Política

judicialització del procés

El regidor de Vic Joan Coma, detingut i traslladat a Madrid

La detenció es va fer ahir a l'ajuntament i tot seguit va ser enviat cap a l'Audiencia Nacional

Aquest matí compareixerà davant el jutge

Se l'investiga per un possible delicte de sedició

Després de no pre­sen­tar-se i negar-se a decla­rar el 24 d'octu­bre davant del jutge, el regi­dor Joan Coma, inves­ti­gat per l'Audi­en­cia Naci­o­nal per un pos­si­ble delicte de sedició, ja havia remar­cat que la seva detenció i tras­llat a Madrid era qüestió de temps, i que quan arribés el moment estava pre­pa­rat per afron­tar-la amb sere­ni­tat. Final­ment, ahir, pels volts de les onze del matí, agents de paisà dels Mos­sos d'Esqua­dra es van pre­sen­tar a l'ajun­ta­ment de Vic per fer efec­tiva la detenció. Coma, que estava exer­cint la seva tasca de regi­dor a les dependències muni­ci­pals, situ­a­des en plena plaça Major, va pac­tar amb els agents fer la detenció en una zona menys con­cor­re­guda, sobre­tot tenint en compte que ahir era dia de mer­cat set­ma­nal a la capi­tal d'Osona.

Acom­pa­nyat per l'alcal­dessa de Vic, Anna Erra (PDe­CAT), per alguns regi­dors de l'equip de govern com Toni Ser­rat i per com­panys del seu par­tit com la també regi­dora de Cap­gi­rem Vic Katia Juncks, la comi­tiva es va diri­gir al cap­da­vall de la ram­bla de l'Hos­pi­tal, en un lloc a prop de l'edi­fici de Cor­reus i dels jut­jats de Vic. Allà Coma es va aco­mi­a­dar dels seus fami­li­ars i amics i va pujar al vehi­cle que l'havia de tras­lla­dar fins a Madrid. A través del Twit­ter, Coma va afir­mar: “L'Estat espa­nyol em deté. Apro­fi­tem tot allò que ens uneix per plan­tar-li cara col·lec­ti­va­ment. Una abraçada a tots, de tot cor. Amor etern.” Més tard, i just abans de pujar al cotxe poli­cial, el regi­dor de l'Ajun­ta­ment de Vic va dei­xar enre­gis­trat un mis­satge que al llarg de tota la jor­nada es va fer viral a través de les xar­xes soci­als: “Estic bé, tran­quil i serè. L'Estat m'obliga a com­parèixer per haver defen­sat en un ple el dret a deso­beir lleis injus­tes”, explica en l'àudio, en què hi afe­geix: “Podria no decla­rar, però de camí forçat a l'Audiència penso que hi tenim molt a dir. Que el pro­blema el tenen els que volen resol­dre als jut­jats allò que només es pot resol­dre democràtica­ment. Serem els inde­pen­den­tis­tes i els no inde­pen­den­tis­tes els que deci­di­rem a les urnes el futur del nos­tre poble.” Després de pas­sar la nit a Madrid, està pre­vist que Joan Coma com­pa­re­gui davant del jutge Ismael Moreno avui a les deu del matí.

L'alcal­dessa, Anna Erra, pre­sent en el moment de la detenció, va mos­trar el suport a Joan Coma a través de les xar­xes soci­als, on també va expli­car que aquest matí serà a Madrid al cos­tat del regi­dor inves­ti­gat. En la mateixa línia de suport total es van expres­sar nom­bro­sos alcal­des i regi­dors de Vic, de la comarca d'Osona i de la resta de Cata­lu­nya. Ahir al mig­dia, Sara Blázquez, regi­dora de Cap­gi­rem Vic i mem­bre de la pla­ta­forma Movi­ment 30/03, de suport a Joan Coma, va com­parèixer davant de l'ajun­ta­ment per fer una pri­mera valo­ració de la detenció. Acom­pa­nyada de regi­dors muni­ci­pals d'ERC i CiU, i de repre­sen­tants d'enti­tats com Òmnium Cul­tu­ral, entre altres, Blázquez va dema­nar l'alli­be­ra­ment de Coma: “La detenció del nos­tre com­pany és una mos­tra més de l'amenaça de l'Estat cap als drets bàsics de la lli­ber­tat d'expressió i de pen­sa­ment. Ara, més que mai, toca fer pinya per fer front al que ens està pas­sant.” Segons va expli­car Blázquez, Coma va ser tras­lla­dat pels Mos­sos d'Esqua­dra fins a Sant Andreu de la Barca, on la Guàrdia Civil va assu­mir la resta del tras­llat fins a Madrid.

Vic, l'epi­cen­tre

Entre les mol­tes con­vo­catòries de suport a Joan Coma que es van fer ahir al ves­pre, la de Vic va ser espe­cial. Cen­te­nars de per­so­nes van omplir part de la plaça Major, i en l'acte hi van ser pre­sents la pre­si­denta del Par­la­ment, Carme For­ca­dell, i repre­sen­tants polítics d'àmbit naci­o­nal com Jordi Turull, Fran­cesc Homs –inves­ti­gat per haver orga­nit­zat les con­sul­tes sobi­ra­nis­tes– o Marta Rovira. Pel que fa a la CUP, la repre­sen­tació va anar a càrrec de les dipu­ta­des Anna Gabriel, Eulàlia Reguant –que seran avui a Madrid– i Gabri­ela Serra. També van ser a Vic el pre­si­dent d'Òmnium Cul­tu­ral, Jordi Cui­xart, i el de l'ANC, Jordi Sànchez, així com la pre­si­denta de l'AMI, Neus Llo­ve­ras. Està pre­vist que diver­sos repre­sen­tants de les enti­tats soci­als i cul­tu­rals del país, així com polítics de diver­sos colors, es des­pla­cin durant la nit a Madrid per donar suport a Coma davant de l'Audi­en­cia Naci­o­nal.

L'origen, una moció de suport al 9-N

El procés judicial del regidor de Vic Joan Coma va tenir el punt de partida en el ple del consistori vigatà que es va fer el 9 de desembre del 2015. Com en molts ajuntaments catalans, en aquella sessió es va presentar una moció de suport a la resolució 1/XI aprovada pel Parlament de Catalunya el 9 de novembre del mateix any, en què es demanava començar el procés de desconnexió de Catalunya respecte de l'Estat. A Vic, Joan Coma va defensar el vot afirmatiu del seu grup cap a aquesta proposta i també va remarcar que per aconseguir la independència caldria desobeir a través d'una frase que ja s'ha fet cèlebre. “Nosaltres diem que per fer la truita primer s'han de trencar els ous”, va afirmar el regidor vigatà.

La moció de suport a la resolució 1/XI del Parlament de Catalunya es va anar aprovant en molts ajuntaments catalans, i la resposta de l'Audiencia Nacional també va ser ràpida, clara i contundent demanant informació i documentació als ens municipals sobre aquest tema. A Vic, un dels primers consistoris investigats, l'esquerra independentista sempre ha remarcat que qui els va posar en l'ull de l'huracà va ser el regidor de Plataforma Vigatana Josep Anglada. Més enllà de demanar l'acta del ple i la documentació de la sessió en què es va aprovar la moció, la fiscalia de l'Audiencia Nacional va posar el focus en les paraules de Joan Coma, i el mes de març passat el jutge Ismael Moreno va acceptar iniciar la investigació per un possible delicte d'incitació a la sedició per part del regidor de Capgirem Vic. D'aquesta manera, Coma es va convertir en el primer càrrec públic investigat per haver incitat a la independència de Catalunya. Coma havia d'anar a declarar a Madrid el 24 d'octubre passat, però fidel a la seva proposta de desobediència no s'hi va presentar. Ahir, finalment, agents policials el van detenir i portar cap a Madrid, on està previst que comparegui davant del jutge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.