Política

Torrent defensa que la proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP és una “opinió política” i no una llei

El president del Parlament considera que el debat parlamentari “no desborda cap límit”

El president del Parlament, Roger Torrent, defensa que la proposta de resolució de JxCat, ERC i la CUP que la Mesa ha admès a tràmit és una “opinió política” sense recorregut jurídic i no és una llei. En una entrevista a la Cadena Ser, Torrent ha afegit que el debat parlamentari “no desborda cap límit constitucional”. I ha posat d’exemple que el Parlament d’Extremadura va aprovar una resolució a favor d’aplicar el 155 a Catalunya i ningú la va recórrer. Preguntat per si la proposta de resolució és un desafiament, Torrent ha respost que el que és un desafiament és “limitar” el que es pot parlar a un parlament.

Torrent ha recordat que al llarg dels anys, el Parlament ha aprovat diverses resolucions en defensa del dret a l’autodeterminació, com la que ara han registrat JxCat, ERC i la CUP. “Ara ens diuen que no podem i ens diuen els conceptes que podem utilitzar. Si ho acceptéssim estaríem acceptant posar un perímetre a la democràcia”, ha defensat el president del Parlament tot i els advertiments del lletrat de la cambra, que consideren que la proposta de resolució contravé decisions del Tribunal Constitucional.

De fet, fa només uns dies els membres de la Mesa van rebre l’avís de l’alt tribunal de conseqüències penals si desenvolupaven resolucions suspeses, com la del debat de política general sobre autodeterminació i la reprovació del Rei. Uns conceptes que tornen a repetir-se en el text que es preveu aprovar al ple del 12 i 13 de novembre.

El president de la cambra catalana ha posat d’exemple de la llibertat d’expressió que el parlament extremeny aprovés una resolució a favor d’aplicar el 155 a Catalunya. Un text que, segons Torrent, desborda el marc constitucional però que “respecta” perquè forma part de la llibertat d’expressió. I ha assenyalat que en aquest cas, i a diferència del que passa amb les resolucions del Parlament, ningú va recórrer la resolució del parlament extremeny al TC.

Pel que fa a les crítiques que ha rebut per tenir una agenda pròpia davant la situació política de Catalunya, Torrent ha defensat que fa el paper que ha de jugar qualsevol institució en els moments actuals. “No defujo la meva responsabilitat i ho faré tantes vegades com cregui convenient. És el mandat que tenim de la ciutadania de Catalunya i no estalviaré cap esforç”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona