Política

opinió

Conferència de presidents

Fins la setmana passada el govern central va tenir esperances que Carles Puigdemont acudís a la reunió de la conferència de presidents autonòmics d'avui al Senat. Va haver-hi alguna conversa telefònica entre Mariano Rajoy i el president de la Generalitat. La vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va fer un últim intent en la seva reunió amb Oriol Junqueras. Sáenz de Santamaría volia que almenys la Generalitat participés en els treballs preparatoris de la conferència, que elaborés els acords i negociés el seu contingut, com han fet la resta de les comunitats autònomes. Finalment ha estat que no a tot i Puigdemont s'ha quedat avui a Barcelona presidint el seu Consell Executiu. Probablement, és la plantofada més gran que Puigdemont ha fet al govern central des que fa un any va prendre posició. Més que no pas les declaracions i contradeclaracions en temes concrets.

Les absències de les dues nacions històriques –Catalunya i Euskadi–, tot i que el context les podia fer previsibles, han provocat que la trobada quedi inevitablement debilitada davant l'opinió pública. Poques esperances es dipositen, a hores d'ara, en una cita que sembla condemnada a acabar igual o més buida de contingut que les anteriors.

Més enllà dels continguts que s'hi debaten, que són d'interès general de totes les comunitats i que varien en funció de la voluntat del president del govern central, les conferències de presidents autonòmics sempre han anat acompanyades d'interpretacions sobre el paper que té cada un dels assistents. L'última vegada, l'any 2012, els focus es van centrar en Artur Mas, que en aquell moment ja havia iniciat el procés sobiranista.

El pitjor d'una taula són les cadires buides. Difícil definir qui és el culpable. Pel govern espanyol serà la Generalitat i per la Generalitat, el govern central. Allò que queda clar és que ni els uns ni els altres han estat capaços de crear una taula perquè hi poguessin assistir tots...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona
política

L’ANC vol que es “depurin responsabilitats” pel fiasco de Mas al TEDH

barcelona
suècia

La policia sueca investiga un tiroteig prop de l’ambaixada israeliana

barcelona
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont i aposta pel tripartit

madrid
tribunals

Puigdemont lamenta que Fiscalia del TdC el vegi “responsable de tot”

barcelona
política

Sabrià també anuncia que deixarà la política institucional

barcelona