Política

Barcelona rebutja revocar la cessió d’ús del Palauet Albéniz a la Casa Reial amb l’abstenció dels Comuns

La proposició de JxCat demanava també canviar el nom de carrers amb referències a noms borbòniques

La Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona ha rebutjat la proposta presentada per Junts per Catalunya per revocar l’ús del Palauet Albéniz a la Casa Reial, una iniciativa plantejada per Òmnium Cultural.

La proposició només ha comptat amb els vots a favor de JxCat i ERC, i amb l’abstenció dels regidors de Barcelona en Comú no ha prosperat. La resta de grups hi ha votat en contra.

La proposta també incloïa denegar qualsevol cessió futura d’equipaments o edificis municipals a la Casa reial, i demanar al nomenclàtor el cavi de noms d’una quinzena de carrers de la ciutat.

A més, també preveia la no assistència com a representants de l’Ajuntament de Barcelona als actes convocats per la Casa Reial ni convidar els membres de la Casa Reial als actes organitzats per l’Ajuntament de Barcelona.

JxCat va fer seva la proposta del vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, feta pública el 4 de novembre passat durant l’estada de Felip VI a Barcelona per presidir l’acte de lliurament dels premis Princesa de Girona. El grup municipal liderat per Elsa Artadi ha defensat que la monarquia és la institució “pitjor valorada” i que el 3 d’octubre del 2017 va donar suport a “la repressió contra el poble”.

Des d’ERC, que també li ha donat suport, Elisenda Alamany ha definit la monarquia com “l’estela” que manté viu l’“ostracisme” del franquisme i ha defensat que per tenir un “país modern”, la casa reial està “als antípodes”.

El regidor de Cs, Francisco Sierra, ha acusat JxCat d’ocupar “l’espai polític de la CUP” i ha lamentat que la proposició sigui “una excusa” per “ficar-se” amb la corona i el cap de l’“estat”.

El regidor del PP, Josep Bou ha repassat i defensat les accions dels borbons a Catalunya i ha justificat la proposició com una “frustració” del procés, i ha lamentat la “intolerància” i “l’extremisme” que considera que “gasta” el grup d’Artadi.

Per la seva banda, Manuel Valls ha alertat que aquesta proposició era una mostra de la deriva “més perillosa del nacionalisme”.

Per la seva banda, Albert Batlle s’ha limitat a dir “qui els ha vist”, després de fer referència als 20 anys de municipalisme.

Des dels Comuns, Jordi Martí, ha argumentat l’abstenció de la proposició perquè considera que no és “la manera” de tirar endavant el republicanisme amb els “maximalismes” del que s’ha de fer o no s’ha de fer. Ha explicat també que el Palauet Albéniz ja se li està donant un ús més ciutadà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia