Política

Torrent assumeix “totes les conseqüències” per defensar que al Parlament es pugui parlar de tot: “La lluita paga la pena”

El president del Parlament diu “prou” als “intents d’emmordassar” la cambra catalana

El president del Parlament, Roger Torrent, ha assegurat que assumeix “totes les conseqüències” que li pugui comportar la defensa de la llibertat d’expressió a la cambra catalana.

“La lluita val la pena més enllà de les conseqüències judicials i personals”, ha defensat en roda de premsa després que la Mesa hagi admès a tràmit aquest dilluns la proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP malgrat els advertiments dels lletrats, que consideren que el text contravé decisions de l’alt tribunal.

Tot i aquests advertiments, Torrent considera que és el moment de dir “prou” als intents de censura i “d’emmordassar” la cambra catalana.

Torrent ha iniciat la seva intervenció assegurant que hi ha una majoria “molt evident” del Parlament que comparteix la necessitat de “plantar-se” davant els “intents d’emmordassar” la cambra catalana. I ha afegit que avui és el dia de dir “prou”.

“Aquí s’ha de poder parlar de tot i no permetre que la censura entri a aquest Parlament. Perquè se sap quan entra però no es pot parar mai més. Si avui obríssim la possibilitat de limitar sobre què es pot parlar, demà no sabem on aniríem a parar”, ha argumentat.

En aquest sentit, el president de la cambra ha assegurat que si s’acceptés la censura s’estaria “limitant” el dret a representació dels diputats i “atacant l’essència del parlamentarisme i la democràcia”.

Torrent s’ha compromès a no permetre que es coarti la llibertat d’expressió dels diputats i ha promès que, mentre tingui la responsabilitat d’exercir com a president de la cambra, al Parlament es podrà parlar d’allò que vulguin els diputats.

Pel que fa a la decisió que ha pres la Mesa aquest dilluns d’admetre a tràmit la proposta de resolució independentista que vol que el Parlament reiteri la defensa el dret a l’autodeterminació i la reprovació del Rei, Torrent ha assegurat que assumeix totes les conseqüències que se’n puguin derivar. I ha afegit que és “impropi” d’un país democràtic que es persegueixi judicialment a presidents d’un Parlament, com l’expresidenta Carme Forcadell, per “permetre el debat”.

Tot i aquestes conseqüències “judicials i personals”, Torrent ha defensat que val la pena la lluita perquè sinó s’estaria obrint la porta a la censura. “Si això comporta assumir conseqüències, les assumirem. Però no podem acceptar que es desnaturalitzi aquesta institució”, ha reblat.

Segons Torrent, la Mesa ha decidit mantenir-se “serens però forts” i ha instat el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a reflexionar i a treure el conflicte polític dels tribunals.

Preguntat sobre l’advertència dels lletrats, Torrent ha dit que es tracta d’una “opinió jurídica” i que la Mesa ha pres una “decisió de caràcter polític” tenint en compte la defensa dels drets fonamentals. També ha confirmat que la proposta de resolució no es podrà votar al ple d’aquesta setmana ja que no s’ha tramitat d’urgència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia