Política

Regne Unit

El negoci del ‘Brexit'

David Cameron, que va plegar de primer ministre després del seu fracàs en el referèndum europeu, cobra 140.000 euros per fer xerrades a empresaris sobre la sortida de la UE

Segueix els passos de Tony Blair

La der­rota de David Came­ron en el referèndum euro­peu del juny, que va sig­ni­fi­car la sor­tida del Regne Unit de la Unió Euro­pea (UE) i va pro­vo­car la seva dimissió com a pri­mer minis­tre, li va obrir les por­tes d'una car­rera molt més lucra­tiva de con­fe­ren­ci­ant. I, curi­o­sa­ment, està fent xer­ra­des sobre el sig­ni­fi­cat del Bre­xit per a les empre­ses estran­ge­res que volen inver­tir al Regne Unit. Came­ron cobra 140.000 euros per hora, uns 1.860 euros per minut, una xifra molt supe­rior al salari de 166.000 euros anu­als que tenia com a pri­mer minis­tre.

L'exlíder con­ser­va­dor va fer una pri­mera xer­rada per al banc d'inversió Blacks­tone Group, a Nova York, per expo­sar-los la situ­ació al Regne Unit després del tri­omf del Bre­xit. També va ser con­trac­tat per la firma de hedge funds i risc capi­tal esta­tu­ni­denca Bain Capi­tal, fun­dada per l'excan­di­dat pre­si­den­cial repu­blicà Mitt Rom­ney. Bain Capi­tal va com­prar el 2013 una com­pa­nyia de plasma san­guini que tre­ba­llava per a la sani­tat pública britànica en una polèmica adqui­sició quan Came­ron encara era pri­mer minis­tre.

Per fer aques­tes xer­ra­des no li ha cal­gut l'auto­rit­zació del Comitè Asses­sor de Nome­na­ments Empre­sa­ri­als, que és l'orga­nisme que regula ètica­ment les fei­nes que fan els exalts càrrecs polítics, ja que per­met que accep­tin paga­ments esporàdics. No és l'única per­sona que va per­dre la cam­pa­nya del referèndum euro­peu que ara es gua­nya la vida asses­so­rant sobre el Bre­xit. També Craig Oli­ver, l'excap de comu­ni­ca­ci­ons de Came­ron i cer­vell de la cam­pa­nya del Remain, que va deci­dir enviar mis­sat­ges apo­calíptics sobre el Bre­xit, ha estat con­trac­tat per la con­sul­to­ria glo­bal Teneo per un sou de sis xifres.

Edu­cació a Eton i Oxford

Came­ron va rebre una edu­cació eli­tista a Eton i Oxford abans d'entrar en política de ben jove i con­ver­tir-se en líder del Par­tit Con­ser­va­dor el 2005, amb només 39 anys, i pri­mer minis­tre (2010-1016). Després de dei­xar la política el setem­bre pas­sat, com a con­seqüència del Bre­xit, va ser nome­nat direc­tor del Ser­vei Naci­o­nal per a Ciu­ta­dans, un orga­nisme creat per ell mateix el 2010 que s'encar­rega d'aju­dar els joves amb pro­ble­mes. S'havia espe­cu­lat també que podria mar­xar a tre­ba­llar a Nova York però, de moment, ha donat pri­o­ri­tat als interes­sos de la seva família. Els seus tres fills encara estan en edat esco­lar i la seva dona, Samantha, vol impul­sar la seva car­rera com a dis­se­nya­dora. Came­ron prové d'una família d'aristòcra­tes. El seu avi i el seu pare es van dedi­car a la banca d'inversió i van fun­dar un fons d'inversió.

Came­ron, de 50 anys, segueix els pas­sos de Tony Blair, que ha amas­sat una for­tuna esti­mada en 31,5 mili­ons d'euros fent xer­ra­des i 70 mili­ons més en nego­cis per­so­nals des que va dei­xar de ser pri­mer minis­tre, el 2007. Blair cobra 465.000 euros per con­ferència, molt per sobre de Came­ron. Al Regne Unit, l'expre­mier Gor­don Brown cobra 87.000 euros i l'exvi­ce­pri­mer minis­tre, Nick Clegg, 40.650.

En l'àmbit inter­na­ci­o­nal, Nico­las Sarkozy per­cep 163.441 euros per xer­rada i George W. Bush, 105.000. El més cotit­zat era Donald Trump, que cobrava, abans de ser esco­llit pre­si­dent dels EUA, 1,4 mili­ons d'euros per expli­car la fórmula per fer-se ric.

1.867
euros per minut
cobra David Cameron, exprimer ministre britànic, per parlar sobre el ‘Brexit' davant d'un auditori d'empresaris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.