Política

Els argentins es preparen per al retorn d’un peronista a la presidència del país

Els sondejos donen com a guanyador Alberto Fernández, en espera de si caldrà anar a una segona volta o no

L’atenció se centra avui en la reacció dels mercats

Els argentins es preparaven ahir al vespre per a una victòria del peronista Alberto Fernández. Els primers sondejos a peu d’urna donaven guanyador el candidat que forma tíquet amb l’expresidenta Cristina Fernández de Kirchner, però faltava saber si obtindria els vots suficients per convertir-se en president electe sense necessitat d’una segona volta. Per estalviar-se-la li calien el 45% dels vots o el 40% i 10 punts d’avantatge sobre Macri. Les eleccions es van celebrar amb tranquil·litat, com és habitual a l’Argentina des del restabliment de la democràcia, el 1983, però en un escenari de greu crisi econòmica.

Del resultat electoral dependrà la reacció, avui, dels mercats, que temen que un govern peronista sigui més dur que Macri a l’hora de renegociar els venciments d’un deute extern que s’ha fet impagable. Fernández va votar al migdia a Buenos Aires i es va prendre el dia amb calma. Al matí va treure el seu gos, Dylan, a passejar, una rutina diària, i després va dedicar uns moments a recordar que ahir es complien nou anys de la mort de l’expresident Néstor Kirchner, el seu mentor polític. “Treballarem tots junts per un país millor; s’ha acabat el «nosaltres» i «ells»”, va dir després de votar. A la tarda, va penjar a les xarxes una salutació a l’expresident brasiler Lula da Silva, que ahir celebrava el seu aniversari a la presó. “Espero veure’t aviat”, va escriure Fernández. Al final del dia, es va dirigir al seu centre de campanya, on anit esperava que es repetissin els resultats de les primàries d’agost, quan es va imposar per més de 16 punts.

Uns pocs minuts després de Fernández, va votar Macri. Ho va fer en una escola, envoltat de seguidors que el van rebre al crit de “Macri la capgira”, en referència a la seva derrota de l’agost i la possibilitat d’una remuntada que el mateix president va considerar “miraculosa”.

El president argentí va instar a esperar els resultats oficials i ignorar els sondejos, que durant tot el dia van atorgar un ampli avantatge al seu rival. “Aquests dies estem tots neguitosos. Espero que continuem en pau. L’Argentina té un gran futur al davant. Avui s’enfronten dues visions de futur”, va dir als periodistes que l’esperaven al col·legi electoral.

Les seus de campanya bullien ahir tot esperant les primeres dades. Els argentins esperaven uns resultats sense sorpreses, amb tota l’atenció posada en l’endemà. Es dona per fet que, si guanya Fernández, el govern de Macri anunciarà avui mateix noves restriccions a la venda i compra de dòlars, en un intent d’evitar l’esfondrament del peso, almenys durant la transició.

Qui renegocia el deute?

Si Macri forcés una segona volta, l’expectativa és que tot continuaria com ara fins a la votació del 24 de novembre. Amb tot, la qüestió de fons és qui negociarà la reestructuració del deute extern contret per Macri durant els últims quatre anys, amb els venciments del 2020 que no es podran cancel·lar.

Els inversors donen per fet que Alberto Fernández demanarà una extensió de terminis i fins i tot una possible quitança de capital. L’actual president, en canvi, no ha concretat la seva estratègia contra la crisi.

LA FRASE

Treballarem tots junts per un país millor; s’ha acabat el «nosaltres» i «ells»
Alberto Fernández
CANDIDAT PRESIDENCIAL PERONISTA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona