Política

ERC aposta per un referèndum pactat sense descartar la via unilateral

El partit aparca ara la via unilateral com a eina principal per assolir la independència com havia defensat el congrés del partit l’any 2015

La direcció d’ERC vol reforçar la seva aposta pel diàleg i la via acordada amb l’Estat per a l’exercici de l’autodeterminació de Catalunya. Aquesta és la seva proposta de ponència política per al 28 Congrés que se celebrarà el 21 de desembre. Malgrat tot, ERC manté la via oberta i no descarta un referèndum unilateral.

Els dirigents d’ERC han fet arribar aquest dimarts a la militància republicana la seva proposta de ponència política en la qual hi ha una clara aposta per reforçar el gir donat per aquest partit a favor de la via dialogada i pactada amb l’Estat, en detriment de la via unilateral per la qual s’apostava en l’anterior congrés de l’any 2015.

En aquest document, s’analitza el moment actual i es traça l’estratègia que proposa la ’cúpula’ d’ERC amb la finalitat de “culminar el camí cap a la independència amb el referèndum d’autodeterminació com a pas previ per a la consecució de la república catalana, amb el consentiment o sense de l’Estat”, puntualitza el partit republicà en el seu comunicat públic. Ara, els militants disposaran d’una setmana per poder presentar esmenes a aquest text.

Per assolir l’objectiu de l’autodeterminació, la comissió redactora de la ponència traça tres vies, la primera de les quals passa per “aixecar la bandera del diàleg i la negociació” amb l’Estat”, tot i que aquest últim “ha deixat la cadira buida massa anys i no té oferta política per oferir a Catalunya”.

La segona via exigeix forçar “la convocatòria del referèndum” mitjançant la combinació de “força i acció per aconseguir que l’Estat espanyol no tingui una altra alternativa que avenir-se a pactar una solució democràtica basada en l’autodeterminació”.

Sobre la “tercera via”, que passa per la possibilitat d’un referèndum unilateral, l’actual ’cúpula’ d’ERC puntualitza que “no és l’aposta prioritària” i la planteja amb la següent argumentació: “Sí treballem per generar les condicions per fer un referèndum en la lògica d’enfortir-nos i preparar-nos per fer-ho inevitable però, malgrat això, l’Estat és incapaç de moure ni un mil·límetre, és possible que aconseguim uns suports, unes majories i una força interna i externa que ens permetin convocar un nou referèndum”.

En la ponència aprovada en la Conferència Nacional de l’any 2018, ERC deixava la porta oberta a una nova Declaració Unilateral d’Independència (DUI), tot i no ser ja l’opció prioritària, però en la d’aquest 28 Congrés la via de la unilateralitat es refreda encara més, i únicament es contempla com a “tercera via” un referèndum no acordat, però no una altra DUI.

Segons la ponència, per enfortir el moviment independentista cal construir “la unitat estratègica entre els diferents actors”, així com “teixir complicitats a l’Estat i en l’àmbit internacional”. Considera que “cal treballar per superar el 50% dels vots favorables a la independència”, un escenari que no és suficient per si mateix “però sí necessari per seguir avançant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia