Política

L’‘impeachment’, en directe

L’inici de les audiències televisades sobre el procés de destitució de Trump revela que el president estava més preocupat per investigar Biden que per Ucraïna

Els demòcrates, satisfets

Feia més de dues dècades que Washington no vivia un esdeveniment així. L’expectació era enorme: la Cambra de Representants obria les portes a la investigació pel procés de destitució (impeachment) del president Donald Trump, un fet que no es veia des del procés contra Bill Clinton. I, per a sorpresa de tothom, ho va fer amb la revelació de nova informació que dona encara més proves de la pressió de Trump sobre Ucraïna, amb un xantatge que es basava en ajuda militar a canvi d’investigar una trama corrupta inexistent de l’exvicepresident i rival polític Joe Biden.

La nova informació va proporcionar-la l’actual ambaixador dels Estats Units a Kíev, William Taylor, que en el testimoni a porta tancada davant el mateix comitè ja va deixar totes les pistes per demostrar que hi va haver quid pro quo, va afegir un capítol més a la llista, i va fer-ho a la vista de tothom, amb totes les televisions i ràdios del país transmetent en directe el moment.

La novetat, una trucada fins ara desconeguda entre Trump i l’ambaixador dels Estats Units davant la Unió Europea (UE), Gordon Sondland, l’endemà de la cèlebre comunicació amb el president ucraïnès Volodímir Zelenski que va desfermar tot l’escàndol.

Taylor va explicar que un dels seus ajudants va sentir com Trump, a l’altra banda de l’aparell, parlava de “les investigacions” i de com havien “de tirar-se endavant de manera ràpida”. L’ajudant va preguntar a Sondland sobre la trucada amb el president i l’opinió sobre Ucraïna, i la resposta va deixar tothom de pedra: el mandatari “es preocupa més per les investigacions de Biden [que per Ucraïna]”, unes investigacions que rebien la “pressió” de l’advocat de Trump i figura cada vegada més cabdal de la trama, Rudy Giuliani.

Tot i que en cap moment es van utilitzar els termes quid pro quo, queda clar que la pressió, que constantment nega la Casa Blanca, va existir. Sondland, per cert, declararà davant el mateix comitè dimecres vinent, també en una sessió de portes obertes.

En la mateixa sessió inicial dels testimonis del procés d’impeachment també hi va participar el màxim responsable de la política per a Ucraïna del Departament d’Estat, George Kent, que va reafirmar la preocupació de Taylor per l’existència de dos canals en la política cap al país europeu: “Un de normal i un altre d’altament irregular”, comandat en part per Giuliani.

“Cada vegada era més conscient de l’esforç de Giuliani i altres en una campanya per embrutar diplomàtics a l’ambaixada a Kíev”, va dir. Les paraules “preocupació”, “alarma” i “sorpresa” eren una constant de les declaracions dels dos funcionaris.

L’obertura de les sessions a les televisions, com era d’esperar, es va convertir en un xou pensat per a l’espectador i per modificar l’opinió pública. Els congressistes, extremament dividits en la posició sobre el procés d’impeachment, només tenen un objectiu: fer que els nord-americans estiguin a favor de les seves tesis.

Els demòcrates cada vegada estan més satisfets de la informació que surt de la investigació, que afegeix trames d’extorsió del president cap a un govern estranger per al benefici propi. Pel congressista Adam Schiff, que lidera els interrogatoris, el que està en joc amb tot aquest procés va més enllà de Trump: és el futur de la república nord-americana. “La resposta afectarà no només el futur d’aquesta presidència, sinó el futur de la presidència en si, quina conducta o mala conducta hem d’esperar del comandant en cap”, va dir.

Invenció

L’estratègia republicana, alineada amb la Casa Blanca i les directrius de Trump, és només una: insistir que tot és una invenció dels demòcrates, que la informació només surt de rumors, i que el president no va fer res de dolent.

Un Trump que, per la seva banda, insisteix que tot és una “cacera de bruixes” i una “farsa”. De fet, va assegurar que està “massa ocupat per veure” un esdeveniment que la Casa Blanca va qualificar d’“avorrit”. Tot i això, mentre l’interrogatori estava en curs, el president va tenir temps de repiular més d’una desena de missatges que el defensaven.

Demà serà el torn de Marie Yovanovitch, exambaixadora a Kíev a qui van forçar a destituir per la seva negativa a aplicar directrius de la Casa Blanca. Per a la setmana vinent hi ha previstos una desena de testimonis més.

LA DATA

26.07.19
Donald Trump
va telefonar a l’ambaixador dels EUA davant la UE sobre les investigacions d’Ucraïna a Joe Biden.

Erdogan a la Casa Blanca

Mentre al Capitoli es vivien els focs d’artifici de l’impeachment, la Casa Blanca rebia amb tots els honors el president turc, Recep Tayyip Erdogan, una visita que culmina la crisi desfermada entre Washington i Ankara per la situació al nord-est de Síria derivada de la retirada de tropes nord-americanes i la posterior invasió turca a territori de població kurda.

“L’alto el foc s’està mantenint molt bé”, va dir Trump, tot i que l’observatori de drets humans assegurava fa un parell de dies que el combat continuava aquesta mateixa setmana. La bona relació entre els dos mandataris –el nord-americà va felicitar el turc “per una feina ben feta” i mai ha amagat una estima corresposta– contrasta amb la pressió que arriba del Congrés: la Cambra de Representants va aprovar a l’octubre legislació per sancionar Turquia i el mateix Erdogan. Sobre la taula, un dels temes principals va ser el gir turc cap a Rússia per comprar míssils i més material militar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona