Política

diada de l'onze de setembre

L'ANC i Òmnium demanen “unitat” i “determinació”

Sànchez insisteix en la necessitat de fer un referèndum perquè és el “millor instrument” per mantenir el país “com un sol poble”

Mostres de suport a Forcadell, Mas i la resta d'investigats

Les enti­tats orga­nit­za­do­res de la mani­fes­tació mas­siva de la Diada, l'ANC i Òmnium, van tor­nar a rei­vin­di­car “uni­tat” als par­tits polítics i “deter­mi­nació” a l'hora de fer fac­ti­ble “el millor ins­tru­ment” que a hores d'ara aplega el màxim de suports, el referèndum d'inde­pendència.

Amb la mot­xi­lla més plena d'argu­ments que fa dos anys, però, ahir van retro­nar els matei­xos precs que el setem­bre del 2014 la lla­vors líder de l'assem­blea, l'actual pre­si­denta del Par­la­ment, Carme For­ca­dell, recla­mava a les ins­ti­tu­ci­ons després de l'espec­ta­cu­lar V que va omplir els car­rers de Bar­ce­lona. Aquell any el clam era la cele­bració d'una con­sulta el 9-N que un mes després que­dava diluïda en un procés par­ti­ci­pa­tiu que va tren­car els ponts d'uni­tat entre els par­tits polítics. L'octu­bre d'aquell any, For­ca­dell ento­nava el cone­gut “Pre­si­dent, posi les urnes” per recla­mar unes ple­bis­citàries que subs­tituïssin el mala­gua­nyat 9-N. Ahir Sànchez bran­dava de nou l'exigència que sense urnes no hi ha sor­tida al con­flicte. “No dub­teu ni un moment a posar les urnes”, va ins­tar el pre­si­dent de l'ANC en aca­bar la seva inter­venció, en què, un cop més, avi­sava bona part de l'espec­tre polític sobi­ra­nista, des dels comuns fins a l'esquerra inde­pen­den­tista pas­sant per ERC i PDC, de la neces­si­tat d'uni­tat d'acció. “Tot­hom accep­tarà el resul­tat d'un referèndum per la inde­pendència”, insis­tia Sànchez.

Un mis­satge adreçat direc­ta­ment i espe­ci­al­ment a les for­ces que gover­nen les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes, i en aquest sen­tit la demanda es diri­gia a ERC, PDC i també la CUP, que dóna suport par­la­men­tari. “No dub­tem que sabreu esco­llir el com i el quan”, va expres­sar, per segui­da­ment tor­nar a recla­mar la idoneïtat de fer pinya per gua­nyar la con­vo­catòria a les urnes “al vol­tant del sí a la República Cata­lana”.

Tant o més con­tun­dent que el pre­si­dent de l'ANC es va expres­sar el màxim diri­gent d'Òmnium Cul­tu­ral, Jordi Cui­xart, que va arren­car el seu dis­curs amb un elogi a la par­ti­ci­pació mas­siva dels ciu­ta­dans en la Diada. “Que ningú s'atre­veixi a dub­tar mai més del poble de Cata­lu­nya. Ens volien divi­dits, doncs avui més que mai som un sol poble aquí al car­rer”, va excla­mar.

La mobi­lit­zació de la gent i la seva unió al car­rer van ser aspec­tes que Cui­xart va recla­mar als par­ti­ci­pants per tal d'acon­se­guir la inde­pendència. El pre­si­dent de l'enti­tat cul­tu­ral va des­ta­car que la causa cata­lana no pretén anar con­tra ningú sinó acon­se­guir un futur millor. La llen­gua i l'estat del benes­tar són els pilars bàsics que Cui­xart va defen­sar en la cons­trucció de la República Cata­lana. En totes dues inter­ven­ci­ons, van tenir un espe­cial record per l'expre­si­denta d'Òmnium, Muriel Casals, i l'expre­si­dent d'ERC Jordi Car­bo­nell.

Amb el crit “Mai farem un pas enrere”, Cui­xart va cloure un acte que es va ini­ciar amb la lec­tura de la part final del mani­fest a càrrec del direc­tor Pere Por­ta­be­lla, que va fer una crida a defen­sar el dret a deci­dir “sense ame­na­ces”. Por­ta­be­lla, com Cui­xart i Sànchez, va des­ta­car la importància que el poble es mobi­litzi. “Aquest movi­ment va néixer al car­rer i ha de con­ti­nuar a les urnes”, va dir Por­ta­be­lla, alhora que, a diferència de les inter­ven­ci­ons que el van pre­ce­dir, advo­cava perquè “la impaciència no faci tron­to­llar la uni­tat”. Una rei­vin­di­cació que poc després era repli­cada per Sànchez asse­gu­rant que els cata­lans tenen tot el dret a ser “impa­ci­ents”. “El que el poble va començar, el poble ho aca­barà”, va rei­te­rar des de l'esce­nari davant una fila zero far­cida de diri­gents polítics que ahir sí que van con­cen­trar-se ple­gats.

Ens volien cansats i tenim més força que mai; ens volien vençuts i els diem que mai ens rendirem
Jordi Cuixart
president d'òmnium cultural
No dubteu ni un moment a posar les urnes, és el llenguatge que entén tot el món democràtic
Jordi Sànchez
president de l'anc
Defensem el nostre dret a decidir sense amenaces, sense anar contra res ni ningú
Pere Portabella
Cineasta

Crida a Forcadell perquè desobeeixi el TC

Les mostres de suport a polítics investigats per la justícia per haver posat urnes o donat suport al procés sobiranista van ser una constant en cadascuna de les intervencions des de l'escenari de la concentració massiva de l'ANC i Òmnium Cultural. L'expresident Artur Mas, els exconsellers Francesc Homs, Irene Rigau i Joana Ortega, i l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, i el regidor de Vic, Joan Coma, acusat d'un delicte de sedició, van rebre el suport unànime dels presidents Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Tanmateix, va ser la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la que es va emportar el suport més contundent, però també l'exigència de mantenir-se ferma en la seva actitud de defensa de la sobirania del poble català. Per aquest motiu, Sànchez va reclamar-li que, en cas que li arribi la inhabilitació del Tribunal Constitucional, l'endemà mateix “torni a entrar al saló de plens de la cambra catalana per donar continuïtat a la tasca del Parlament”. “No esteu sols, si us ataquen a vosaltres ataquen a un sol poble, i no us fallarem”, va afegir-hi Cuixart. I tots dos dirigents van insistir que aquest és un tema que té a veure “amb la dignitat” de tots plegats. “Abans les urnes que els tribunals”, reclamava el president de l'ANC davant els aplaudiments del públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.