Política

Centenars de persones es manifesten al País Basc en solidaritat amb els encausats pel 9-N

EH Bildu envia una delegació a Barcelona per donar suport Mas, Ortega i Rigau

Eusko Alkartasuna afirma que demà comença un judici “polític a la voluntat popular” i creu que l'Estat espanyol està “vençut”

Centenars de persones s'han concentrat aquest diumenge convocats per Gure Esku Dago a les tres capitals basques i a Pamplona en “solidaritat amb els càrrecs electes i el poble català” a les portes del judici contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau pel 9-N, que arrenca aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Les mobilitzacions han aplegat representants del PNB i de les diferents formacions de l'esquerra abertzale, integrades a EH Bildu.

A la concentració de Sant Sebastià hi han anat, entre altres, els dirigents jeltzales Andoni Ortuzar i Joseba Egibar, l'alcalde de la ciutat, Eneko Goia, i el líder d'EH Bildu Arnaldo Otegi.

En l'acte celebrat al centre de Vitòria hi han pres part l'alcalde de la ciutat, Gorka Urtaran, els parlamentaris del PNB Jone Berriozabal i Unai Grajales, i càrrecs d'EH Bildu. En conjunt, hi han participat més d'un centenar de persones.

A Bilbao diversos centenars de persones s'han mobilitzat malgrat la pluja, entre elles els parlamentaris d'EH Bildu Maddalen Iriarte, Iker Casanova, Jasone Agirre, el senador Jon Iñarritu i el dirigent del PNB Joseba Aurrekoetxea.

Al voltant de 200 persones s'han concentrat davant l'Ajuntament de Pamplona en una concentració, entre els quals els parlamentaris d'EH Bildu Adolfo Araiz i Bakartxo Ruiz, i el representant de Sortu, Txelui Moreno.

Els convocants han llegit un manifest que reivindica que “la democràcia és donar la paraula als ciutadans”. “Únicament aprofundint en la democràcia aconseguirem construir un futur millor”, han assegurat. En aquest context, han incidit que “el futur dels pobles es decideix a les urnes i no als tribunals”.

Han criticat que demà “no només es jutjarà alguns dels responsables de la Generalitat, sinó que també serà jutjada la voluntat popular que va impulsar aquella consulta, a més de les milers de persones que, d'una o una altra forma, hi van participar”.

Han recordat que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i diversos membres de la seva Taula “estan imputats pel simple fet de canalitzar i permetre el debat polític al Parlament” i, en definitiva, donar compliment “al mandat democràtic rebut de les urnes”. També han explicat que “més de 400 càrrecs públics de Catalunya tenen obertes diligències judicials per causes relacionades amb les seves funcions representatives”.

Gure Esku Dago ha subratllat que està treballant per “crear les condicions i el clima necessari que permetin als ciutadans decidir”.

“És l'hora de la política, és el moment dels ciutadans, és hora d'aprofundir en la democràcia, és temps de la decisió”, han proclamat.

Delegació d'EH Bildu

EH Bildu serà aquest dilluns a Barcelona per expressar el seu suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.

La delegació de la coalició independentista estarà formada per la parlamentària Maddalen Iriarte, la diputada Marian Beitialarrangoitia i el senador Jon Iñarritu.

EH Bildu veu “disbarat jurídic i polític” que, en ple segle XXI, es jutgi persones “per permetre que les persones expressin lliurement la seva opinió” i ho qualifica d“atac als principis democràtics més bàsics.

Judici polític

La formació Eusko Alkartasuna (EA) creu que el judici que comença demà contra els càrrecs electes catalans acusats d'organitzar la consulta independentista el 9 de novembre del 2014 suposa “ un judici polític a la voluntat popular i la democràcia directa”.

En un article en la seva pàgina web, el partit nacionalista opina a l'hora de jutjar l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau en realitat “és a la voluntat popular a la que es jutja perquè “si la proposta de referèndum no hagués tingut suport social, no s'hauria dut a terme”. “Així que també es jutja la democràcia”, conclou.

La formació apunta que quan l'Estat espanyola “amenaça amb precintar les urnes” o recuperar les competències d'Educació per evitar que les escoles s'utilitzin com a col·legis electorals, “a més de fer el ridícul, demostra estar vençut”. També creu que l'Estat ha “renunciat a intentar convèncer la societat catalana perquè renunciï a la independència”.

Segons el partit basc, “el que passa i passarà els propers mesos a Catalunya interpel·la a tots els demòcrates de l'Estat espanyol”, independentment de la seva ideologia. “Si realment són demòcrates, han de respectar la decisió de la societat catalana i no haurien d'acceptar que es jutgi a ningú per posar les urnes a disposició de la ciutadania”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona