Política

Torra i Mas apressen l’Estat a negociar sobre Catalunya

Els dos presidents aprofiten una commemoració del 9-N per reivindicar la fortalesa electoral de l’independentisme

L’acte esdevé un gest de desgreuge cap als condemnats per la consulta del 2014

Tot just ahir, l’endemà d’unes eleccions que han afegit encara més elements de complexitat al panorama polític estatal, el Palau de la Generalitat va ser l’escenari d’un acte per commemorar el cinquè aniversari de la consulta sobre la independència celebrada el 9 de novembre del 2014. En un moment en què el conflicte català està especialment en efervescència, la convocatòria va voler ser un gest públic de desgreuge cap als aleshores responsables del govern català que van ser jutjats, i condemnats, per l’organització d’aquell procés participatiu. Per aquest motiu, el president de la Generalitat va rebre en audiència Artur Mas, les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, i Francesc Homs.

En els seus respectius parlaments, tant Torra com Mas es van referir al veredicte electoral de diumenge. Era ineludible. I tant l’un com l’altre ho van fer per destacar que les formacions sobiranistes n’han sortit ben parades. “Aquests resultats s’han de llegir, i s’han de llegir bé, ja que revelen que l’independentisme és més fort”, va asseverar Torra, mentre que Mas va reblar que les successives convocatòries a les urnes han constatat que “això no era cap suflé” i que, per tant, “és evident que som davant d’una realitat tossuda que es va mantenint any rere any”. Després d’aquesta tesi compartida, el raonament següent, en el qual també van coincidir, és que l’Estat espanyol s’ha d’asseure per negociar una sortida a la situació que es viu al país. “Ara és l’hora que el president Pedro Sánchez, o qualsevol que aspiri a ser president, segui i parli”, va expressar l’actual cap de l’executiu català, mentre que el seu antecessor va anar un pas més enllà i va defensar que aquestes converses s’han de fer a partir de la contraposició de models. “L’Estat ha de posar sobre la taula la seva proposta en positiu per a Catalunya perquè es pugui confrontar amb la que ja tenim nosaltres, que és la independència”, va explicar Mas. Es dona per descomptat que aquest hipotètic procés negociador, que la realitat certifica que és lluny de concretar-se, hauria de culminar amb un referèndum amb tots els ets i uts.

El record del 9-N

El d’ahir, però, era un acte que tenia els motius que tenia: recordar i homenatjar el 9-N, i per aquesta raó, en la seva intervenció, Quim Torra va voler posar l’accent en totes aquelles persones, com les quatre que en aquell moment tenia al costat, “que van ser severament castigades per un Estat espanyol que ja havia començat a ensenyar el camí que seguiria, l’únic camí, el de la repressió, que ha seguit des d’aleshores”. Mas, per la seva banda, va recalcar que aquella consulta “va ser la primera experiència en majúscules de feina complementària de la ciutadania i les institucions”, tot i que va suposar un cost a interpretar, i a tenir present, de cara al futur. “Tot és possible i tot continua sent possible, però res no serà fàcil, perquè la repressió és dura”, va reblar.

LES FRASES

És l’hora de no amagar-se i de parlar de solucions reals a un conflicte polític que no mereix menyspreu
Quim Torra
president de la generalitat
Cal seure i parlar, i que democràticament hi pugui haver dues propostes en positiu a confrontar
Artur Mas
expresident de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona