Política

Torrent reitera que no prohibirà cap debat i insta el PSOE a fer-s’ho mirar

Diu que assumirà, si cal, “responsabilitats polítiques”per haver permès que es voti sobre l’autodeterminació

Denuncia que l’Estat vol “silenciar” la cambra

“No permetrem mai que la censura entri al Parlament de Catalunya.” La declaració no és pas nova, però formulada ahir pel seu president, Roger Torrent, adquireix una altra dimensió, després que la vigília la fiscalia general de l’Estat instés la de Catalunya a investigar-lo, a ell i als altres membres independentistes de la mesa, per si han incorregut en delictes penals per haver permès diversos debats sobre l’autodeterminació els últims mesos, tot i haver rebut diversos requeriments, l’últim dels quals dimarts, tot just uns minuts després que es produís la darrera votació. Ahir Torrent reiterava que “garantirà” tots els debats que vulguin fer els grups a la cambra –hi ha una altra proposta de resolució admesa a tràmit, dels tres grups independentistes, que esperava dia per debatre’s però que ja ha estat suspesa pel TC– i denunciava alhora la “radicalitat” de l’Estat per la “persecució judicial” endegada per intentar silenciar el Parlament. En aquest sentit, feia pujar els colors als socialistes pel seu paper. “Si el PSOE ho viu com un desafiament, que revisi les seves conviccions democràtiques i la seva concepció del parlamentarisme”, etzibava, alhora que evitava posar la fi de la censura com a condició d’un eventual pacte d’estabilitat al Congrés amb ells, ja que creu que això va més enllà, i és una “qüestió democràtica que hauria de preocupar el conjunt de demòcrates”. En tot cas, Torrent assumia totes les “responsabilitats polítiques” que es puguin derivar d’haver permès el debat, així com les “repercussions” que pugui tenir, i justificava que els “costos” de no defensar els drets fonamentals, que admetia que poden ser personals, serien “molt pitjors”. “Qualsevol de les decisions que anem prenent ha de fer que hi hagi una situació millor, o com a mínim evitar-ne una de pitjor”, resumia.

Això sí, Torrent subratllava que no pensa posar “en el focus” els serveis jurídics, que es van negar ahir a publicar en el Butlletí Oficial del Parlament (BOPC) la moció de la CUP aprovada dimarts. “Mai faré seguir els funcionaris en aquesta defensa dels drets fonamentals”, defensava, després de recordar que els tècnics també han estat advertits penalment.

Pel seu cantó, el vicepresident primer, Josep Costa, va proposar des de TV3 promoure com a resposta un “gran acord nacional” que defensi la llibertat d’expressió política a la cambra i a la resta de les institucions catalanes, ja que aquesta és una “qüestió fonamental” i no es pot “defallir”.

LES FRASES

Per més amenaces, requeriments i ara querelles que hi hagi, seguirem defensant la llibertat d’expressió i el dret a representació política dels diputats
Al final, si deixem entrar la censura en una institució no sabem quan en surt, i fins on pot arribar
Roger Torrent
president del parlament

Costa vol que la moció es publiqui

La decisió que no es publiqui la moció en el BOPC ha encetat un nou front entre ERC i JxCat. El vicepresident primer de la mesa, Josep Costa, reivindicava ahir que aquesta és l’única responsable de les tramitacions, i en desvinculava els funcionaris, al contrari del que va fer Torrent. Costa va dir a TV3 que no coneixia ni havia participat en cap “decisió de publicar o no” iniciatives parlamentàries al BOPC, un fet que qualificava d’“insòlit”, i hi va expressar la seva disconformitat. Des de JxCat, en aquest sentit, sostenen que la decisió, en absència del secretari general, Xavier Muro, la va prendre el lletrat major, Joan Ridao, que segons ells no hauria d’assumir cap responsabilitat perquè correspon a la mesa, que podria haver ordenat la publicació.

Costa, per cert, també va dir que ja ha iniciat “passos” per dur el veto del TC al Tribunal d’Estrasburg, punt que ni tan sols es va pactar amb Torrent. “Hem de parlar el conjunt de membres de la mesa que estem en aquesta situació per consensuar una estratègia des del punt de vista judicial”, deia tan sols el president, que, això sí, es conjurava per defensar-ho “per totes les vies judicials i polítiques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia