Política

Crisi al govern del Vendrell per l'expulsió d'una regidora d'ERC

L'alcalde (PSC), amb l'aval de CiU i el fins ahir cap dels republicans que es queda al govern com a regidor no adscrit, destitueix Eva Mata per “deslleial”

ERC dóna suport a Mata i reclama a Marrasé l'acta de regidor

El Vendrell va viure ahir una marató de rodes de premsa per anunciar l'expulsió d'una regidora d'ERC, Eva Mata, del govern municipal després de més d'un any de “desavinences i deslleialtats”, en paraules del batlle Martí Carnicer (PSC). A les nou en punt del matí, a l'hora que els nens entraven a escola, Carnicer i la primera tinent d'alcalde i sòcia de govern de CiU, Eva Serramià, compareixien puntuals a l'Ajuntament per anunciar-ho, carregar contra la regidora republicana i insistir que la decisió “en cap cas” afectava l'altre regidor i cap de llista d'ERC, Josep Marrasé, ni el pacte de govern amb ERC. A les cinc de la tarda, a l'hora que els nens sortien d'escola, Marrasé compareixia d'urgència davant els mitjans a la mateixa sala de plens per anunciar que ell es queda al govern com a regidor no adscrit i que abandona tant el grup municipal d'ERC com la militància al partit “per poder continuar treballant pel poble”. I a dos quarts de vuit, la regidora expulsada, Eva Mata, i el president d'ERC al Vendrell, Jaume Vallès, compareixien a la seu del partit acompanyats de la plana major de l'executiva local, comarcal i regional i un nombrós grup de militants per anunciar que l'expulsió de la regidora suposa de facto el trencament del pacte de govern. Els republicans van acusar el seu cap de llista d'haver estat deslleial al partit i li van reclamar públicament que retorni l'acta de regidor i de conseller comarcal, que vol dir que dimiteixi de regidor i doni pas al següent de la llista.

Aquest final traumàtic ja feia mesos que es veia a venir perquè la crisi interna d'ERC era una bomba de rellotgeria activada que havia anat allunyant els dos regidors fins al punt que si parlaven es deien les paraules justes. Mentre que Eva Mata sempre ha tingut el suport de l'executiva local, Josep Marrasé, que abans de ser cap de llista havia presidit aquesta executiva, se n'havia anat allunyant i havia manifestat fortes discrepàncies perquè ell considera que el partit havia escollit el camí equivocat. “Els meus companys de partit (...) han cregut que la seva posició dintre del govern era la de destruir en comptes de construir, la de dinamitar ponts en comptes de dialogar i apropar posicions”, assenyalava ahir, ressentit, el ja excap del grup municipal d'ERC. Marrasé defensa la tasca que ha dut a terme el govern tripartit del qual continuarà formant part perquè no té cap intenció de retornar l'acta de regidor. “El meu compromís era acabar aquest mandat i això és el que faré”, va afirmar. Hores abans, Martí Carnicer (PSC) i Eva Serramià (CiU) ja havien aplanat el camí a Marrasé fent pública la seva llista de greuges contra la regidora republicana expulsada: falta de lleialtat institucional i ocultació d'informació a la resta de regidors del govern. Unes acusacions que Eva Mata no tan sols nega sinó que atribueix fil per randa als seus detractors. “Ha estat molt difícil treballar amb ells. Sempre tot eren obstacles i l'alcalde personalment em paralitzava molts projectes. La decisió d'expulsar-me és poc democràtica i qui hi perd és tot el poble”, va assenyalar la regidora republicana. Ara, Martí Carnicer es queda amb un govern encara més feble del que tenia: 7 regidors contra 14 de l'oposició. “Ja ho sabem, però és el que tenim”, va contestar l'alcalde.

LES FRASES

Els meus companys de partit han preferit destruir que construir, dinamitar ponts en comptes de dialogar
Josep Marrasé
EXCAP GRUP MUNICIPAL D'ERC
Vam entrar al govern per canviar les coses i quan han vist que anàvem de debò ens han fet fora
Jaume Vallès
PRESIDENT D'ERC DEL VENDRELL

L'ombra dels contractes amb FCC

La plana major d'ERC del Vendrell, avalada per la direcció comarcal, regional i nacional del partit, va denunciar en roda de premsa que el motiu real del trencament del pacte de govern no és la presumpta desobediència de la regidora expulsada sinó el projecte de municipalització del servei de neteja viària i de recollida d'escombraries que pretenien tirar endavant els republicans aprofitant el fet que aquestes àrees depenien directament d'Eva Mata. Segons el president local del partit, Jaume Vallès, dimarts representants de l'executiva local d'ERC s'havien de reunir amb els altres dos socis de govern, PSC i CiU, per decidir si tots defensarien aquesta proposta, però es van trobar que l'alcalde abans de començar la reunió els va comunicar que l'endemà, o sigui, ahir, expulsaria del govern la regidora Eva Mata. El PSC i CiU no han compartit mai la iniciativa d'ERC de municipalitzar el servei de neteja i la recollida d'escombraries, avui a mans de FCC, segurament la multinacional espanyola que més concessions públiques té en aquest camp a tot l'Estat. ERC assegura que retirant la concessió dels serveis a FCC la ciutat s'estalviaria prop de 50.000 euros anuals i es podrien contractar 11 persones més de les que ara netegen carrers (22). L'alcalde, però, sempre ha intentat desacreditar la proposta d'ERC al·legant que un estudi que va encarregar a una consultoria privada i que va costar 7.000 euros desaconsella la municipalització. Però, en realitat, l'estudi admet, segons el president local d'ERC, que la proposta és viable tot i que discrepa de l'estalvi que defensa ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona