Política

opinió

Uns llibres que fan falta

Catalunya té nombroses i bones empreses editorials. Però en aquest moment històric per a Catalunya cap d'elles s'ha preocupat per donar material als catalans en el suport al procés. Molts dels seus partidaris li donen suport per sentiment. Caldria afegir-hi els arguments més sòlids que té una aposta per a la creació d'un estat nou. S'han publicat llibres i llibrets que parlen del futur econòmic o d'altres aspectes concrets. El que jo demano és una col·lecció de petites obres a l'abast de tothom, a preu rebaixat.

Les grans obres ja les ha fetes la Gran Enciclopèdia Catalana i són de molta utilitat. Però són obres de consulta. Les petites obres no hi són. Posaré un exemple.

Catalunya és un subjecte jurídic, allò que alguns en diuen nació tot i que aquest nom té un mal ressò a nivell internacional. Un subjecte jurídic en el terreny polític està format per una comunitat que ocupa un territori determinat, que comparteix història, llengua, cultura, dret i tradicions. Si Catalunya no és un subjecte jurídic, té tota la raó Mariano Rajoy, el PP i Ciutadans, al negar el dret al referèndum i el dret a decidir. Un subjecte jurídic, per definició admesa internacionalment, té dret a decidir i a l'autodeterminació, anar sol o acompanyat.

Un subjecte jurídic té un règim econòmic propi, limitat per les normes d'una Unió Europea a la qual una futura i possible Catalunya-estat pogués integrar-se. Si la Unió Europea tira endavant, els estats que la componen tindran un sistema fiscal i financer similar. De fet, s'hauria d'haver creat aquest sistema únic abans de crear la moneda europea. Però els governants europeus van creure convenient fer el salt, per així avançar decididament en la unitat del sistema.

No es tracta de fer aquí el que demano. Catalunya té economistes, sociòlegs i demògrafs de primer ordre. Una o unes editorials catalanes els poden reunir en una estada, pagant, tancats a pany i clau, com si haguessin d'elegir un papa, i en pocs dies pot sortir un catàleg de cinc o sis llibres, amb els autors disposats a lliurar el material en un termini d'un pocs mesos. El que han de dir, ho coneixen sobradament, de manera que tampoc se'ls demana investigació. Per a ells hauria de ser un treball senzill, d'un centenar de pàgines.

No sóc la persona més adequada per dirigir una col·lecció com aquesta, però hi ha gent preparada per a fer-ho. Gosaria donar cinc o sis noms d'intel·lectuals de nivell, independents en el sentit de no ocupar ara un càrrec públic, amb mà esquerra i amb un llenguatge no recargolat.

De diners per a finançar una obra com aquesta, se'n trobarien. Primer, perquè tampoc es tractaria d'editar grans obres, sinó petites i quasi regalades als compradors. Segon, si no es troba diner, val més plegar i anar a fer de pagès o de professor a Harvard.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA

Junts aguanta i el PSC supera ERC a Lleida

LLEIDA

La participació a la demarcació creix poc i se situa en un 57%

girona

Victòria històrica dels socialistes a Tarragona

TARRAGONA

Victòria històrica del PSC, que es prepara per governar

barcelona