Política

El TS reafirma que ser elegit a Europa no dona immunitat

Qüestiona l’advocat general del TJUE, que dona la raó a Junqueras

Sosté que Puigdemont i Comín són un altre cas

Per tenir la immunitat no n’hi ha prou de ser escollit eurodiputat a les urnes, sinó que cal haver adquirit la condició formal d’europarlamentari. El Tribunal Suprem va insistir ahir en una resolució en els seus arguments per justificar que Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín no hagin pogut recollir les seves actes al Parlament Europeu.

Aquestes manifestacions es van fer durant un acte que va tenir lloc la setmana passada, abans que dimarts l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Maciej Szpunar, donés la raó a Junqueras en el procediment judicial que aquest va iniciar quan va ser escollit eurodiputat, abans de ser condemnat.

L’opinió de Szpunar és rellevant, però no vinculant, tot i que el tribunal sol resoldre en el sentit que ell indica. Si en la sentència es confirmés aquesta tesi, això beneficiaria Puigdemont i Comín, que no han estat jutjats.

En qualsevol cas, el Suprem indica que “per analitzar l’abast, el contingut i l’eficàcia” de la immunitat, “en els termes que resolgui el TJUE en aquesta mateixa causa”, serà “necessari” que tots dos compareguin davant la justícia espanyola.

Així, la sala encarregada de revisar els recursos del procés en fase d’instrucció avala el criteri del jutge Pablo Llarena en relació amb la immunitat parlamentària adduïda per Puigdemont i Comín, i sosté que per adquirir-la és necessari acatar la Constitució i prendre possessió després de l’obertura de la primera sessió del Parlament Europeu, cosa que no van fer. I insisteix que “per analitzar l’abast de la immunitat parlamentària, segons el que decideixi aquest tribunal europeu, caldrà que tots dos compareguin davant la justícia espanyola.

Els dos polítics a l’exili sostenen que la immunitat s’havia d’estendre a la fase prèvia a la presa de possessió perquè, si no, n’hi hauria prou d’acordar l’ingrés a la presó per impedir a un diputat accedir al seu escó. “Però –respon la sala– l’argument inversament indica que qualsevol sospitós, processat o condemnat en tindria prou presentant-se a unes eleccions i ser elegit per eludir l’acció de la justícia o de la llei penal, la qual cosa és evident que resulta inacceptable”.

El tribunal recorda que el Parlament Europeu els va informar, a tots dos, que no podia donar-los el tractament d’eurodiputats perquè els seus noms no apareixien a la llista remesa per la Junta Electoral Central després de no venir a l’Estat espanyol a acatar la Constitució, i que el president del TJUE, en rebutjar unes mesures cautelars, els va recordar que el Parlament no podia qüestionar la validesa de la declaració de les autoritats estatals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona