Política

diada de l'onze de setembre

Lleida: el primer batec

Les campanes del monument de la Seu Vella de Lleida donaran el senyal del batec de l'Onze de Setembre a Lleida i a la resta de seus de la Diada

La demarcació de Lleida és on l'independentisme és més majoritari (65% a favor, i només el 30% en contra, segons l'enquesta del CEO del desembre passat), però els partidaris de la independència ponentins guardaven fins ara el retret d'haver-se hagut de desplaçar molts quilòmetres per participar en les mobilitzacions, tant a les de Barcelona com la de la Via Catalana.

Aquest any això ha canviat i Lleida serà una de les cinc seus on es farà sentir el batec dels catalans partidaris de la independència. No només això, sinó que serà el punt d'arrencada de la mobilització. La catedral de la Seu Vella de Lleida, símbol de la resistència malgrat la derrota –va ser ocupada per l'exèrcit borbònic el 1707 quan va caure la ciutat de Lleida, i utilitzada com a caserna militar per l'exèrcit espanyol fins a mitjans del segle XX–, serà l'encarregada de posar en marxa el batec de la Diada a tot Catalunya a les 17.14, amb una repicada de campanes des del campanar del monument, que aspira a la declaració de patrimoni de la humanitat per la Unesco.

A partir d'aquí s'iniciarà el batec en els deu primers trams de la mobilització, que corresponent als de Lleida, i després continuarà a Berga, Salt, Tarragona i Barcelona, on culminarà. Amb aquest inici simbòlic, l'ANC ha volgut donar protagonisme a les assemblees de Ponent, que fins ara havien aportat manifestants i voluntaris però sense poder-ho fer a casa.

Lleida serà la seu de la manifestació totes les comarques de la demarcació, també les pirinenques excepte l'Alt Urgell i la Cerdanya. Els manifestants del Pallars Jussà, el Sobirà, l'Alta Ribagorça i també de la Val d'Aran, on també hi ha una assemblea de l'ANC, tenen trams assignats a la mobilització lleidatana.

En les diades anteriors els ponentins van aportar uns 15.000 manifestants. Divendres ja s'havien inscrit als diferents trams de la manifestació de Lleida 14.000 persones, però l'ANC calcula que la quantitat final de persones, inscrites o no, serà del doble o fins i tot podria superar-ho. Des de l'ANC de Ponent es calcula que la xifra total podria arribar fàcilment als 30.000 participants i fins i tot elevar-se fins als 40.000.

Això convertiria la mobilització de la Diada del 2016 en la més gran manifestació feta mai en la història de la ciutat de Lleida. Fins ara, aquest rècord el tenia la manifestació convocada per la Plataforma contra la Guerra d'Iraq. En aquella ocasió es van compatibilitzar 20.000 manifestants, que ocupaven l'avinguda de Catalunya i la rambla d'Aragó. Van ser molts manifestants per a una ciutat que té uns 160.000 habitants, però diumenge que ve aquella xifra de manifestants, segons les previsions de l'ANC, podria arribar a doblar-se.

El lloc escollit per a la concentració és la llera del riu Segre, entre el pont Vell i el pont de la Universitat. A més de la importància i el simbolisme del riu Segre per a la gent de Ponent, és una zona que permet una gran visualització de la manifestació des de l'aire i és de fàcil accés tant des del centre de la ciutat com des del barri de Cappont, on se situaran les activitats lúdiques i culturals que hi haurà des de bon matí i fins al final de la jornada.

A partir de les dotze del migdia hi haurà als Camps Elisis la Festa de la República, amb una fira d'entitats, actuacions de grups de cultura popular com batucades, bastoners, grallers i geganters, i concerts de grups musicals i cantautors de Ponent com Meritxell Gené, lo Pau de Ponts, Etzsche i Des'Acords.

Un cop hagi acabat la concentració de la tarda, la festa continuarà amb un concert de l'Orfeó Lleidatà i l'actuació de Pastorets Rock.

L'ANC mobilitzarà més de dos-cents voluntaris que, a més de procurar que en cada tram tot funcioni correctament, ajudaran en la mobilitat i la seguretat de la jornada.


A punt


per a la Diada

LES DADES

17.14
és l'hora
en què el campanar de la Seu Vella donarà l'inici al batec que recorrerà el país
20.000
és fins ara
el rècord de manifestants a Lleida. S'espera que diumenge es pugui doblar aquesta xifra
200
i més
són els voluntaris de les entitats convocants que col·laboraran perquè tot funcioni correctament

A la Diada a peu, en bici, en moto... i en tractor

L'ANC parla des del mes de juny amb els responsables de la Paeria de Lleida per tal d'organitzar la diada de diumenge. Des de l'ANC afirmen que la col·laboració ha estat total. S'ha habilitat
una zona d'aparcament d'autocars amb capacitat per a uns dos-cents vehicles, així com altres zones per als privats. Des de l'ANC recomanen utilitzar aquest transport abans que el vehicle privat, per tal d'evitar problemes de mobilitat a la ciutat durant la jornada, especialment entre l'hora de dinar i la fi de la concentració.

Per incentivar l'arribada esglaonada durant tota la jornada s'han organitzat activitats, així com diverses marxes per arribar a Lleida des
de les comarques pròximes. N'hi haurà dues marxes en bicicleta que sortiran al matí des de Juneda, a les Garrigues, i Almenar, al nord del Segrià. També hi haurà una marxa a peu des d'Almenar. Qui vulgui també pot fer-ho amb moto i participar en un recorregut motoritzat per tota la ciutat que tindrà lloc al migdia, amb l'objectiu de fer que l'ambient de la diada estigui present als carrers de Lleida també durant el matí.

Una de les marxes més singulars, i que difícilment es donarà a les altres seus de la mobilització, és una marxa en tractor. Sortirà des d'Aitona i hi participaran una vintena de tractors, amb esperit festiu i com símbol del suport de la pagesia a la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona per tràfic d'influències

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA