per haver posat davant del mirall el creixement de l’independentisme.”

La direcció del Sant Pau es nega a rebre Sánchez

L’equip directiu de l’hospital de Sant Pau no va anar a rebre Pedro Sánchez ahir durant la visita del president espanyol al centre perquè des del primer moment Sánchez va dir que només hi anava a veure un sol ferit, que és policia nacional. A Sant Pau hi ha un total de sis ferits, tres dels quals han perdut un ull. La plantada era una decisió consensuada amb la conselleria de Salut. Com que només visitava una persona, la direcció de l’hospital va tractar la irrupció de Sánchez, que havien sabut a primera hora amb una trucada, com una visita privada, fet que va indignar l’equip de protocol del president. Només el va acompanyar la directora de comunicació del centre. La consellera Alba Vergés va denunciar que Sánchez només anés a veure “els seus” ferits i ERC ho va qualificar d’“indecent”. “El nostre sistema i els nostres professionals no discriminen”, li va recordar Vergés. De fet, no és que Sánchez no visités la resta de ferits, és que ni tan sols es va interessar per ells. Alguns dels ingressats estaven indignats. A més, el cap de govern va bloquejar amb diversos vehicles la zona d’accés a urgències. A la sortida no va poder evitar una forta escridassada de treballadors del centre. Sánchez també va acudir a l’hospital Sagrat Cor, igualment per veure dos policies espanyols. Personal sanitari assegurava que els havien donat l’alta però que quan anaven a marxar els van traslladar a una planta privada per esperar la visita de Sánchez, i que a un d’ells li havien col·locat un apòsit petit al front però que per la presència de càmeres n’hi van posar un altre d’ostensiblement més gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona