Política

El pla de mandat de Figueres es concreta en 151 mesures

El pla d’actuació municipal (PAM) estava fet des del setembre, però la llei electoral impedia presentar-lo

“Figueres necessita una sacsejada”, diu Agnès Lladó

Ara treballen en una diagnosi de ciutat i en un pla d’inversions a vint anys vista

El govern quadripartit de Figueres va fer públic ahir el pla d’actuació municipal (PAM), en una compareixença amb la presència de l’alcaldessa, Agnès Lladó, i els portaveus dels altres tres grups del govern, Pere Casellas, del PSC; Xavier Amiel, de Canviem Figueres, i José Castellón, de Guanyem Figueres. Aquest full de ruta, que es coneix 157 dies després d’haver pres possessió Agnès Lladó, vol assentar les bases de transformació de la ciutat a partir de la resposta a tres preguntes: “D’on venim?”, “On som?’ i “On anem?”.

L’alcaldessa Lladó va justificar que sigui ara quan es fa públic el pla d’actuació municipal perquè la llei electoral no els va permetre fer-ho abans, malgrat que, des de finals de setembre el tenen a punt. Considera que Figueres havia estat “una de les ciutats més obertes i avançades del país, però l’entrada a aquest segle XXI ha suposat una suau decadència que l’ha portat a la situació actual”. Considera que, amb el govern “de canvi i consens” que ella presideix i l’acord a quatre bandes, arriben a un “diagnòstic i un objectiu comú” per posar Figueres “al seu lloc”. “Figueres necessita una sacsejada”, va manifestar.

El PAM per al període 2019-2023 inclou els principals punts estratègics de l’acció política dels pròxims anys agrupats sota tres grans eixos, la ciutat d’oportunitats per a tots (àrea 1), la ciutat oberta i ordenada (àrea 2) i la capital compromesa (àrea 3). Per Agnès Lladó, el pla d’actuació municipal “ambiciós, realista i transformador”.

La primera línia estratègica, La ciutat d’oportunitat per a tots, inclou fins a deu àrees temàtiques, des de les polítiques educatives i formatives, passant per la salut i l’activitat física, fins als afers socials i la protecció social, serveis comunitaris, joventut, art, cultura i llengua, activitat econòmica i treball, habitatge, comerç i turisme.

Quant a la segona línia estratègica del pla, Ciutat oberta i ordenada, són quatre els punts estratègics que agrupen les propostes. Són el govern obert, economia i hisenda, urbanisme, mobilitat i serveis urbans i seguretat i emergències. La tercera línia estratègica s’anomena al PAM Capital compromesa i inclou quatre sectors: la cohesió territorial i capital; el medi ambient i la sostenibilitat; la ciutadania i la participació i el feminisme i els drets civils. Aquestes línies estratègiques tenen una concreció temàtica de 151 mesures concretes.

“El PAM anirà acompanyat d’un diagnòstic, fet des de l’àrea de serveis urbans, que ha liderat el vicealcalde, Pere Casellas.” Així ho van explicar ahir en la presentació pública, però no van voler concretar quan es coneixerà aquesta diagnosi.

De la mateixa manera van manifestar que seguidament es coneixerà un pla d’inversions a llarg termini que tindrà en compte les necessitats de ciutat a vint anys vista. Sense voler entrar en xifres concretes, Lladó va afirmar que “posar al dia la ciutat és costós i triplica el pressupost de l’Ajuntament”.

Les “factures al calaix” heretades de l’anterior mandat hipotequen “i molt” el pressupost per al 2020, que el govern de Figueres hauria de fer públic en les pròximes setmanes. Lladó va definir el pressupost com a “rigorós”. “El control de la despesa serà important i ens hem de deixar estar de despeses supèrflues”, va manifestar ahir Lladó que va recordar que “es tracta de diners públics”.

LES XIFRES

151
mesures
són les que es proposen per al mandat en el pla d’actuació municipal de Figueres.
157
dies
han passat entre la proclamació d’Agnès Lladó i la presentació pública del pla de mandat.

Full de ruta amb mesures diverses

Les 151 mesures exposades en el PAM per al període 2019-2023 preveuen una diversitat de propostes sense una calendarització precisa. “No volem vendre fum”, va exposar Agnès Lladó. En l’àmbit de les polítiques educatives destaca la creació de l’escola municipal de música i arts escèniques i l’impuls d’una nova escola. Es manté l’execució del pavelló (en aquest cas es va parlar de fer-lo al llarg del 2012). Hi figura l’impuls de la distribució de la ciutat en districtes a partir d’un procés participatiu. En l’àmbit cultural es vol projectar la segona biblioteca, assolir un 7% en cultura i impulsar un nou model de festes, celebracions i cultura per a la ciutat. Es vol ampliar el parc d’habitatge públic fins a 200 pisos; modificar el reglament orgànic municipal; realitzar un pla d’inversions i aprovar –“dins aquest mandat”, va dir ahir Amiel– el nou POUM. Es volen actualitzar ordenances de civisme, potenciar les relacions amb els pobles veïns, consensuar un defensor del ciutadà i repensar el pressupost participatiu.

Satisfacció pel resultat final i validació del treball a vuit mans

Joan Puntí

L’alcaldessa, Agnès Lladó (ERC); el vicealcalde, Pere Casellas (PSC), i els regidors de Canviem, Xavier Amiel, i de Guanyem, José Castellón, van exposar ahir la satisfacció per l’entesa final formalitzada en el PAM. Lladó va manifestar que Figueres havia entrat en una dinàmica “d’uns i altres”. “Figueres, però, necessita abandonar aquest terreny de joc”, va manifestar.

Els quatre portaveus del quadripartit van reiterar, uns d’una manera i els altres d’una altra, que l’entesa havia arribar a través d’algunes renúncies. Lladó afirmava: “El PAM demostra que si fem pinya, ens escoltem i dialoguem es pot arribar a acords.”

Va fer una crida a modificar la manera de fer política a Figueres: “Hem vingut a fer política, que vol dir , al meu parer, a ser capaços de asseure’ns, de parlar i d’arribar a acords.” Una de les claus és, segons exposa, saber “teixir complicitats en l’àmbit supramunicipal amb tots els pobles que formen part de l’àrea urbana de Figueres”. Pere Casellas va fer un petit exercici d’autocrítica respecte a les polítiques socials: “No hem tingut cap problema a reconèixer que el programa d’ERC era molt millor que el nostre [PSC]”, va definir. Va aprofitar, així mateix per comparar: “Aquest PAM demostra que hi ha projecte, en contraposició a abans, que no n’hi havia.”

El regidor de Guanyem Figueres, Xavier Amiel, va admetre que durant la confecció del PAM havien hagut de renunciar, com a Guanyem, a diversos punts programàtics. “En un govern de coalició has de renunciar a propostes, però nosaltres no hem enganyat ningú.”

La responsabilitat d’Amiel dins del govern és en l’àrea d’Urbanisme i el principal encàrrec d’aquesta àrea és en l’àmbit de la reforma del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. Amiel va explicar que és la prioritat: “Volem aprovar el nou POUM abans no acabi el mandat i, a més, desencallar actuacions encallades des de fa temps.”

José Castellón, de Guanyem, va explicar que aquest PAM havia estat el producte d’un treball d’equip: “Darrere del programa hi ha un treball de quatre partits i nosaltres en som les cares visibles.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia