Política

Nova polèmica per l'IBI a Vilajuïga

El govern el rebaixa d'un 0,8 a un 0,65 però l'oposició hi vota en contra, recordant que l'any anterior era d'un 0,4

L'impost de béns immobles (IBI), que ja havia generat polèmica a Vilajuïga el 2015, torna a enfrontar govern i oposició. En l'últim ple d'aquest dimecres passat el govern liderat per l'alcaldessa Joana Coba (ERC i JxV) va aprovar reajustar per al 2017 aquest impost d'un 0,8 a un 0,65. L'any anterior el mateix govern havia apujat l'IBI un 100% (va passar d'un 0,4 a un 0,8), argumentant una situació d'emergència econòmica i la necessitat de pagar unes obres pendents. “Hem pogut pagar l'obra, estem liquidant el préstec que vam haver de fer, paguem els proveïdors a 30 dies, quan abans eren 120, hem fet esforços per reduir totes les despeses possibles, però encara queden coses per fer”, justifica Cobo. Per l'alcaldessa, s'anirà reduint en la mesura que sigui possible l'IBI en els pròxims exercicis, però recorda que el 2008 l'IBI era d'un 0,70 i que ara que les finances estan sanejades i que es poden començar a fer coses, hi ha carrers i equipaments per arreglar.

No ho veu d'aquesta manera l'oposició, que encapçala Xavier Lorente, de l'Assemblea per Vilajuïga (ApV), que va votar en contra de la proposta del govern. ApV ja va criticar la forta puja de l'IBI de l'any passat i retreu a l'equip de l'alcaldessa que ara no es retorni l'impost a l'import inicial. “Tot i que durant la celebració del ple vam demanar quin seria el cost de les inversions que es volen fer, no es va obtenir resposta, cosa que fa pensar que la decisió de fixar el tipus d'IBI en 0,65 ha estat de forma arbitrària, sense estudi previ ni planificació, un fet totalment inadmissible quan es juga amb els diners dels ciutadans i al qual, malauradament, l'equip de govern ja ens comença a tenir acostumats”, diu ApV.

Segons l'oposició, per aplicar aquest 0,65 de l'IBI es necessitaria tenir el pressupost finalitzat, en el qual s'hauria d'observar el desajustament entre les despeses i els ingressos i es justificaria el tipus d'IBI aplicat. ApV denuncia que això no ha estat així, ja que no es té constància del pressupost d'aquest 2017. “Per tant, el tipus d'IBI aplicat només acaba representant estrènyer el cinturó a les famílies per extreure beneficis per al poble que podrien haver-se buscat a través d'un pla d'ajust exhaustiu”, critica el portaveu d'ApV en un comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona