Política

EN DIRECTE:

PARLAMENT

Puigdemont constata que el govern espanyol “no ha tingut, ni té, cap voluntat de diàleg”

Respon a Miquel Iceta que el govern català compleix el compromís d'intentar acordar un referèndum amb l'Estat

Tot i que juga a una certa ambigüitat diu a Arrimadas que les reunions “ni estan ni se les espera”

S'ha reunit Carles Puigdemont en secret amb Mariano Rajoy? No si fem cas del que ha respost a la pregunta d'Inés Arrimadas, presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, a la qual ha dit que “les reunions ni estan ni se les espera”. Ara bé, si tenim en compte el que ha respost al socialista Miquel Iceta i fins i tot a Lluís Rabell, tampoc queda clar que no hi hagi hagut contactes. El President ha manifestat en tots els casos que ha pogut constatar que “ni el govern espanyol ni la seva oposició té cap voluntat de negociar un referèndum acordat, ni ara, ni abans; i això ho podem dir amb coneixement de causa”.

Carles Puigdemont ha expressat als membres de la Cambra que aquesta manca de voluntat política “ja no d'acordar res, sinó de tan sols seure per parlar” li produeix “tristesa” perquè demostra “el capteniment democràtic de l'Estat espanyol, cosa que ha de preocupar als polítics catalans però també als espanyols”, ha reblat.

El president de la Generalitat s'ha reafirmat, durant la sessió de control al Parlament, en la tesi que està “complint el mandat d'aquest Parlament, que és, en primera instància, intentar fer un referèndum acordat amb l'Estat”; mandat que no desisteix de donar per perdut encara.

L'oposició ha estat dura. Rabell l'ha acusat d'estar “jugant als Pastorets” perquè “explica una cosa a l'opinió pública i en fa una altra”. Iceta ha celebrat que “conversi amb el govern espanyol tot i que ho amagui en públic” i ha exigit saber “com s'ho farà per fer un referèndum acordat amb l'Estat que ja sap que no és possible i que necessitaria una reforma de la Constitució que no està prevista”. Finalment, Inés Arrimadas ha volgut furgar en la ferida del “cas Vidal” i ha demanat a Puigdemont que tant en aquest cas com en el de les suposades trobades amb Rajoy “no oculti informació ni s'amagui”.

Carles Puigdemont ha respost als portaveus de forma contundent. Ha acusat a Rabell i a Catalunya Sí Que Es Pot de modificar el seu discurs per anar sempre en contra del Govern. Amb Iceta ha estat especialment sagnant quan li ha contestat que “vostè sap moltes coses, i fins i tot galleja a Madrid de les que no sap” i ha conclòs: “compliré fidelment el mandat del Parlament malgrat que els que es dediquen a la tafaneria fan tot el possible per impedir-ho”. Finalment, ha dit a Arrimadas que el govern català ja ha respost àmpliament sobre el “cas Vidal”, tant ell mateix, com el vicepresident Junqueras, entre d'altres membres de l'executiu. “Reiteraré el que ha dit el vicepresident: aquest govern no respon de les opinions i informacions de tercers”, ha conclòs. I ha retret a Arrimadas que així com s'ha escandalitzat pel “cas Vidal” no ha dit res “amb tot allò que té a veure amb l'Operació catalunya”.

Jordi Turull, en representació de Junts pel Sí, ha ironitzat sobre els rumors de les suposades converses i ha carregat contra “aquells que des d'Espanya es pensen que són el país”, en un evident joc de paraules que feia al·lusió a Juan Luís Cebrián del diari El País, que aquests darrers dies va demanar l'engarjolament del President Mas i la suspensió de l'autonomia a Catalunya. La intervenció de Turull ha donat peu a què Puigdemont exhortés els polítics i altres veus autoritzades espanyoles a “no parlar tan alegrement del recurs a la força quan fan referència a Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona