Política

Pèrdues diàries de fins a 15 milions d’euros en el transport

L’Aecoc recorda que més de 20.000 camions travessen diàriament el pas fronterer de la Jonquera i el Pertús

Foment demana una declaració pública del president Torra pel desbloqueig

El sector del transport per carretera no ha esperat gaire a avisar que el bloqueig del pas de camions i mercaderies pel pas fronterer de la Jonquera suposarà un perjudici econòmic per a empreses i treballadors. El secretari general de la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM), Dulsé Díaz, va quantificar ahir en 15 milions d’euros les pèrdues per al sector del transport en camió cada dia que es talla l’AP-7 a la Jonquera, “sense comptar els seus efectes en el producte que conté, moltes vegades perible”, com ara els agroalimentaris, segons recull l’agència Efe.

En un comunicat enviat a la premsa, la CETM es mostrava preocupada per la possibilitat que els talls s’allarguin, tal com és la intenció dels convocants, que van aturar el pas de vehicles vora les nou del matí i ahir a la nit hi continuaven. L’organització empresarial mostrava el seu malestar perquè diu que ja va avisar la setmana passada la presidència del govern espanyol i els ministeris d’Interior i Foment del que podia passar. “Lamentablement, els únics que li donen al transport la importància que té com a motor de l’economia són els comitès de defensa de la República (CDR), que saben el mal que ocasionen bloquejant les carreteres cada vegada que en tenen oportunitat”, van sentenciar.

L’alcalde de Prats de Molló, Claude Ferrer, hauria mediat per deixar pas a camions frigorífics per evitar que es malmetés la seva càrrega, segons s’informava per xarxes socials. També l’associació de fabricants i distribuïdors, l’Aecoc, assegurava que compartia “el sentir i el malestar dels transportistes davant una situació de la qual les empreses carregadores també som víctimes”, segons va assegurar en un comunicat el responsable de la cadena de subministrament de l’Aecoc, Alejandro Sánchez, que recordava que cada dia hi circulen més de 10.000 camions en cada sentit. “La Jonquera és una via essencial per a la competitivitat de les empreses, per garantir els serveis a la indústria i el subministrament als ciutadans”, deia.

Foment insta Torra

Per la seva banda, la patronal Foment del Treball demanava ahir la intervenció del president de la Generalitat, Quim Torra, per posar fi al bloqueig de la via. “Reiterem la necessitat d’una declaració pública de la Generalitat de Catalunya per facilitar el final de les protestes, sense perjudicar per això el legítim dret a les mobilitzacions”, assegurava en un comunicat. Foment criticava també el govern assegurant que “encoratjar les mobilitzacions, les protestes ciutadanes i l’ocupació d’infraestructures estratègiques des de la Generalitat de Catalunya, que té el deure i l’obligació, a més, de preservar la seguretat ciutadana i el normal funcionament dels serveis públics, representa una extrema contradicció que deriva en la confrontació entre manifestants i els cossos de seguretat”. La patronal considera prioritari “evitar tant els riscos personals com els perjudicis econòmics per al teixit empresarial català, que ha demostrat el seu compromís en la generació de riquesa i en la creació de treball al territori”.

LA XIFRA

10.000
camions
circulen diàriament en cada sentit pel pas fronterer a la Catalunya del Nord, segons les empreses del transport.

LA FRASE

Els únics que donen al transport la importància que té com a motor de l’economia són els CDR
Comunicat CETM

L’acampada de la plaça Universitat es reorganitza

Les persones que ahir continuaven acampades a la plaça Universitat de Barcelona intentaven reorganitzar-se en les mateixes comissions que abans de l’escissió soferta el cap de setmana.

La gent s’organitza en grups per pujar

Per les xarxes socials, gent de diferents demarcacions i comarques que no es coneixia d’abans es va organitzar per pujar de manera col·lectiva fins al tall de carretera de l’AP-7 al Pertús.

La Meridiana resisteix per 29è dia consecutiu

Els manifestants que cada dia tallen l’avinguda Meridiana a l’altura de Fabra i Puig (per 29è dia consecutiu) s’hi van tornar a aplegar ahir en el que van batejar com a “dia de trastos vells”.

Manifestació de suport als talls de la frontera

Unes 500 persones van manifestar-se ahir a Barcelona per donar suport al tall de carreteres que centenars de persones van dur a terme durant tot el dia a la Jonquera. A la capital catalana, la concentració va fer-se davant de la Delegació del Govern espanyol, on van cridar les habituals consignes contra “les forces d’ocupació”. Aquest cop també es van sentir càntics dedicats a Albert Rivera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia