Política

Crida d'Iceta al PSC per acollir el catalanisme no aventurer

Demana a les bases que representin el catalanisme “de sempre”, no independentista, que vol resultats

Avisa que caldrà incloure-hi accents diferents per reagrupar els socialistes allunyats

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va fer una crida a les bases del partit perquè treballessin per reagrupar els socialistes allunyats i per representar tots els catalanistes no independentistes. “No som prou gent. Ens falta molta gent. L'hem d'anar a buscar”, va comminar ahir als delegats un cop va ser ratificat pel congrés que té lloc aquest cap de setmana al Palau de Congressos de Barcelona.

Els va advertir, però, que ningú els espera i que s'ha de fer un esforç per trobar-los. “No trobarem gent que pensi exactament com nosaltres. Haurem d'acollir sensibilitats i accents diferents. Us demano que treballem per un nou Reagrupament socialista”, va demanar Iceta utilitzant el nom del partit de Josep Pallach. El líder del PSC va demanar generositat als quadres per fer un partit unit, fort i útil. “Cal ser capaç de pensar si el que a tu et convé li convé al partit”, va advertir en un missatge que semblava fer referència a la renovació de l'executiva. De vegades, va reblar, s'ha de ser capaç de proposar una altra persona perquè et rellevi en les responsabilitats. Va citar Joan Raventós quan defensava fa anys que calia cosir: “Cosirem. Però el millor per no haver de cosir és no tibar gaire.”

Un cop patida la sotragada de l'escissió i el retrocés electoral, Iceta va reivindicar el PSC com l'únic partit catalanista no independentista i va demanar a les bases que ho defensessin i en fessin gala per representar aquest electorat: “Hem d'acceptar que ens toca representar els catalanistes de sempre, que no volen la independència ni aventures sinó resultats” i més pes de Catalunya a Espanya així com un sistema de finançament just. Un plantejament que obre la porta a un sector que va dels federalistes d'esquerres als votants no independentistes de CiU. De fet, Iceta va avisar el PSC que li ha de preocupar més la pèrdua d'electors que no l'escissió que va patir. El PSC no en fa prou, de resistir, i haurà de créixer en quantitat i qualitat, va defensar el primer secretari, que va demanar anar a buscar l'ajuda que el partit necessita a les empreses, entre els seus treballadors, als pobles i ciutats o a les universitats. Iceta va defensar un PSC “útil” a les víctimes de la crisi social sense prometre'ls solucions fàcils: “No cedirem davant el populisme i la demagògia.” Una referència al populisme que “abomina el pluralisme i s'alimenta de la por i la malfiança” que Iceta relaciona amb el xoc de trens entre Catalunya i Espanya. Va repetir que no hi ha cap altra solució a l'encaix que el diàleg i va concloure: “No hi haurà cap solució màgica que un dia ho arregli tot.” Iceta no va dubtar a afirmar que el principal problema polític de Catalunya és que els líders de la via unilateral saben que és un carreró sense sortida, “que ha fracassat” i no ho admeten per guanyar temps.

Iceta va tornar a aigualir ahir l'estratègia de coalició amb el futur partit d'En Comú Podem que es va llançar des del PSC la vigília d'aquest congrés. El primer secretari va defensar un projecte plural d'esquerres però va repetir que “la marca PSC-PSOE” competirà amb la confluència de Barcelona en Comú, Podem, ICV i EUiA.

I va llançar un avís de pragmatisme futur. El PSC està disposat a pactes amb el govern independentista català i el govern del PP si això permet desbloquejar propostes polítiques i socials.

LES FRASES

Ens toca representar els catalanistes de sempre, que no volen la independència ni aventures sinó resultats
Cal generositat. Ser capaç de pensar si el que a tu et convé realment li convé al partit
Miquel Iceta
primer secretari del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona